Yarışma için ilk çalışmam – sevgili dostumun, halamın kızı Meral’in 2. çocuğu Karya için çok özel çalıştığım bir kapı süsü hazırladım. Meral Hanım tıpkı benim gibi 2002 yılında Türkiye’ye yabancı gelin olarak geldi, 8 yaşındaki oğlundan sonra şimdi bir de kızı olacak Gündüzleri yoğun tempolu çalıştığım için bazı figür ve detayları akşam ve geceleri evde çalıştım.
Minik Karya’nın kapı süsü için hazırlıklarım 7 gün boyunca sürdü, yapımı ise 2 tam günümü aldı, pazar dahil
Tanıştırayım Karya prensesi. Bu kapı süsünün yapımını merak ediyorsanız, isterseniz nasıl yaptığımı adım adım anlatayım size.
Bu kış temalı kapı süsü/duvar süsü için bize lazım olan malzemeler:
- beyaz ferforje çerçeve
- kalın ve ince kaşmir keçe plakalar
- dolgu malzemesi elyaf, sıcak silikon
- örgü ipi, dikiş ipi, renkli boncuk ve inciler
- çam ağacı dalları, kalıcı kar spreyi
- elbise için gümüş simli kumaş, mavi renkte polar, bol kristal taş
- kar taneli düğme seti
- ve bol ilham
1. adım: Harflerimiz elyaf dolgulu olacağı için ilk önce güzel bir harf yazı türünü bulup harf kalıpları kağıttan kesip ince keçeye uygulamak olur. Kesiyoruz dikkatlice…
2. adım: Karya eski çağlarda Bursa ve Balıkesir bölgesinin adıymış. Aynı zamanda karlar prensesinin adı. Harfleri elde dikiyor, içlerini elyafla dolduruyoruz.
3. adım: Son işlem – harfleri boncukla işlemek olur, ben uçuk pembe ve koyu pembe boncuğu tercih ettim.
4. adım: Çerçeve metal olduğu için sıcak silikon harfleri çerçeveye tutturamaz, o yüzden ben harfleri tek tek çerçeveye arkasından diktim.
5. adım: Şimdi sıra geldi keçeden özel kalıpla kesilmiş kar taneleri boncuk ve inci ile süslemeye…
6. adım: Madem prensesimiz kış prensesi, kızağı da ona yaraşır hale hazırlayacağız. Bunun için kalın keçe plakasından uçuk pembesini alıp kızak kalıbı kesiyoruz.
7. adım: Bir sonraki adım – kızağın ön ve sırt tarafını dikmek olur, böylece kızağımız beklediğimiz şekli alacaktır.
8. adım: Ön ve arka tarafları diktik, şimdi kızak bir şeye benzemeye başlayacak.
9. adım: Elimizde incili broş, incik boncuk, taş ne varsa kızağa uyguluyor, çiçekli aplikeleri dikiyoruz.
Boncukları da kızağa dikiyoruz. Taşlarla süslü kızağımız yaklaşık olarak böyle görünecek.
10. adım: Eveeet, sıra geldi geyiklere. Hangi kızak geyiksiz kayar ki kutuplarda? Bunun için kağıda geyik çizip kesiyor, kağıt kalıbını açık kahve rengi keçeye uygulayıp keçe geyikleri dikmek üzere dikkatlice kesiyorum.
Kestikten sonra geyikleri elde dikiyor, içlerini elyafla dolduruyorum. Göz dikiyor, allık uyguluyorum. Sonradan kalıcı kar spreyi alıp geyiklerimizi bir güzelce spreyliyoruz karla
11. adım: Karya prensesimizi yapmakta sıra. Kar prensesi olacaktı evet, ama yaparken de kar kızın içimi sıcacık sarsın istiyordum. Yapılışı buradan anlatayım size.
İlk önce kafası için keçeden kalıbını kesiyor, elyafla dolduruyoruz; takma kirpik, allık uygulama, saçlar ve saç örgüsü ihtiyacımız arasında yer alır.
Şimdi kalın keçeden elbise ya da paltosu olacak kalın keçe kalıbını kesip dikmemiz lazım, sonra da içini elyafla doldurmak.
Gümüş simli kumaştan dikmiş ve içini elyafla doldurmuş olduğum mavi keçe elbise kalıbıma geçiriyorum. Suni kürk yerine mavi renkte polar kumaşı tercih ediyorum. Damla şeklinde delikleri kesilmiş ince beyaz keçeye bol inci ve kristal taş dikiyorum, bunları simli elbisemize dikkatlice uyguluyorum.
Kar tanesi şeklinde düğme setinden çıkan kar taneleri kışlık elbisemize sonradan uygulayacağız. Taşlarla süslü fiyonku alıp elbiseyi tamamlıyorum.
12. adım: Sarı örgü ipinden saç örgüleri örüyorum kızımıza.
13. adım: Karya bebeğimize şapka ve eldiven örmekte sıra. Yoksa bu denli nazik kız nasıl dayanır bu soğuğa?
Eldivenleri taktık, şapkaya da mavi polardan ponpon dikip şapkanın tepesine uyguladım. Elbiseye hareket katmak ve ona gerçek kar havasını vermek için şu kar temalı düğme setinden çıkan kar taneleri kullandım.
Prensese şapka yerine taç yapacaktım ama kışın ne tacı dedim kendi kendime, ona eninde sonunda şapka yapmayı uygun gördüm
Prensese küpe takmadım – nasıl olsa elbisede bol bol taş var diyerekten.
Prenses elbisesine hafiften kar spreyi yağdırdıktan sonra kuruması için 1-2 saatliğine kenara bırakıyorum.
14. adım: Pamuk ismini verdiğim kutup ayısını dikiyoruz. Bunun için neler lazım? İnce beyaz kaşmir keçe, elyaf ve katacağımız sevgi
İlk önce ayıyı kağıda çizip kalıp kesiyoruz. Ben aklıma nasıl estiyse öyle çizdim ayımı. Yamuk mu oldu ne? Patiler de sanki keman çalıyormuş gibi
Resmi keçeye uygulayıp kalıplarımızı kestik mi tamamdır! Şimdi sıra dikişe geldi.
Ayı figürümüz hazır olunca ona triko kumaşından şapka ve atkı dikiyoruz. Bakmayın kutup ayısı olduğuna, kim üşemek ister ki?
En sonunda ürünlerimde çok severek kullandığım, kalp baskılı kumaşla kaplı düğmelerden alıp ayımızın atkısını süslüyoruz.
Atkımızın son hali böyle olur.
Şimdi Karya prensesimizin kızak keyfi yapmak için bir arkadaşı oldu bile – bu şirin kutup ayısı Pamuk
Elimde birkaç adet keçe kar tanesi kalmışken onlara da pembe boncuk dikip kar taneleri kapı süsünde kullanılmak üzere hazır hale getiriyoruz. Ayıcık Pamuk’un eline çam ağacı dalını tutuşturuverdim. Aynı çam dallarını da kapı süsünün yani daha doğrusu ferforje çerçevenin üst tarafına diktim, diktim diyorum çünkü sıcak silikon metala pek iyi yapışmıyordu. Kutup ayısının arkasına mıknatıs kullandım, tak diye metal zemine yapışsın diye. Çam ağaç dallarını minik gümüş toplarıyla süsledim, en sonunda kapı süsündeki her detaya kalıcı kar spreyiyle karı ”yağdırdım”. Kurumaya bıraktım.
Pamuk’un şapkasını kulakları açıkta bırakacak şeklinde diktim, şapkayı tamamlamak için el örgüsü katlı katlı örülmüş çiçeği uyguladım. Çiçeğe pembe boncukları diktim, işte bu kadar. Ne de süslü oldu Pamuk’umuz?
Elyaf dolgulu harflere beyaz fimo hamurundan yapıştırdığım buz sarkıtları kar spreyi yardımıyla boyadım, kurumaya bıraktım.
Geyiklerimizin son hali – kar içinde kaldılar kıyamam ben onlara! Ama onlar durumdan şikayetçi gibi görünmüyorlar
Kutup ayısı Pamuk’un keyfine diyecek yok! O da kapı süsünde yerini bulmuş oldu çünkü
Kapı süsünü tepesine keçe kar tanesini uyguladım – bitmiş ürünü kapıya astım, Karya prensesin kış temalı kapı süsü hazır nihayet
Kar prensesimiz de kızağında yerini aldı, gezisine devam ediyor… Seni de prenses, yol arkadaşlarını da 100 % sevgimi katarak yaptım. İnanılmaz zevk aldım sizleri yaparken.
Böylece ömrümde ilk defa bir yarışmaya katılmış oldum – hem de ellerimin sayesinde. Birçok figür evde gece diktiğim için oğluşum sana o günlerde gereken ilgiyi veremedim ama sen de anlayışla karşıladın annenin yoğunluğunu, teşekkür ederim sana. Yarışma düzenleyen 10marifet ekibine teşekkürler ve tabii teşekkürler Kartopu
Kar prensesinin kış temalı kapı süsü/oda süslemesi hazır.
Ve tüm katılımcılara sesleniyorum: yaptığınız şey kağıttan kar adam süsü de olsa, perde de olsa, oyuncak da olsa, ne yapsanız fark etmez – sanat üretmektesiniz ve de sanatçının rolü her zaman yeni bir şeyin peşinde koşmak, kuralları çiğnemek, meydan okumak, alışılmamışı yakalamak. Çocuğunuza atkı mı ördünüz, evinize değişik tasarım bir perde mı tasarladınız, her zaman bir adım öndesinizdir demek. El emekçi yani sanatçı yaşamı daha ilginç ya da daha güzel, daha anlaşılır ya da daha gizemli ya da açıkçası daha olağanüstü kılandır. Yeni 2014 yılında herkese yaratıcılık ve ilham dolu günler dileğimle.
Blogum.
çok emek verilmiş ve harika olmuş.çok beğendim.ellerine sağlık…
siparişinizden bahsetmiştiniz bu kadar çabuk yapacağınızı ve bu kadar güzel olacağını tahmin etmemiştim mükemmmel olmuş gerçekten siz sanatçısınız emeğinize sağlık elinize sağlık
Bayıldım, harika olmuş.Ellerinize sağlık…
Çok beğendim, ne çok emek ve zevk var. Yaparken aldığınız keyif buraya kadar geldi Sevgiler
süper olmuş, tebrik ederim
Muhteşem olmuş gerçekten, çok da güzel anlatmışsınız. Başarılar diliyorum…
Harika olmuş , tüm detaylar harika ve her parça kendi başına ayrı bir emek istiyor , ellerinize sağlık …
Çoook güzel olmuş, şimdiye kadar gördüğüm tüm kapı süslerinin içinde 1 numaraya yerleşti. Gerçekten çok ayrıntısı var hepsini tek tek düşünmüş ve uygulamışsın. Ellerine sağlık, bayıldım :))
Sevgili avakado, gündüzleri sırada bekeleyen siparişleri yapmakla geçti, akşam ve gece evde tüm detayları diktim, yapımı ise geçen cumartesi ve pazar günü sürdü. Normalde Aralık ayında yarışma ibaresini sitede görüp bir kere tıklayıp açıp okumadım, nedir diye, yarışmak benim neyime diyerekten, çünkü katılmaya vaktim yoktu ama siteden yarışma ile ilgili bildirim mesajı aldığımda ki Aralık sonuydu sanırsam, bir de eşe dosta sorduğumda katıl dediklerinde dedim nasıl olsa kaybedeceğim bir şey yoktur diye katılmaya karar verdim, o yüzden bir an önce tüm detayları boş akşam saatlerde dikiyim dedim Brnnyvz, Worlofdiamond, Leynum, Nihal Hanım ve diğer hanımlara, yarışmaya katılan herkese başarılar dilerim, çünkü şahsen ben bu yarışmaya çok az kişi katıldığını düşünüyorum, oysa daha çok kişi katılmalıydı bence, sonuçta birbirimize oy vermeyeceğiz, juri karar verecek ve hak eden ödülünü alacaktır. Bi hayali gerçekleştirmeyi imkansız kılan tek şey vardır: o da başarısızlık korkusu. Ve sırf o yüzden katılmaya cesaret eden bey ve hanımları şimdiden birer başarılı bi insan olarak görüyorum. Elbette benim gönlümdeki birincisi, ikincisi ve üçüncüsü bellidir (juride ben olsaydım). Ama gönlümdeki işleri açıklamak istemiyorum şimdilik o yüzden çok beğendiğim yarışma işlerinin altında yorum da yazmadım
Yaratıcı bi insan, başarmak arzusu ile motive olur, başkalarını geçme arzusu ile değil. O yüzden yarışmayı kazansam da kazanmasam da işimi layıklığıyla başardığımı düşünüyorum. Ve herkesin de aynı şekilde bu harika yarışmayı değerlendirmesini diliyorum. Kazananlar güle güle harcasın ödüllerini !
Elinize sağlık, bolca emek ve sevgiyle yapıldığı belli. Başarılar dilerim
Siz yaparken keyif almışsınız ben de yapılanları okurken ve izlerken. Yarışmaya katılmasını dört gözle beklediğim kişilerden biriydiniz nihayet gördüm sizin çalışmanızı da. Sanıyorum ki en büyük hayranlarınızdan biriyim. Yaptığınız eserlerle farklı dünyalara gidiyorum. Kaldı ki keçeye merak sarmamın mimarısınız. Tebrik ediyorum gerçekten bayıldım çalışmanıza ve yarışmada bol şanslar
çok teşekkür ederim Elifly, ilk diktiğim keçe figürleri hatırlamak bile istemiyorum, yamuk yumuk dandik birşey idi, netten görüp imrenmiştim, ben de dikiyim demiştim; aradan 3 yıl geçti, biraz olsun elim alıştı keçeye ama güzelim ellerimin her yeri makas ve iğne yüzünden nasır tutmuş, bir tek buna üzülüyorum ama olsun, anneleri babaları sevindiriyorum ya, bu bana yeter – ne yapacağım ellerimi, turşusunu mu kuracağım? Evdeysem kaybettiğim, düşürdüğüm iğneler orama burama batıyor, ev ahalisinin terliksiz gezmesine izin vermiyorum iğne batar diye, bulduğum her boş dakikada elime iğne iplik alıp değerlendiriyorum onu bunu yetiştireyim diye Çalışmak güzel bir şeydir ya, her ne kadar yorulsam da
Görmedim mesajınızı pastelzamanyolcusu, size de teşekkür ederim güzel dilekleriniz için.
aylar hanım elinize yüreğinize sağlık o kadar güzeller ki insan bakmalara doyamıyor:)bütün o örgüleri tek tek siz mi ördünüz çok zor olsa gerek bütün malzemleri bulmak ona uyarlamak her yerde satılan malzemelere de pek benzemiyor.başarılarınızın devamını dilerim iyi çalışmalar…
Yok, hepsini değil sadece prensesin örgü eldiveni ve şapkasını ben ördüm, ve de kutup ayısının şapkasındaki pembe katlı örgü çiçeğini ben ördüm, ayının şapkasıyla atkısı ise hazır triko kumaşından diktim, bazen birçoğumuzu istediğimiz gibi malzeme bulamadığımızda kendimiz şuından bundan uydurmak zorundayız, özel hazırlık yapma şansım olmadı ne yazık ki bu ürün için, çünkü gündüzleri başka siparişlerim vardı; yani elimin altında ne bulduysam onu kullanmışım, zamanım olsa daha farklı birşeyler yaparım yarışma için ama ne yazık ki vaktim yok
anladım size başarılar dileyeyim ozaman aylar hanım:)elinizdekileri değerlendirmeniz de ayrı marifet bence:)
evet, gerçekten harika işler var yarışmaya katılan, herkesin şansı bol olsun :)))
Favorim sizsiniz. Harika şeyler yapıyorsunuz.
teşekkür ederim Adenin Cicileri