Pratik kaşe manto kalıbı ve dikimi

-

kase-manto-nasil-dikilir-pratik-dikis-onerileri-3
Sizlere bomba gibi bir manto dikimi anlatacağım. Dikişe yeni başlayanlar temel beden kalıbından neler yapabilirsiniz işte size örnek, manto dahi dikebilirsiniz! :) Tecrübeli olanlar onu bile kullanmaz, öyle kolay bir manto efendim.

kase-manto-kalibi-pratik-dikis-onerileri
Şimdi size dikiş aleminin en büyük püf noktasını vereceğim: kumaşı katladıktan sonra ölçülerinizi 4’e bölerek yerleştirmek, evet işte bu kadar basit :)

Anlatımımı okumadan önce olayı şemalaştırdığım yukarıdaki görseli incelemenizi tavsiye ederim.
Şimdi bize lazım olan tek şey göğüs pensi olan bir ”temel üst beden kalıbı” ki dikiş dikiyorsanız mutlaka böyle bir kalıbınız vardır. Eğer yoksa her ay Burda Dergisi’nde mutlaka temel beden olarak kullanılabilecek basit bir üst beden kalıbı bulunuyor.
Bel, göğüs, omuz, kol, boy, basen ölçülerini alıyoruz. Şimdi 4’e bölünecek kısımları söylüyorum:
göğüs
bel
basen
Bu kısımların ölçülerini örneğin bel 80 ise 4’e böleriz 20 çıkar. Temel beden kalıbımızdaki bel işaretli kısım 20 cm olmalıdır. Tabii bu bir manto olduğu için birer cm daha geniş biçmenizi öneririm ki içinde hareket edebilesiniz:)

ARKA BEDEN: kumaş katında arka beden kalıbınızı yerleştiriyoruz. Tarif ettiğim üzere omuz, bel, göğüs ve boy ölçülerini yerleştiriyoruz. Ben 120 cm boyunda uzun bir manto diktiğim için etek ucunu 45 cm genişliğinde ayarladım ve belden itibaren çan olarak aşağı doğru genişlettim. 5 cm de bastırma payı koyarak arka bedeni tamamladım.

ÖN BEDEN: ön bedeni de aynen arka beden gibi kalıp yardımıyla yerleştirdim sıfır yaka olarak çalıştığım bu modelde önden düğme yapmayı düşündüğüm için pat payı ekledim. Bitmişi 2 cm olacak olan pat için 2cm+2cm katlama payı ve dikiş payı olarak da 2 cm vererek kestim. Cep eklemek isterseniz de bedeninize göre aşağıdaki tabloya bakarak omuzdan itibaren ölçüp cep yeri işaretleyebilirsiniz. Boyunu da yine arka bedendeki gibi ayarlayıp ön bedeni tamamlıyoruz.

kase-manto-nasil-dikilir-pratik-dikis-onerileri-2
KOL: Temel bedenin yanındaki temel kol kalıbını kullanacağız bu sefer. Bu montta benim kullandığım kalıp bilgileri aşağıdadır efendim.
Alt ve üst kol olmak üzere iki parçalı kolları dış giyimde kullanırsanız daha güzel olur.

ceket-kaliplari-dikis-onerileri
PERVAZ: astarlı çalışacağımız bu modelde pervazı da ön bedendeki gibi aynen çiziyoruz tek bir farkla, omuzdan içeri doğru hafif bir kavis yaparak aşağı doğru indiriyoruz. Yine yukarda belirttiğim kalıpta pervaz da mevcut, isterseniz onu da kullanabilirsiniz.

ARKA PERVAZ: yine astar geçirirken lazım olacak olan bu parçayı da kumaş katında şemadaki gibi (arka bedenin yaka kısmı yardımıyla) kesiyoruz.

ASTAR: biçtiğimiz parçaların aynısında astara kesiyoruz ve aynı manto gibi birleştiriyoruz. Daha sonra manto ve astarı birbirine yüzü yüzüne gelecek şekilde dikiyoruz sağ ve ya sol yan kenardan 20 cm boşluk bırakıyoruz ki mantoyu çevirebilelim. Çevirdikten sonra o kısmı tekrar dikiyoruz.

KEMER: 150 cm uzunluğunda 10 cm genişliğinde bitmişi 4 cm bir kemer yapıyoruz.

kase-manto-nasil-dikilir-pratik-dikis-onerileri-5
DÜĞME:isterseniz kumaş götürüp tuhafiyede bastırabilirsiniz ki ben öyle yaptım :) İsterseniz çıtçıt ki ben yarısına kadar düğme alt kısımda da çıtçıt kullandım. İsterseniz de hazır düğme kullanabilirsiniz :)

kase-manto-nasil-dikilir-pratik-dikis-onerileri
Hepsi ve daha fazlası için bloguma beklerim :) MARİFETLİ MUALLİM

2 yorum gelmiş

Bir yanıt yazın

Avatar photo

Bir garip Muallime adayı. Acemi terzi. Profesyonel cadı.