Aaaa bunu PET şişeden mi yaptın!

pet-siseden-geri-donusum-saklama-sergileme-kutusu-yapimi

Bu çalışmayı görenlerin verdiği tepki; “Aaaa bunu PET şişeden mi yaptın!” oluyor. Evinizdeki çeşitli küçük nesneleri farklı bir yolla sergileyebileceğiniz, tozdan koruyacağınız bir nevi vitrin. Çalışmayı nasıl yaptığımı dilimin döndüğünce anlatayım:

Girintili çıkıntılı olmayan, renksiz, 9 adet, 2 litrelik PET şişenin üzerindeki etiketleri söktüm. Etiketlerin tutturulması amacıyla kullanılan yapıştırıcıdan kurtulmak, Sentetik İzoparafinik Hidrokarbon (Sıvı Zippo Çakmak Yakıtı : 125ml 3,5 YTL) sayesinde oldukça kolay oluyor. Bir parça pamuğa birazcık döküp ovaladığınızda, yapıştırıcıyı rahatlıkla çözebiliyorsunuz. İçinin şekerden dolayı yapış yapış olduğu şişeleri, suyla çalkalayıp kurumasını bekledim. Şişelerin ağız kısmını sabit (Permanent Kalem: CD benzeri kaygan zeminlere yazılan kalem, 1,5 YTL) bir kalemle önceden çizerek belirlediğim kısımdan, makasla kestim. Kalemle işaretlerken, şişenin gövde kısmındaki düzlüğün sona erip, ağız kısmındaki eğriliğin başlağı yeri referans noktası olarak aldım.

Elde ettiğim tabanı olan ama ağız kısmı olmayan şişelerin, içlerine renkli objeleri koyarak, iç içe geçirdim ve ard arda ekledim. Böylece şeffaf kule/boru şeklinde bir vitrin elde ettim. Kulenin en alt segmentindeki şişenin sadece ağız kısmını kesmekle kalmayıp, taban kısmını da kestim.

Keserek çıkarttığım taban parçasını, ters çevirip şişeye geçirdim ve çıkmaması için zımbalayarak sabitledim.

Bu işlemi uyguladığım en altta kalacak şişenin içerisine, ağır bir obje seçerek kulenin yere daha sağlam basmasını istiyordum. Bu sebeple ağır nesne olarak, camdan yapılmış misketler kullandım. Bulabilseydim metal misketler, dambıl ağırlıkları, deniz kumu, demir tozu da kullanabilirdim.

En üste kalan şişenin tepesinin açık kalmaması için, uygun bir kapak araştırdım. Kullanmadığım bir kahvaltılık kapağını tercih ettim. Bu iş için kullanmayı düşündüğüm saç jölesi kapağı, bir cam küllük, yedek adaylar arasındaydı. Geliştirmelere açık olduğundan, son şeklini hala almamış olduğunu düşünsem de çalışmamı ilgilerinize sunayım dedim, umarım beğenirsiniz. Oturma odasında fotoğrafların yerleştirilebileceği değişik bir çerçeve şeklinde de kullanılabilir.

Pet şişeden neler yapılır, pet şişe nasıl geri dönüşütürülerek kullanılabilir soruları için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum.


Exit mobile version