Amigurumi nedir, nasıl yapılır? Tarif, anlatım, video

amigurumi-orgu-oyuncak-bebek

Amigurumi nedir? Amigurumi nasıl yapılır? Amigurumi tarifleri nasıl okunur ve anlaşılır? Amigurumi örgü oyuncak nasıl örülür, malzemeleri nelerdir, bu örgüyü videolu olarak nasıl görebiliriz? Bunların hepsini bu amigurumi dosyasında topladık. Kararlıyız, size amigurumi öğreteceğiz. Ondan sonra ister kendinize ve çevrenize yapar ve bu şirinliklerin keyfini çıkarırsınız ister siz de cici bici amigurumi oyuncaklar yapıp satma girişimlerine başlarsınız. O yolu seçerseniz de destek bizden. Ama önce br öğrenelim, biraz biliyor isek de bilgilerimizi pekiştirelim.

AMİGURUMİ NEDİR?

Örgü oyuncak aslında kısaca. Japonca iki kelimenin birleşimi. Bu birleşimin anlamı, tığ ya da şiş ile örülmüş ve içi doldurulmuş oyuncak demeye varıyor. Dolayısıyla amigurumi için malzemeler de kendini göstermiş oluyor ama onu da özetleyelim…

AMİGURUMİ MALZEMELERİ NELERDİR?

Amigurumi için sıklıkla tığ kullanılıyor. Dolayısıyla amigurumi örmek için size tığ, yün ip, makas, içini doldurmak için boncuk elyaf, gözlerini ve çeşitli süslemelerini yapmak için düğme ve boncuklar, kız bebeklerde yüzü renklendirmek için kuru pastel ya da allık. Öncelikli malzemelerimiz bunlar.

AMİGURUMİ TEKNİKLERİ NELERDİR?

Amigurumi örmek için tığ işi nasıl yapılır, bunu bilmek gerekiyor. Dediğimiz gibi sık iğne tekniğine hakim olmak lazım. Amigurumi örmek istiyorsanız önce bunu çalışmalısınız. Zincir, sık iğne ve trabzan nasıl yapılır, nasıl örülür bilmez iseniz amigurumi de örmek imkansız. O zaman bunları videolu bir şekilde tane tane anlattığımız küçük derslerimize lütfen bir bakın:

TIĞ İŞİ ZİNCİR NASIL ÇEKİLİR?

TIĞ İŞİ TRABZAN NASIL YAPILIR?

TIĞ İŞİ SIK İĞNE NASIL YAPILIR?

Bunları işte buradaki videolarımızdan öğrenebilirsiniz. Biraz deneyin, alışkanlığınız artsın. Hepsini toplu şekilde göreym derseniz sonra buraya bakarsınız: TIĞ İŞİ VİDEOLARIMIZ

AMİGURUMİ TARİFLERİ NASIL OKUNUR, NASIL ANLAŞILIR?

İnternette, dergilerde, çeşitli kaynaklarda amigurumi tarifleri gördüğünüzde bunların sanki Çince yazılmış ya da şifreli hazırlanmış metinler olduğunu zannedebilirsiniz eğer hiç bilmiyor iseniz. Peki bu tarifler nasıl çözülür, nasıl anlaşılır? Bunun için HOBIUM güzel bir açıklama hazırlamış. Buna göre amigurumi tarifleri 3 ana şekilde açıklanıyor: 1. Metin – 2. Şema – 3. Tablo. Bizim sitemizdeki amigurumi tarifleri sıklıkla metin halinde veriliyor. O nedenle ağırlıkla buna değinelim:

Bir örnek üzerinden gidersek; burada çok güzel bir amigurumi örgü köpek tarifi var (TARİF İÇİN TIKLAYIN). Köpeğin kafa kısmını örmeye şu şekilde başlanıyor:

1- Sihirli halka içine 6 sık iğne (6)
2- Her bir sık iğne içine çift sık iğne x 6 kere (12) (buradaki x matematikteki çarpıya denk geliyor, karışıklık olmasın, çünkü aşağıda X harfini de kullanacağız)
3- 1 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (18)
4- 2 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (24)
5- 3 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (30)
6- 4 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (36)
7- 5 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (42)
8- 6 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (48)
9- 7 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (54)
10- 8 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (60)
11- 9 tek sık iğne 1 çift sık iğne x 6 kere (66)
12- 13-14 -15. sıra – Birebir sık iğne (66)
16- 31 tek sık iğne – 2 sık iğneyi tek seferde örme (eksiltme) x 2 kere (64)

Burada sihirli halka nasıl yapılır görmenin tam vakti mi ne!

SİHİRLİ HALKA NASIL YAPILIR?

Yani burada, zincir çekip halka şeklinde birleştirerek oluşturduğumuz sihirli halkanın içine 6 sık iğne batıyoruz ve başlamış oluyoruz. Parantez içindeki 6, toplam ilmek olmuş oluyor. Ardından her bir sık iğnenin içine bu defa çift sık iğne yaparak artırıyoruz. Bunu 6 kere yaptığımızda 12 sıraya çıkmış oluyoruz. Parantez içinde gördüğümüz 12, toplam ilmek sayısı. Parantez içlerini hep toplam ilmek sayısı olarak görün. 3. sırada 1 kere tek sık iğne, 1 kere çift sık iğne yapıyoruz. Yani gene arttırmış olduk ama biraz yumuşak geçiş sağladık. Bu şekilde devam ediyoruz.

HOBIUM’un açıklamasında verdiği örneğe de bakalım:

1. Sihirli halkanın içine 6 sık iğne (6)
2. (1 ilmekte 2 sık iğne) x 6 (12)
3. (Sık iğne, 1 ilmekte 2 sık iğne) x 6 defa (18)
4. (2 sık iğne, 1 ilmekte 2 sık iğne) x 6 (24)
5. (3 sık iğne, 1 ilmekte 2 sık iğne) x 6 (30)
6 – 8. – 30 sık iğne (30)
9. (3 sık iğne, 2 ilmekte 1 sık iğne) x 6 (24)

Yani burada da formülü yukarıda açıkladığımız gibi okuyoruz. İlk sırada 6 ilmeğimiz varken, ikinci sırada arttırdığımız için bu 12’ye, 3. sırada 18 ilmeğe çıkmış oluyor.

AMİGURUMİ SEMBOLLERİNİN ANLAŞILMASI:

Bazen bu metin açıklamalarında sık iğne, zincir, ilmek kaydırma gibi ifadeleri kısaltmalarını görebiliriz. Bunu yazının başında kısaltma açılımları olarak verebilirler. Türkçe hazırlanmış bir kaynak ise, Sık İğne yerine Sİ harfleri kullanılabilir kısaca. Ama yabancı kaynaklarda şöyle kısaltmalarla karşılaşabilirsiniz:

Zincir = O
İlmek kaydırma = C
Sık iğne = X
Arka sık iğne (Sadece arka ilmek) = X
Artırma (1 ilmekte 2 sık iğne) = V
Artırma (1 ilmekte 3 sık iğne) = W
Azaltma (2 ilmekten 1 sık iğne) = A
Azaltma (3 ilmekten 1 sık iğne) = M
Tekli Trabzan = T
İkili Trabzan = F

Ayrıca:

Arka loptan örmek = BLO (İlmeğin arkadaki kısmına tığı batmak)

Ön loptan örmek = FLO (İlmeğin öndeki kısmına tığı batmak)

*

O zaman bu yukarıdaki örneği şu şekilde yazabilirlerdi sembolleri kullanarak:

1. Sihirli halkanın içine 6X (6)
2. 6V (12)
3. (X, V) x 6 defa (18)
4. (2X, V) x 6 defa (24)
5. (3X, V) x 6 defa (30)
6 – 8. – 30X (30)
9. tur – (3X, A) x 6 defa (24)

HARFLİ KISALTMALARIN ANLAŞILMASI:

Bazen de bu semboller yerine, o ifadenin İngilizcesinin baş harfleri kullanılarak kısaltmalar yapılıyor. Onlar da kısaca şu şekilde:

Zincir = Chain Stitch = Ch
Sık iğne = Single Crochet = Sc
Yarım Sık İğne = Slip Stitch = Sl st
Tekli Trabzan = Half Double Crochet = Hdc
İkili Trabzan = Double Crochet = Dc
Üçlü Trabzan = Triple Crochet = Tr
Dörtlü Trabzan = Double Triple = Dtr

Metin ile yazılan formülleri bu şekilde okuyoruz. Genellikle de karşımıza bu şekilde tarifler çıkıyor. Ama bir de üyemiz demetdemetdemet’in kendi blogu MySunnyFunnyDays’de dillere destan bir açıklaması var ki, bir de oradan faydalanalım hep beraber istiyoruz. Devam edelim:

Bu kadar zahmete, yabancı sitelerde gördüğümüz tarifleri okuyup uygulayabilmek için katlanıyoruz. O zaman, karşılaşabileceğiniz şu uyarının ne olduğunu da bilmek lazım:

“In this pattern UK (veya British veya English) terms (veya stitches) will be used.” – O zaman demek ki İngiliz versiyonu var kullanımların.

“In this pattern US (veya American) terms (veya stitches) will be used.” – O zaman, Amerikan versiyonu ile karşı karşıyayız demektir. Eğer ki bu ifadeler kullanılmadı ise genellikle Amerikan versiyonu ile karşı karşıya olduğumuzu varsayabiliriz. Güney Amerika ülkelerinde de sıklıkla tığ işi örnekler paylaşılır, oralarda renk renk tığ işi örgüler çok seviliyor. O nedenle bunlarda da yine Amerikan ifadeleri kullanılıyordur. İngiliz ve Amerikan tığ işi ifadelerinin arasında ne fark var peki?

Amerikan (US)       İngiliz (UK)

Slip Stitch (sl st) = Single Crochet (Sc)
Single Crochet (Sc) = Double Crochet (Dc)
Half Double Crochet (Hdc) = Half Triple Crochet (Htr)
Double Crochet (Dc) = Triple Crochet (Tr)
Triple Crochet (Tr) = Double Triple Crochet (Dtr)
Double Triple Crochet (Dtr) = Triple Triple Crochet (Ttr)

HOBIUM’da olayın geri kalanı da güzelce açıklanmış, ona da buradan ulaşabilirsiniz.

AMİGURUMİ NASIL YAPILIR? – VİDEOLU ANLATIM

Sıra geldi videolu amigurumi derslerimize. Çok karmaşık olmayan bir oyuncak üzerinden gidelim ve marifetli arkadaşımızın güzel anlatımına kulak verelim:

Amigurumi yengeç nasıl yapılır? Buradaki videolu ders serisi ile, yukarıdaki bilgileri de sindirdiğinizi varsayarak bir izleme yapın ve 1., 2. ve 3. bölümleri sırasıyla seyredin. Mutlaka amigurumi konusunda belli bir bilgi sahibi olacaksınız. Ondan sonra da sıra bazı tariflere geliyor tabii… İŞTE AMİGURUMİ VİDEOLARIMIZ BURADA.

AMİGURUMİ ANLATIMLARI, TARİFLERİ

Amigurumi konusunda yukarıda anlatılanlara hakim olduğunuz zaman, artık sitemizdeki birbirinden orijinal ve güzel amigurumi tarifleri ile siz de kendi güzelim oyuncaklarınızı örebilirsiniz. 3 farklı zorluk derecesinde birkaç tarif verelim isteriz; deneyim seviyenize göre ilerleyebilirsiniz:

  1. KOLAY AMİGURUMİ TARİFLERİ
  2. ORTA ZORLUKTA AMİGURUMİ TARİFLERİ
  3. ZOR AMİGURUMİ TARİFLERİ

KOLAY:

AMİGURUMİ BALKABAĞI NASIL ÖRÜLÜR? – TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

MOR SEVİMLİ BAYKUŞ NASIL ÖRÜLÜR? – TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

ORTA ZORLUKTA:

AMİGURUMİ WINNIE THE POOH OYUNCAĞI NASIL ÖRÜLÜR? – TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

AMİGURUMİ ÖRGÜ FİL NASIL YAPILIR? – TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

ZOR:

AMİGURUMİ BEBEK NASIL YAPILIR? – TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

AMİGURUMİ AŞIK ÇİFT BEBEK NASIL ÖRÜLÜR? – TARİFİ İÇİN TIKLAYIN.

Böylece dev amigurumi dosyamızı tamamlamış oluyoruz. Amigurumi ile ilgili tüm tariflerimiz, tüm modellerimiz için AMİGURUMİ KATEGORİMİZİ gezebilirsiniz. Bu yazının en üstünde yer alan kırmızı Marifetli Bebek de tarifli açıklamasıyla orada yer alıyor. Gözümüz gönlümüz açılsın diye marifetli arkadaşlarımızın Instagram hesabımızda yayınlattıkları amigurumi oyuncaklardan birkaç tanesine bakalım istedik ve onları da buraya ekledik. Hadi bir göz atalım.


Exit mobile version