Penguenler aşkına! Dönme dolap keçe kapı süsü

dönme dolaplı lunapark keçe kapı süsü yapımı

Merhaba. Hepiniz terzi kendi söküğünü dikemez diye başlayan atasözü duymuşsunuzdur. Atasözü olarak değil de bire bir gerçek hayatta maruz kaldığım durumun kelimelere dökülmüş hali bu Keçe işiyle 3 senedir uğraşmama rağmen ne yazık ki kendi çocuğuma özel tasarım bir kapı süsü veya oda süsü yapma vaktim hiç olmadı. Hep başkalarının bebeklere ürünleri hazırladım durdum, gel gör ki oğluşum sünnet oldu, okula gitmeye başladı ama odasında kendisine özel hazırladığım bir kapı süsü hala yoktu

Bir sene önce oğlum kendi doğum gününde sünnet olduğunda ona söz vermiştim, vakit bulur bulmaz onda kapı süsü hazırlayacağım diye. Geçenlerde nasıl bir şey istediğini sorunca elbette en sevdiği şeyi dile getirdi – yazın haftasonları gidip bir türlü unutamadığı lunapark idi! Özellikle binmekten çok zevk aldığı dönme dolap söz konusuydu. İşte bu dönme dolap yüzünden ben tam 4 günümü arayış içinde geçirdim, çünkü ne yapıp edip oğlumun istediği şeyi yapmaya kafama koymuştum bir kere. İstanbul kazan ben kepçe, günlerdir seni aradım dönme dolap ve sonunda buldum, yaşasınnnn!

Metal dönme dolap çerçevesi bulduğumda sepetlere kimi oturtalım diye sordum oğluma, ya Marsupilami ve arkadaşları olsun ya da diğer çok sevdiği Pingu çizgisinden penguenler olsun deyince, ikimiz yarışma devam ediyor ve hatta süresi uzatıldı diye ikinci şıkta karar kıldık. Bu da benim için sürpriz oldu.

Bu arada dönme dolabını bulunca kaşmir keçeden ne güzel karakterler dikerim diye düşündüm ve hemen uygulamaya geçildi. Hazır yarışma da uzatılmış iken, oğluşumun duvar süsünü işten kalan boş akşamlarda hazırlamaya koyuldum. Eh, artık benim Can’ımın da kapı süsü var nihayet!

Malzeme olarak neler gerekli bize?

Ufak tefek aksesuarlara da ihtiyacımız olacak, onlara değinmiyorum bile – eskimo çocuğun kıyafetteki suni kürk ve bunun gibi…

Önce tabela yapılışı var sırada… İlk aşama olarak, kağıttaki çizimimden tabela kalıbını çıkardım, kalın beyaz keçe plakadan kestim ve arkasını sıcak silikon kullanarak mukavvayla sabitledim.

2 adım: Güzel yazı türünü bulup kağıttan harf kalıbı kesmek ve keçeye uygulayıp keçe harfleri hazırlamak oldu.

Daha sonra tabela üzerine çam ağacın dallarını yerleştirdim, minik kar adam düğmeleri sağa sola yapıştırdım. Sonra dallara süslü topları uyguladım ve tepesine mavi boncukla işlediğim keçe kar tanesini yerleştirdim. Minik geyikleri keçeden kesip tabelaya uyguladım.

Tabelayı tamamlamak için üzerine hafiften kalıcı kar spreyi uyguladıktan sonra kenara kuruması için bıraktım.

3 adım: İglo evimizi yapmaktır. Bunun için kalın beyaz keçe plakasından kalıpları kesiyoruz. Bir tarafında kapı deliği kesiyoruz.

4 adım: Keçe üçgenleri dikkatlice birbirine dikiyoruz ki iglo evimiz yavaş yavaş oluşmaya başlasın.

Üçgenleri diktikten sonra yaklaşık olarak şu şeklinde bir iglo evimiz oldu.

5. adımda iglo evinin kapı girişini oluşturmak için bir parça keçe daha kesiyoruz arkadaşlar…

6. adımda bu parçayı kapı girişine dikkatlice dikiyoruz. Burada silikon işimize yaramaz – evin sağlam olması için parçaları dikmek şarttır.

Dikilmiş taslak olarak iglo evimiz böyle olacak.

İglo evimin sert ve düzgün durması ve kapı süsü kullanımı sırasına yamulmaması için evin içine mukavva ve elyaf koyarak destek yaptım. Tepesine baca yerini yapıştırdım.

7. adımda kar spreyimızı alalım ve…

İglo evimizi kara ”boğalım”   Bir süreliğine kurumaya bırakalım.

Şimdi sıra geldi eskimo çocuğumuzu dikmeye… Bunun için bir tasalak çizip keçeden çocuğun parçaları keseceğim.

8 adımda ten rengi keçeden kafa kalıbı kesiyor, dikip içini elyafla dolduruyoruz, saçını çift taraflı dikeceğimiz için kahve keçeden 2 adet saç kalıbı da kesip kafasına dikiyoruz. Eskimo’nun kürkü olacak kalıbını da kestik mi… Suni kürkleri parça parça keselim.

Eskimo kapşonsuz olur mu hiç? Tamam, kapşon kalıpları da keselim öyleyse…

9. adımda kapşon parçaları birbirine dikelim.

10. adımda suni kürkten çocuğa pantolon dikelim. Kafasına kapşonu geçirelim…

Ponponları hazırlıyoruz, eskimonun kıyafetine kar tanesi şeklinde düğmeleri dikiyoruz.

Kapı süsümüzün kış temasına uygun kutup ayılı kurdelelerimizi hazırlayalım, tabelayı kapıya asmak için onlar lazım olacaktır.

Eveeet, sıra geldi tatlı fok ailemizi yapmaya Önce şirin fok resmini kağıda çizip kesiyoruz…

12. adımda gri renkte kaşmir keçeye fok kalıpları tek tek geçiriyorum. Bebek fokumuz beyaz renkte olacak, annesi babası gri renkte.

13. adımda keçe kalıplarımı gri iplikle dikip içini elyafla doldurmamız gerekiyor. Minik pamuk toplardan burun kısmı da hazırladım. Onlara da bıyık dikmemiz lazım yoksa fok fok olmayacak.

14. adım. Burun kısmı için siyah boncuk, siyah iplik ve beyaz örgü ipliği lazım.

Bebek fokumuzu dikmeden önce resim çizip kağıttan kesiyor ve keçeye uyguluyoruz. Keçe kalıpları dikip içini elyafla dolduralım. Yüzgeçlerin içi bile elyaf dolgulu olmalıdır.

15. adım: Bebek fokumuzu diktik mi sıra geldi ona minik bebe beresi örmeye…

Bebeğimiz hazır

Renkli iplerden anne baba foklara şapka atkı örelim. Onları ” giydirelim”, yanaklarına allık ”sürelim”. Aaaa, baba fokuna bir yüzgeç daha dikmeyi unutmuşum! İnsanlık hali; hemen dikiyorum

Fokumuzun eksik yüzgeci tamamlandı, şimdi sıra geldi eskimo çocuğunun kürklü pantolonlarını kırmızı beyaz noktalı, el yapımı kumaş kaplama düğmeleriyle süslemeye…

İşte böyle! Düğmeler eskimo kıyafetteki kırmızı beyaz benekli kurdeleme uysun diye bu renkte düğmeleri kullandım.

Bu arada… bizim çekirdek fok ailemiz, dikiş işi bitince sonuç olarak böyle görünüyor. Çok şirinler değil mi?

Anne fokuna süslü atkı taktık mı tamamdır

Fok ailemizi kapı süsüne uyguladıktan sonra…

17 adımda rengarenk çiçekleri örüp kapı süsümüze uygulayacağız.

18 adımda dönme dolabımıza bindireceğimiz penguenlerin kalıpları çizip kağıttan keselim.

Yaklaşık bu şekilde…

19 adımda siyah ve mavi keçeden penguen kalıplarımı kesip dikelim, beyaz keçeden karın parçaları kesip gövdelere uygulayıp, kalıpların içlerini tıka basa elyafla dolduralım.

Penguenlerin gagaları 3 boyutlu olarak dikelim, gaganın içini elyafla doldurup suratına dikkatlice, gizli dikiş yöntemiyle dikelim.

Kız penguenleri de mavi keçeden dikip gagalari dikelim, fiyonk ve atkıyla tamamlayalım. Tüm penguenleri diktikten sonra dönme dolabının sepetlerine oturtulalım. Lunapark keyfi başlamak üzereeeee!

Eskimo çocuğumuz hazır olduktan sonra onu iglo evinin damına yerleştirelim, çünkü o dönme dolabındaki sepetine binemeyecek kadar büyüktür. Kıyafet ve kapşon kısmına kar spreyi kullanarak hafiften kar “yağdıralım”. Örmüş olduğumuz çiçekleri dönme dolabına renk katmak için yapıştıralım.

Dikmiş olduğumuz penguenleri tek tek sepetlere bindirelim. Onlara da birazcık kar yağdırsak iyi olur.

Kalan penguenleri de oturtalım sepetlere… Fokları dönme dolabının dibine yerleştirelim – ben onları metal çerçeveye arkasından diktim, daha sağlam dursunlar diye.

İglo evimize balık süsleri yapıştıralım… Eskimo çocuğun yanakları hafif allıkla ”pembelleştirelim” ki soğukta olduğu belli olsun. Ayyy, ne de mutlu bir surat ifadesi var çocuğun, sanırsın Afrika’da kumsal keyfi yapıyor

Ama ben bilerek eskimomu gülen ve mutlu yaptım, kış temasına rağmen oğluma özel hazırladığım bu kapı süsü ona pozitif bir enerji versin istedim. Oğlum çok beğendi, bilmem siz de beğenir misiniz?

Tabeladaki kış temalı kurdeleleri dönme dolabına bağladım ve ürünü kapıya astım. Çam dallarına karı serpiştirdim. Tabelayı keçe kar tanesi tamamlamaktadır.  Şimdi ister kapı süsü olarak kapımızda, ister çocuk odasında duvar süsü olarak ta kullanabiliriz penguen temalı dönme dolabımızı

Penguenler lunapark keyfi yapıyoooor….

Hiç kutup diyarlarda lunapark keyfi olur mu, diye soranlar olursa cevabım: Elbette olur! Hayal gücünüzün sınırı yok ki, öyleyse oğlumla benim kutup maceramız neden böyle sonuçlanmasın?! Biricik oğluşumun karne hediyesi hazır, oleeeey!

Kapı süsünün bitmiş hali.

Sevgili el emekçiler, hayallerinizi daima canlı tutun. Bir şeyi başarmak, kendinize inanmak, çok çalışmak, kararlılık ve adanmışlık gerektirir. İnanan için her şeyin mümkün olduğunu unutmayın

Ve son sözü eskimo çocuğumuzdan duyalım: “Hayal edebilirseniz yapabilirsiniz. Zira hayatı ilginç kılan, hayallerin gerçekleştirme ihtimaliniz”.

100 % sevgi ile yaptım. BLOG.


Exit mobile version