Folyo tekniği ve yapım aşamaları

www.10marifet.org için hazırlanmıştır.

Birkaç kere folyo ile ilgili sorular gelmişti. Nasıl yapılıyor diye ama bir türlü ayrıntılı cevaplayamamıştım.B enim balıkları bilenler bilir bilmeyen de bu sayede öğrenecek. Onları kondurmadığım yer kalmamıştı, ”tamam artık başka bir şey daha yapamam” diyordum ki magnet yapma fikri düştü aklıma. Magnetci arkadaşlar sağolsun. Hem magnet yapayım hem de folyo nasıl işlenir biraz elimden geldiğince anlatayım istedim. Başlangıç aşaması, çizim aşaması, işlemeye geçme aşaması hemen hemen aynı ama tabii ki diğer desenler için farklı teknikler de kullanılıyor. Desene göre değişiklikler gösteriyor.

Malzemeler:

Genel kurallarıyla şöyle yapılıyor:

Önce 0.8 lik folyoyu alıyoruz. Desenimizin ölçüsünde folyodan kesiyoruz. Ben burada balık yaptığım için balık olarak anlatacağım. Kestikten sonra ütüleme işlemi yapıyoruz. Bunu da bir cetvel yardımıyla yapıyoruz. Folyoyu cetvelle düzelterek dümdüz hale getiriyoruz.

Sonra balık desenini alıp bant yardımıyla folyonun üstüne yapıştırıyoruz ki kaymasın. Bittikten sonra balıklarımızı bir gazetenin üstünde (desenine göre yine değişiyor, çoğu desende altına bir şey koymuyoruz, özellikle önden tıklama yapacaklarımızın) ya da mineflo tezgahımızın üstünde bitmiş tükenmez kalemle orta ayarda bastırarak çiziyoruz. Çizim işlemi bitince deseni bantları çıkartarak folyodan alıyoruz.

Çizdiğimiz taraf ön taraf oluyor artık. Şimdi desenimizin arka tarafını çevirip mineflo tezgahın üstünde balığın dudaklarını pullarını demir pergelle tıklayarak dolduruyoruz. Yalnız bu işlemi yaparken çok bastırmıyoruz yoksa folyo yırtılır ve kötü olur. Resimde tıklamaların bitmiş hali görünüyor. Pergelle tıklama işlemi bitince havlunun üstünde rapido silgisi ile balıkların tıklamadığımız yerlerini hafifçe kabartıyoruz. Oradaki küçük çiçekleri de kabartıp tükenmezle, çiçeğe daha çok benzesin diye çizgiler atıyoruz. Kabarttıktan sonra tükenmez kalemle tıkladığımız pulların ve dudakların kenar kısımlarından giderek öne çıkmasını sağlıyoruz. Daha sonra yine tükenmez kalemle kuyruğuna ve yüzgeç kısımlarına çizgiler atıyoruz. Şimdi desenin ön tarafını çevirip düz zeminde balığın kenar çizgilerinden giderek indirme işlemini yapıyoruz. Balığın arkadan görünüşü, yani işlediğimiz taraftan,

İndirdikten sonra eşit miktarlarda karıştırdığımız geç donan ve çabuk donan alçımızdan bir kaba alıp üstüne bildiğimiz tutkalı döküyoruz. Ben Polisan’ın kiloluğunu kullanıyorum anca paklıyor beni Alçıyı ve tutkalı karıştırıp ne çok sıvı ne de çok koyu bir alçı hazırlıyoruz.

Alçımızdan bıçak yardımıyla alıp balığımızı tıklayıp kabarttığımız yönden dolduruyoruz. Üstünü güzelce düzleştirip tek katlı bir peçeteyi üstüne bir güzel örtüp kuruması için bir kenara bırakıyoruz. Kuruma işlemi desene göre değişiyor, bir günde de kuruyan desenler olabiliyor bir haftada da.

Alçı kuruduktan sonra cam sil ile deseni üç kez silip temizliyoruz. İyice temizlemezsek mürekkep üstünde kalmıyor ve çekiliyor. Onun için iyice temizlemek şart. Eğer ki bitmiş tükenmeziniz yok ve yazan tükenmez kullandınız o zaman cam silden önce kolonya ile temizlemeniz gerekiyor. Temizlik işlemi de bitince bir fırça yardımıyla rapido mürekkebinden bir damla döküp her yerine iyice yayıyoruz. Bir iki dakika kurumasını bekledikten sonra kuru bir bezle mürekkebin fazlalığını parmağımızla siliyoruz. Sadece çizim yerlerinin aralarında mürekkep kalıyor. Bu işlemden sonra folyoyu parlak sprey vernikle vernikleyip kuruduktan sonra nakış makasıyla kenarlarını kesip deseni kullanılır hale getiriyoruz.

Bundan sonrası size kalmış, ister buradaki gibi arkasına bir parça mıknatıs yapıştırıp dolabınıza asın ya da bir kutunun üstüne veya bir tepsinin içine yapıştırın. Güle güle kullanın.

Balık deseni en basit işlemlerden geçenlerden. Önden tıklama yaptığımız desenlerde çizim bitip önden tıkladıktan sonra bütün desenin üstünden bir daha geçiyoruz, arkadaki işlemler bitince indirmek için bir kere daha desenin üstünden gitmeniz gerekiyor.

Sabırla okuyanlara da, amanıın bunu mu okuyacağım geeeç diyenlere de teşekkürler.

Daha önce bu desenleri kullandığım yerler şunlardı:
tepsim
akvaryumum
damacanalığım
tablom


Exit mobile version