Pilot bere nasıl örülür?

Ufaklıklar için çok tatlı bir bere tarifimiz var. Marifetli arkadaşımız @mavidelibal, bu sevimli bereye Vecihi beresi diyor ve bizce de çok iyi ediyor. Herkesin örebilmesi için bu tatlı berenin tarifini de paylaşmış. Biz de zevkle burada da yer veriyoruz. Şirin bir bebek beresi örmek isteyenler hazır olsun. Önce marifetli arkadaşımızın Instagram sayfasını verelim, işte burada: @mavidelibal

İp olarak Kartopu Cotton Spray kullanılmış.

Pilot bebek beresi nasıl örülür?

Beremizi örerken videolu anlatımla da destekliyoruz:

1. 3 zincir çekiyoruz, çektiğimiz ilk zincire 9 tane ikili trabzan yapıyoruz.

2. İlmek kaydırma yani bağlama yapıyoruz (slst), 2 zincir çekiyoruz, her ilmeğe ikişer tane ikili trabzan yapıyoruz.
3. Slst, 2 zincir, aynı ilmeğe iki trabzan, sonrakine bir trabzan, sıra sonuna kadar trabzanları aynı sırayla devam ettiriyoruz.

4. Slst, 2 zincir, aynı ilmeğe 2 trabzan, yanına 1 trabzan, yanına 1 trabzan şeklinde sıra sonuna kadar devam ediyoruz.

5. Slst, 2 zincir, 2 trabzan aynı ilmeğe, 1trabzan, 1 trabzan, sıra sonuna kadar devam ediyoruz.

6. Slst, 2 zincir, 2 trabzan aynı ilmeğe, 1 trabzan, 1 trabzan, 1 trabzan, 1 trabzan ve sıra sonuna kadar devam ediyoruz. Daha büyük bir bere yapmak için bu sıradan sonra tek tek yapılan trabzan sayısını her sırada 1’er fazla olarak arttırabilirsiniz. Yani 6. sırada çift trabzan, ardından 4 tane tek trabzanı, 7. sırada 5 tane, 8. sırada 6 tane olarak arttırabilirsiniz.

7-13. Slst, her ilmeğe 1 trabzan (ipinizin kalınlığına göre ya da bebeğinizin kafasına göre sıra sayısını uzatabilirsiniz).

Kulaklar:

İpi kesmeden devam ediyoruz.

1. Slst, 1 zincir, 10 sık iğne, 1 zincir, dönüyoruz.

2. 1 azalt, 6 sık iğne, 1 azalt, 1 zincir, dönüyoruz.

3. 8 sık iğne, 1 zincir, dönüyoruz.

4. 1 azalt, 4 sık iğne, 1 azalt, 1incir, dönüyoruz.
5. 6 sık iğne, 1 zincir, dönüyoruz.
6. 1 azalt, 2 sık iğne, 1 azalt, 1 zincir, dönüyoruz.
7. 4 sık iğne, 1 zincir, dönüyoruz.
8. 2 azalt, ipi kesiyoruz.

Kulağımıza başladığımız noktadan itibaren 22 ilmek sayıyoruz. 22. ilmeğe batıyoruz. 10 sık iğne örüyoruz. İkinci kulağımızı da aynı şekilde yapıyoruz. Etrafını kalın bir iple veya çift kat yaptıgımız iple sık iğne geçiyoruz.

2. kulak yapılışı:

21 ilmek sayıp 22. ye batıyor, oradan başlıyoruz örmeye. Bereyi daha büyük yapanlar 10 ilmek birinci kulak, 10 ilmek ikinci kulak, toplamda 20 ilmeği son sıranın ilmek sayısından çıkartıp, kalan ilmek sayısını ikiye bölerek kaç ilmek ara bırakması gerektiğini bulabilir. Hatta 10 ilmekli kulağı da ilmek sayısını arttırarak genişletebilirsiniz de.

Etrafını çevirme işlemi:

Beremize devam ediyoruz. Tarifin geri kalanında, aynı ilmeğe 2 sık iğneyi, yani arttırmayı <V> ile, sık iğneyi de <x> ile sembolize edeceğiz. 

Gözlük:

1. 5 zincir, 2.den başlayarak V, 2x, V, toplamda 6 sık iğnemiz olacak. 1 zincir, dön.

2. 6x, 1zn, dön. (zn = zincir)
3. V, 4x, V, 1zn, dön.
4-8. 8x, 1zn, dön.
9. 1 azalt, 4x, 1 azalt, 1zn, dön.
10. 6x, 1zn, dön.
11. 1 azalt, 4x, 1zn, dön.
12. 5x, 1zn, dön.
13. V, 4x, 1zn, dön.
14. 6x, 1zn, dön.
15. V, 4x, V, 1zn, dön.
16-20. 8x, 1zn, dön.
21. 1 azalt, 4x, 1 azalt, 1zn, dön.
22. 6x, 1zn, dön.
23. 1 azalt, 2x, 1azalt, 1zn. İpi kes. Etrafını, berenin etrafını çevirdiğimiz iple yine sık iğne tekniğiyle çeviriyoruz.

Gözlük camını ise, son ördüğümüz parçada göz kararı bir daire belirleyip sık iğne ile yapıyoruz. Daha sonra bu parçayı, yerini belirleyip dikiyoruz. Son olarak da, gözlüğümüzün ipini bere etrafını sık iğneyle ve enine aynı sırayı takip ederek yapıyoruz. 

Şöyle videolarla gözlük yapılışını da görelim:

Not olarak ekleyelim: Bu bere bebekler için. Ama tabii ki arttırma yaparak büyütebilirsiniz. Gazzal Baby Cotton XL ile yenidoğan bebeklere uygun oluyor. Daha büyük bebekler için kalın bir ip ve 4-5 numara tığ kullanmanız tavsiye.

Bere ölçüleri için kullanılabilecek bir tablo:

Marifetli arkadaşımız Elvan Hanım’a teşekkür ederiz. Instagram hesabını takip etmeyi unutmayın, tekrar hatırlatalım: @mavidelibal


Exit mobile version