Tığ işi sepet yapımı

tigla-sepet-nasil-orulur
Renkli, cıvıl cıvıl olan her şeye bayılıyorum. Renk renk ipler, kağıtlar, kumaşlar derken düğmeler de bu merakımdan nasibini almış görünüyor. Hal böyle olunca bir düğme düzenlemesi yapayım dedim ve aynı tipte fakat farklı boyutlarda ahşap düğmelerimi görünce tıpkı o üç düğme gibi değişik boyutlarda düğme sepetleri yapmak geldi aklıma. Böylece düğmelerimi üç farklı boyutta sınıflandırmış oldum. İlham kaynağı düğmeleri de sepet süslemesinde kullandım. Siz de böyle şirin sepetler örmek isterseniz biraz ip ve uygun kalınlıkta tığ ile sadece sık iğne tekniği kullanarak kolayca yapabilirsiniz.

Bu sepetleri örerken ben 2.5 numara tığ kullandım. Kullandığım ip ise 2.5 numaraya göre biraz daha kalın bir ipti. Öreceğiniz sepetlerinizin daha sıkı ve formlarının daha sağlam olması için tığa nazaran daha kalın ip kullanmanın faydalı olacağını söyleyebilirim.


Her bir sepet üç kısımdan oluşuyor:
1. Taban kısmı: Sihirli halka içerisinde 6 sık iğne yaparak başlıyoruz. X işareti sık iğne anlamına geliyor. Daha sonra her sırada 6 sayı arttırıyoruz, V işareti arttırma yani bir ilmeğe iki sık iğne yapılacağı anlamına geliyor. Aşağıda parantez içerisindeki ifadeler ne zaman arttırıp ne zaman tek sık iğne yapacağımızı gösteriyor. İlk 8 sıra her üç sepet için de aynı şekilde ilerliyor. Taban kısmında ne kadar çok sıra yaparsanız her sıra da arttırma yapacağınızdan taban kısmı o kadar büyük olacak bu da sepetin genişliğini belirleyecektir.

2.Yan kısım: Taban kısmı bittikten sonra sıra yan kısma geliyor. Yan kısmı yaparken arttırma yapmıyoruz. Arttırma yapmadığımız için de bir zaman sonra sepetimiz yanlara genişlemeyip yukarı doğru yükselmeye başlıyor. Her ilmeğe tek sık iğne yaparak ilerliyoruz ve yan kısımlardaki sıra sayısı bize sepetin yüksekliğini gösteriyor.

3.Ağız kısmı: Sepetlerimiz istediğimiz yüksekliğe eriştikten sonra sadece 1 sıra kırmızı ya da başka renkte bir iple sık iğne yapıyoruz ve ipi kesip sabitliyoruz.

Sepetlerin her birinin ön kısmına büyüklüklerini temsil eden düğmeleri de diktikten sonra bu şirin üçlü tamamlanmış oluyor.


İşin kötü tarafı bu şirin görüntü öyle hoşuma gitti ki düğmeleri kullanmaya kıyamamaktan korkuyorum
Daha daha ne var ne yok diyorsanız blogum Emek İlmek’de ve instagram hesabımda diğer çalışmalarımı da görebilirsiniz.


Exit mobile version