Farklı bir boncuk işi örtü nasıl yapılır?

boncuk işi

Bncuk işi ile nakış işleme oldukça değişik bir el işi yöntemi. Boncuk işi ile oluşturulan takımlar, örtüler, masa takımları göz alıcı yapılarıyla ilgi çekiyor. Boncuk işleme takımların epey seveni var. Çeyizlerde, özenli, gösterişli masalarda boncuk işi örtüler kendine yer buluyor. Ben de marifetli arkadaşlar için boncuk işi bir örtünün yapılışını adım adım göstermek istedim. Hadi başlayalım:

12 adet kum boncuğu dizip birleştirerek boncuk işi çalışmasına başlıyoruz. Bunun ilk aşamasını yukarıdaki fotoğrafta görüyorsunuz. Hemen ardından, aşağıda göreceğiniz gibi bir adet 9 mm’lik (tercihe göre değiştirilebilir) çubuk boncuk ekliyoruz. Böyece bağlantı geçişini yapmış oluyoruz.

Çubuk boncuğun üzerine 5 adet kum boncuk takıyoruz. Bunları yaparken boncuk ipliği kullanıyoruz. Boncuk ipliği, naylonumsu yapıda, sağlam, kolay kopmayan, kolay görünmediği çin estetik duran bir nakış ipi. İsterseniz iki kat da kullanabilirsiniz, daha sağlam olur.

Kum boncukları taktıktan sonra çubuk boncuktan geri dönüp ilk halkamızdaki kum boncuklardan birinin içinden geçiriyoruz. Yine aşağıdaki resimde bu aşamayı da görüyorsunuz.

Tekrar 1 çubuk, 5 kum boncuk takarak aynı işlemi yapıyoruz. Bu şekilde yıldız yapısının ikinci ayağına geçmiş olduk.

12 tane çubuk boncuk ve üzerlerinde 5’er kum boncuk tamamlanınca görünüş olarak böyle oluyor. Bu sıra tamamlandığında ilk başladığımız boncuğun tepesindeki kum boncuğa ipimizi içten geçirerek getiriyoruz. Böylece aşağıdaki boncuk yıldız ya da çiçek motifini tamamlamış oluyoruz.

Devam etmek için 18 kum boncuk ipe geçirip ilk 4. boncuktan geri dönüyoruz.

Resimlerle nasıl göründüğüne biraz daha bakalım.

3 kum boncuk takıp hemen yanındaki çubuk boncuğun tepesindeki kum boncuktan geçiriyoruz. Yine bir bağlantı kurmuş olduk böylece. Resimlerden aşamaları takip edebildiğinizi umuyorum.

Tüm boncuk aralarında aynı işlemi yaptığımızda böyle gözüküyor. İpimizi ilk yaptığımız şeklin tam ortasındaki iki kum boncuğa içten geçirerek ilerletiyoruz.

Devam etmek için bu sefer de 1 çubuk boncuk ve 15 kum boncuk takıyoruz ipimize.

İpimizi kum boncukların ilkinin içinden geçiriyoruz.

Tekrar 1 çubuk boncuk takıyoruz ve yanındaki kum boncukların ortasında bulunan 2 kum boncuktan birden geçiriyoruz.

Bu son sırayı tamamladığımızda ilk şeklimiz bitmiş oluyor. Aşağıdaki gibi görünüyor olması lazım.

Peki bir motif diğerine nasıl bağlanıyor? Burada bir motifi diğerine bağlamayı göstermek istedim. Önce 1 çubuk, 7 kum boncuk takıyoruz ipimize. Ekleyeceğimiz motifin halka kısmının tam ortasındaki 2 kum boncuktan geçiriyoruz.

Tekrar 6 kum boncuk ekliyoruz. Kum boncukların birincisinden geri dönüyoruz.

Tekrar 1 çubuk boncuk takıp motife devam ediyoruz. İki yerden birleştiriyoruz. Aşağıdaki resimde de gördüğünüz gibi iki boncuk işleme motif birbirine güzelce bağlanmış oluyor.

İstediğimiz kadar motif oluşturarak birbirine yukarıda anlatılan şekilde bağlıyoruz ve örtümüzü büyütebiliyoruz. 7 motif birbirine bağlandığında aşağıdaki resimde gördüğünüz boncuk işi örtü ortaya çıkmış oluyor.

Ben salon takımı olarak yuvarlak tercih ettim. Birleştirme yerlerine dikkat ederek baklava dilimi şeklinde veya kare yapabilirsiniz. Önemli olan, motifi oluşturmayı ve bağlantı yapmayı öğrenmek.

Kolay gelsin!


Exit mobile version