Fikir Yumağı – Tığ işi gelin şemsiyesi yapımı

tığ işi beyaz gelin şemsiyesi yapımı

Merhabalar

Kartopu Fikir Yumağı yarışması için yaptığım tasarım tığ işi gelin şemsiyemin yapım aşamalarını paylaşmak istiyorum sizlerle.

Yapım aşamasında fotoğraf çekmek kolay gibi görünse de, aslında hiç de öyle değilmiş. Çünkü çalışma esnasında tam konsantre olmuşken, fotoğraf çekeceğim diye bütün dikkatim dağılıyordu, tekrar zihnimi toparlayıp odaklanmak ise zaman alıyordu… Şimdi sizlerle paylaşma zamanı. Umarım açıklayıcı olmuştur.

Şemsiyemin ortaya çıkış hikâyesini ise, blogumda paylaştım. Buradan okuyabilirsiniz…:)

Öncelikle, satın aldığım ufak boydaki bir şemsiyenin uç kısımlarındaki düğmeleri çıkararak işe başladım. Ve hemen tepesindeki tellere tutturulmuş olan kumaşı kestim. Böylece kumaş, şemsiye tellerinden tamamen ayrılmış oldu. Şemsiyemin sadece iskeleti kaldı. (Burada dikkat, aman şemsiye ucu gözünüze vs. batmasın ve tabii ki telleri eğilmesin

Şimdi sıra örgüde… Örgü modelini resimde göreceksiniz… Bu da ördüğüm sırada çekilmiş hâli. Ve tabii her çalışmamda olduğu gibi, yine etraf darmadağın…:) Neyse ki annem görmeden toparladım :))

Şemsiyenin iskeletini ortaya çıkardık. Örgümüz de tamam… Şimdi sıra, ördüğümüz parçayı şemsiyemize giydirmeye geldi…

1. aşama: Örgüyü şemsiyenin üzerine geçirdim.

2.aşama: Kurdele iğnesine geçirdiğim iplikle, şemsiyenin ucundaki delikli düğmelerden geçerek, örgünün kenar kısımlarını tutturdum. Bu şekilde şemsiyenin etrafını dolanıp bitirdim.

Daha sonra, örerken ayırdığım ortada kalan uzun zincirleri de yine iğne yardımıyla uçtaki delikli düğmelerden geçirdim ve düğümledim. (Burada ipliği oldukça gererek, sıkı bir biçimde dikmek ve düğümlemek önemli. Aksi hâlde örgü şemsiyeye bol gelecek ve kapandığında kendiliğinden çıkacaktır.)

Ve işte örgü şemsiyeye geçirildikten sonraki ilk hâli…

Buradan sonraki aşama, artık süsleme aşaması. Ama tabi ki ondan önce, şu kırmızı renklerden kurtulmamız gerekiyor…:)

İlk önce şu tepedeki kırmızı rengi gizlemek için, sıkiğne ile yuvarlak bir başlık örüp geçirdim, iğneyle sıkıp sabitledim.

Daha sonra etrafına bir tül kurdele geçirip, onun da etrafına çok sevdiğim incilerden bir sıra dizdim.

Sap kısmı da gördüğünüz üzere kırmızı… Onu da kapatmak gerekiyordu. Aslında mum silikon kullanarak yapıştırmayı düşünmüştüm ama, silikon tabancası kullanmak konusunda biraz acemi olunca, mecbur başka bir yöntem denemek durumunda kaldım. Daha temiz olan çift taraflı bantları kullandım. Üzerine de genişçe bir saten kurdele doladım.

Uçları top şeklindeydi benim şemsiyemin. Buraya kurdele olmazdı. Ben de yine çift taraflı bant kullanarak ip doladım. Önce resimde gördüğünüz bu ipi kullandım, fotoğrafı da böyle çektim. Fakat daha sonra bu hoşuma gitmedi. Geri söküp başka bir iplik kullandım, ponpon gibi durdu. Bitmiş hâlinde görebilirsiniz.

Daha sonra etrafına önce beyaz tül kurdele, sonra da pembe fırfırlı kurdele diktim. (Pembe kurdeleyi tüm işler bittikten sonra en son diktim.)

Şemsiye uçlarındaki kırmızı düğmeleri kapatmak için de, yine çift taraflı bantlar yardımıyla, ponpon tarzındaki bu ipliği kullandım. (Şemsiye sapında da aynı ipi kullandım.)

Bundan sonra, bu uç kısımlara silikonla kalpli boncuk yapıştırdım. Ve yine tül kurdeleden fiyonk yapıp inci boncuk ile süsleyerek diktim.

Ve işte bitmiş hâli…

Umarım beğenmişsinizdir…:)


Exit mobile version