Fimohat ile 10marifet


“10marifet”

10marifet’te yarışma açıklanınca beni afakanlar bastı.Bir türlü yapabilecek bir konu aklıma gelmedi.Neden sonra aklıma hat sanatı ile ilgili olarak okumuş olduğum aşağıdaki hikaye geldi ve “o zaman çizivereyim ben de bir vav harfi” dedim. Ancak küçük bir araştırma neticesinde “vav” harfini çizmenin hiçte kolay olmadığını öğrendim. Yine de “acaba yapabilir miyim” diye eskizlere başladım. Kuruboya ile eskiz çalışırken olay başka mecralara kaydı ve yol beni Arap harfleri ile “10marifet” yazmaya kadar götürdü.Gelelim yapım aşamasına..Önce malzemeler:-beyaz, altın sarısı, kahverengi ve yeşil fimo-kalıp çıkarmak için karton ve kesmek için makas-fimoyu üzrinde pişirmek için cam veya fayans-fimo hamurunu açmak için şiş, merdane vs..-cila için vernik,şeffaf oje vaya türevleriÖnce yapmak istediğim şekile karar vermek için eskizleri çizdim. çizimlerden sonra karar verdiğim şeklin parçalarını kartona geçirip makasla kestim ve kalıpları elde ettim.


eskizler

daha sonra zemin için yeşil fimoyu şişle açtım.Ardından harfler için altınsarı fimoyu açtım ve elde ettiğim kalıplar yardımı ile harfleri elde ettim.


harflerin kesimi

elde ettiğim harfleri ve zemini oluştıracak bölümü fırında pişirdim.


pişirme aşaması

daha sonra harfleri alıp zemine şeffaf oje yardımı ile yapıştırm


harfleri yapıştırma işlemi

ve tüm harfleri yerleştirdikten sonra bütün çalışmaya şeffaf oje uyguladım ve sonuç:


hat sanatı ile “10marifet” yazısı

“Osmanlı devletinde 17.yüzyılın en büyük hat sanatı ustalarından biri de hafız Osman’dır.Hafız Osman emekli olduktan sonra kafa dinlemek için o devrin sakin semtlerinden biri olan Üsküdar’a yerleşir.Bir gün karşıya işi düşer ve Üsküdar’dan bir kayığa Beşiktaş’a gitmek üzere biner..Yolun ortasında kayıkçı paraları toplarken elini cebine atar ve bakar ki parasını evde unutmuş.Bu durumu kayıkçıya anlatır fakat nafile, kayıkçı söz dinlemiyor ve parasını istiyor.Uzun uğraştan sonra Hafız Osman bakar ki yakayı kurtaramayacak bunun üzerine kayık sahibine ”sana bir ”vav” harfi yazayım”der. Kayıkçı ise ”ben ”vav” harfini ne yapacağım benim paramı ver” der..Hafız Osman ise bunun bedestende iyi para edeceğini söyler. Kayıkçı bakar ki başka çare yok ”vav” harfini alır.Kayıkçının yolu bir gün bedestene düşer ve bakar ki orada hat satılıyor.Bunun üzerine çıkardığı ”vav” harfini satmaya kalkışır.Bunu gören alıcı bu harfin Hafız Osman tarafından yazıldığını anlar ve çok ciddi bir parayla satın alır.Bir gün Hafız Osman Beşiktaş’tan Üsküdar’a gidecektir ve yine aynı kayıkçıya denk gelir. Kayıkçı yolda paraları toplamaya başlayınca Hafız Osman da eline cebine artar ve tam parayı çıkarırken.kayıkçı hemen eline sarılarak ”aman abi ne yapıyorsun, sen bize ”vav ” harfi yaz yeter”.der. Hafız Osman ise hafif bir tebessümle; efendi ”o ”vav” harfi her zaman yazılmaz., sen al paranı” der.”Mühim not: Hat sanatı ile uğraşan arkadaşlar var ise onlara ve herkese şunu demek isterim ki yazmaya çalıştığım bu “10marifet” yazısı kesinlikle yanlış olabilir..Araştırmalarıma göre bu şekilde yazılabilir gibi geldi bana..yanlış yazmış olmam muhtemeldir . Bu bakımdan ustalardan peşinen af dilerim.


Exit mobile version