İğne oyası nasıl yapılır? İğne oyası örnekleri…

igne-oyasi-kolye-nasil-yapilir

İğne oyası, incecik ipek iplikler ve iğne kullanılarak atılan düğümlerle oluşturulan bir motifleme tekniğidir. Genel olarak dünyada “Turkish lace” – “Türk danteli” olarak bilinir. Herhangi bir kumaş yüzeyin kenarına iğne ile işlenerek eklenen bir tür danteldir. Bu düğümler kareler ya da üçgenler şeklinde olabilir esas olarak. İpek iplik kullanmak tabii ki makbul olacaktır ama ince pamuk iplikle ve hatta naylon iplikle de iğne oyası işlemek, örmek mümkündür. İğne oyalarını biraz daha gösterişli hale getirmek için pullar, minik boncuklar kullanılabilir. İğne oyası motifini, örneğini daha güzel görünür hale getirmek için sabunlu suyla hafifçe yıkadıktan sonra üzerine ince bir tülbent koyarak ütülemek iyi bir yöntemdir. Özellikle naylon iplik kullanıldı ise direkt sıcak ütü kullanmamak en doğrusudur. Onca emek harcanmış incecik oya örneğini layığıyla sergilemek için özenmek gerek muhakkak.

Yazma kenarlarında, eşarp süslemelerinde, başörtülerinde, mendil kenarlarında, seccadelerde, sehpa örtülerinde, mevlüt bezlerinde, sık sık da havlu kenarlarında kullanılır iğne oyaları. Günümüzde özellikle iğne oyalı takıları da sıkça görüyor ve kullanıyoruz. İğne oyası aksesuarların kendini daha iyi göstermesi için onları kolalayarak kullanmak akıllıca olur. İncecik bir bebek tülbentinin kenarına iğne oyası işleniyorsa örneğin, o zaman elden geldiğince ince ve küçük bir iğnenin kullanılması akıllıca olur ki kumaşta delik izleri görünmesin. Düğümleri atarken hepsinin aynı sıkılıkta olması oyayı güzel gösterir. Genel olarak düğümlerin sıkı atılması ve net olması oyayı daha sert ve özenli gösterir. Sonucun iyi olması için aynı zamanda iplerin de güzel korunmuş, düzgün olması gerekir.

İğne oyası takılar son dönemde popüler dedik. İğne oyası tekniği ile güzel bir kolye nasıl yapılır, adım adım burada görebilirsiniz.

Çok güzel iğne oyası örneklerinden bir derleme yapalım, gözümüz gönlümüz açılsın:

BUNLARI DA SEVEBİLİRSİNİZ:

İğne oyası takılar ve kenar süslemeleri

İğne oyasından minik çiçek yapılışı

İğne oyasından küpe yapılışı

İğne oyasından yıldız çiçek şeklinde bardak altlığı yapılışı

İğne oyasından kelebek yapılışı

İğne oyası tepsi örtüsü yapılışı


Exit mobile version