Saç örgülü saç bandı nasıl örülür?

sac-orgusu-nasil-yapilir-orgu-sac-bandi-yapimi-1
Kimi zaman boş vaktimizi değerlendirmek için örgü öreriz, kimi zaman günün stresini atmak için, kimi zaman da farklı bir şeyler üretmek, bazen de ihtiyaca cevap verecek sonuca ulaşmak için. Bu saç bandı da tamamen ihtiyaçtan oluşmuş bir çalışma. Köye döner dönmez önümüzdeki yıl zeytin hasadı zamanında kullanmak amaçlı bir saç bandı örmeliyim dedim. Zeytin hasadının büyük bölümü sonbahar ve kış aylarında yapıldığından, üstelik zeytinlikler yüksek rakımlı bol rüzgarlı alanlarda olduğundan alnınızı ve kulaklarınızı koruyacak önlemler almanız gerekiyor. Tabii önlem alırken biraz da görüntüye dikkat etmenin ziyanı yok Çok severek ördüğüm bu saç bandını beğeneceğinizi ve denemek isteyeceğinizi umuyorum.

Saç Örgü Saç Bandı Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

4.5 numara şiş, uygun kalınlıkta ip, yün iğnesi ve süs amaçlı bir adet düğme.

Yapılışı:

Bu saç bandını örerken pirinç ve saç örgü tekniklerini kullandım. Pirinç tekniği 1 düz 1 ters ilerliyor fakat her defasında ters örülen düz, düz örülen ters örülüyor ve bu şekilde pirinç modelinin görüntüsü oluşmuş oluyor. Başlarken 20 ilmekle başladım (1).

Bu 20 ilmeğin ortasındaki 12 ilmeği saç örgü motifine ayırdım.

Her iki kenarlarda kalan 4’er ilmeği pirinç olarak çalıştım.

5 sıra ördükten sonra (2) 6. sırada saç örgü için ilk çaprazlamayı yaptım.
Bunun için ortada kalan ve düz örülen 12 ilmeğin ilk 4 ilmeğini ayrı bir şişe aldım.
Bu şiş aşağıdaki resimde 3. karede de görüldüğü gibi örgünün üstünde kalacak şekilde tutuluyor.

Daha sonra sıradaki 4 ilmeği ördüm, ardından ayırdığım 4 ilmeği ördüm, diğer 4 düz ilmeği de düz ördükten sonra en solda kalan 4 ilmeği pirinç örerek sırayı tamamladım (4).

Tekrar 5 sıra ördüm (1) ve yine 6. sırada çaprazlama yaptım: En sağdaki 4 pirinç motifli ilmekleri ördüm, diğer 4 düz ilmeği ördüm ve ortadaki 4 düz ilmeği ayrı bir şişe alıp ayırdım. Bu ayırdığım ilmeklerin olduğu şişi örgünün üstünde değil altında kalacak şekilde konumlandırdım (2). Daha sonra ilk olarak son 4 düz ilmeği ördüm ve arkasından ayırdığım 4 düz ilmeği ördüm. Son olarak da en soldaki 4 pirinç ilmeği örüp sırayı tamamladım.

Bu döngüde her 6. sırada çaprazlama yaparak saç bandını başıma uygun boyuta gelene kadar ördüm.

İstediğim boyuta ulaşınca 6 sıra boyunca tüm ilmekleri pirinç ördüm. Son olarak da yün iğnesiyle düğmeyi ortalayarak diktim ve her iki ucu düğmeli kısım üste gelecek şekilde birleştirdim. Düğmeyi sadece süs olarak kullandım. Ayrıca ilik açmanın saç bandını zaman içerisinde esnetip deforme edeceğini düşündüğümden sabit şekilde dikerek tutturmayı tercih ettim.

Saç bandını tam bitirdim ki aynı modelden mutlaka bir de bileklik yapmalıyım diye düşünmeye başladım

Yeni fikirlerle tekrar görüşmek üzere Blogum


Exit mobile version