Yeni yıl çelengi yapımı

yeni-yil-temali-kapi-susu-nasil-yapilir-1
Seviyorum yılbaşı hazırlıklarını, ruhumu okşuyor adeta yeşil-kırmızı-beyaz üçlüsünün yaydığı atmosferi. Hiçbir zaman için dinle, dille, ınançla bağdaştırmadığım gibi bir sonbaharda sararmış yaprakları sıralıyorsam çelengime, şimdi de bu renklerin bulunduğu her şeyi sıralarım çelengime dedim ve başladım yılın benim için en doğalından, geri dönüşümü de olan bir çelengi yapmaya.

Yılbaşı çelengi nasıl yapılır?

Öncelikle çelengin iskeleti için gazete kağıtları kullandım.

1- Gazetenin her bir ikili sayfasını açtım. İkinci bir gazete sayfasını da açarak üstüne gazetenin boyunu uzatacak şekilde koydum. Buradaki oluşan uzunlukla çelengimin çapıyla bağlantısı olduğu için göz kararıyla karar vermeniz gerekiyor. Uzunluğuna karar verdikten sonra rulo şeklinde bitesiye kadar 3 parmak kalınlığında sardım. Gazeteler büyük olduğu için tam ekran çıkmadı ama 4. fotoğrakta rulo şeklinde sardığımız gazeteyi daire oluşturacak şekle getirdiğimizde anlaşıldığını düşünüyorum. Özetle gazetenin boyunu ne kadar uzun tutarsanız çemberiniz o kadar büyük oluyor.


2- İki ucu elinizle sıkarak birleştirip bantlıyoruz. Daha sonra 2.resimde her bir gazete kağıdının açıp boyuna rulo yapıyoruz ve onu çemberimize sıkıca sarıyoruz (3. resim)
Her gazete bittiğinde yeni bir gazeteyle işlemi sürdürüyoruz. Sadece yeni gazeteyle işlemi tekrarlarken rulonun açılmaması için bitiş noktasından başlıyoruz ve sıkıca sarmaya devam ediyoruz.


3- Yeşil bardak üstünü de ruloların açılmaması için yardım amaçlı kullandığımı da belirtmek istiyorum. Bütün iskeleti sardıktan sonra başlangıç noktasına gelmiş olmamış gerekiyor. Bu aşamada açılmaması için bantlıyoruz. (4. resim)


4- Sıra geldi çelengimizin yapraklarını mont etmeye. Lojmanda budanmış halde gördüğüm bu yaprakları topladım ve çelengimde kullanmak istedim. Bir tür çam çeşidi dediler ama yanılıyor da olabilirim. Bu aşamada makas ve misina ipine ihtiyacımız olacak. Misina yerine ince telde kullanabiliriz. Çelengimin tepe noktasından başladım ve sap kısımları her daim aşağı bakacak şekilde 2-3 yaprak koyarak misina ipi ile bağlayıp, kestim. İşlemi tekrarlayarak bu şekilde yarısını tamamladım.


5- Diğer yarısı içinde yine tepeden başladım ve bitiş noktası diğer yarısıyla aynı yönde dal kısmıyla tamamladım (2. resim). Yaprakları gelişigüzel bağladığımız için makasla çıkışan bölümleri kesebilirsiniz.


Süslemeden bu şekilde de kullandım.


6- Sonra biraz hareketlilik katmak istedim çelengime. Öncelikle hazır pasta kağıtlarından kullandım. Dört eşit parça olacak şekilde kat izi yaptım.


7- Merkeze olan uzaklığın yarısı kadar her bir kat izinden kestim. Aşağıdaki aşamaları gerçekleştirerek rüzgar gülünü yaptım.


8- Arkasına tahta uzun çöp şişlerinden yapıştırdım. Ön kısmına ise birkaç çam yaprağını kullanarak kırmızı sütaşı ile zenginleştirdim. Yer yer bu çubukları yaprakların içine misina ipi ile sabitledim. Asma kısmı için kırmızı sütaşı kullandım ve yine üzerine kırmızı ekose desenli kurdele ile tamamladım. Yine çelengimin ortası için saman kağıdından kestiğim bu şekle 2015 yazarak kumaş bant kullandım.


Artık evimde gözümün önünden hiç ayırmıyorum, siz de ruhunuzu böyle bir güzelliğe teslim etmek istiyorsanız acele etmelisiniz. Yeni yıla sayılı günler kala herkesin gönlünden geçen bütün güzelliklere ulaşmasını dilerken, barış dolu yıllarımız olsun diyorum.

fb ssayfamda yarışma duyurusunu paylaştım.
#ödüllü2014yılbaşıyarışması


Exit mobile version