GÜMÜŞ HAMURUYLA TAKI TASARIMI

Kendi tasarımınız gümüş takılar takmak ister miydiniz? Hem de öyle çok zahmetlere girmeden?Yanıtınız evetse sizinle bu projeyi paylaşmak istiyorum…

.

Gümüş hamurunu duymuşsunuzdur.Duymayanlar için kısaca anlatmak gerekirse , bu hamur yüzde 99,9 gümüş tozlarından ve bu tozları hamur haline getiren bir maddeden oluşuyor.Siz istediğiniz formu verip ,yüksek ısıda pişirdiğinizde içindeki bu madde yanıyor ve geriye sadece gümüş kalıyor.Yani çok pratik yoldan sizi gümüş takı tasarımcısı yapıyor.Bu hamurlar farklı ambalajlarda satılıyor.Bazısı hamur şeklinde , kıvamı aynı kil gibi. Bir de kavanozda ,kıvamı çamur gibi olan bir çeşiti de var. Ben bu kolye – küpe takım için her ikisinden de kullandımPeki nasıl çalışıyoruz.-Önce kolyeden başlayalım.

Hamurdan minik parçalar alarak minik bir gül ve minicik yapraklar yaptım.Sonra geriye kalan hamurdan bir kürdan yardımıyla bir kalp hazırladım. Gülleri bu kalbin üzerine sabitledim ve zincir için bir delik açtım.Hamur iyice kuruduktan sonra pişirdim.-Pişirmek için özel fırınlar var ama evde , ocak üzerinde de pişirebiliyorsunuz.Bunun için hazırladığınız takıyı bir tel ızgarayla ocağın üstüne koyuyorsunuz ve kıpkırmızı, kor gibi olmak koşuluyla belli bir süre pişiriyorsunuz .Soğuduktan sonra da parlatıyorsunuz.Kısaca olay bu..Küpelere gelince- Gül kısımlarını yine hamudan ve elde hazırladım. Size tavsiyem eğer bu hamurla çalışacaksanız önce mümkünse bir parça kil bulup önce onunla çalışmanız.Çünkü kil, bu hamura çok benziyor.Bol miktarda denemeler yapıp elinizi kil ile bu çalışmaya alıştırırsanız işiniz çok kolaylaşır, bocalamadan istediğiniz takıyı yapabilirsiniz.- Küpedeki yaprakları hazırlamak ise çok ilginç ve zevkli.Dikkat ettiniz mi, yapraklar, gerçek gül yaprağına ne kadar da benziyor değil mi? Çünkü gerçek gül yaprakları kullanarak hazırladım.

-Önce , çok minik gül yaprakları buldum. Gülün en taze filizlerinde böyle miniminnacık yapraklar oluyor.Sonra çamur kıvamında olan gümüş hamurunu bir fırçayla bu yaprakların arkasına bir kat sürdüm.Kurumasını bekleyip istediğim kalınlığa ulaşana dek , ikinci , üçüncü katları da sürdüm.Gümüş hamuru kuruduğunda gül yaprağından ayırdım. Gül yaprağının arkasındaki bütün çizgiler ve detaylar hamurun üzerine çıktığı için gerçek yaprağın bir kopyası gibi oldu.Onları da törpüleyip ,kenarlarını temizledim , üzerine delikler açtım ve aynı şekilde pişirdim.-Bütün parçaların temizliği ve parlatma işlemi bitince , gümüş bir zincir ve küpe parçaları , kristal boncuk ve kalplerle bu kolye küpe takımımı tamamladım.İşte hepsi bu kadar…

-Aslında henüz bir araya getirmediğim ve tabi fotoğrafını da çekemediğim bir projem daha var. Asma yapraklarının sürgünlerinden boyu 1- 1,5 cm’yi geçmeyen minnacık yapraklar topladım ve aynı gül yapraklarında olduğu gibi çalıştım. Böylece minnacık üzüm yapraklarım oldu. Büyüklü küçüklü akik taşlarını gümüş tellerle bir zincire bağlayıp minik üzüm salkımları oluşturdum. Henüz tamamlayamadım ama bu minik asma yaprakları ve akik üzüm salkımlarıyla yine böyle bir takım hazırlamayı planlıyorum.-Hamura gül veya yaprak dışında başka şekiller de vermeniz mümkün.Üzerine iğne veya keski gibi aletlerle desenler, şekiller de yapabilirsiniz.Daha modern formda takılar hazırlayabilirsiniz.Sonra ister deri iplerle ,ister inci ,akik, mercan vs. değerli taşlarla projenizi tamamlayabilirsiniz. Keyif sizin…-Bir ilginç bilgi daha vereyim, bazı kuyumcular gümüşü altınla kaplayabiliyorlar .Gümüş sevmiyorsanız , yaptığınız bu takıları altın da kaplatabilirsiniz.Aslında başka değişik teknikler de var ama yazım çok uzadığı için burada kesiyorum. İnternetten silver clay ya da metal clay diye arama yaparsanız bu hamurlarla yapılmış bir çok çalışma bulabilirsiniz.Ben bu çalışmayı birkaç sene önce yapmıştım , yani yeni değil.O nedenle bu hamurlar halihazırda nerde satılır , fiyatı ne kadardır malumatım yok.Umarım bilen arkadaşlar bilgilerini bizimle paylaşırlar.Yeni bir çalışmayla görüşmek üzereEn iyi dileklerimle…


Exit mobile version