Puantiyeli kumaş çanta dikimi

kumas-canta-dikimi-1
Hazır piknik sezonu açılmışken kolayca dikebileceğiniz pratik bir beslenme çantasının yapımını paylaşayım. Bu beslenme çantası puantiyeli kumaşla çalışılmış dış kısım, astar görevini gören krem rengi kumaştan iç kısım, siyah kumaştan ilik, düğme ve yine siyah kumaştan yapılmış tutacaktan oluşuyor. Kalıp çıkartmak için sadece bir dikdörtgen çizmeniz yeterli. Neler gerektiğine topluca göz atacak olursak:

2 adet 21x39cm dış kumaş
2 adet 21x39cm iç kumaş
1 adet 8x25cm siyah kumaş (tutacak için)
1 adet 2x15cm siyah kumaş (ilik için)
1 adet düğme
Siyah ve krem rengi dikiş ipi
Makas
Cetvel
Kurşun kalem
Toplu iğneler
Dikiş iğnesi
Ütü
Dikiş makinası


Öncelikle düğmeyi dikeceğimiz yeri belirleyerek başlıyoruz. Dış kumaş parçalarından herhangi birini ters çevirip yukarıdan aşağıya tam ortadan cetvel yardımıyla kurşun kalemle çizgi çekiyoruz. Daha sonra aşağıdan 19cm yukarıda enine doğru tekrar düz çizgi çekiyoruz ve bu iki çizginin kesiştiği nokta düğmemizin sabitleneceği nokta oluyor. Düğmemizi kumaşın ön kısmına dikiyoruz.


Düğmeyi diktikten sonra sıra tutacağın yerini belirlemeye geliyor. Dış kısımda kullanacağımız diğer kumaşımızı yüzü bize bakacak şekilde önümüze getiriyoruz ve yukarıdan 11cm aşağıda cetvel yardımıyla aşağıdaki fotoğrafta olduğu gibi 6cm ile 8cm arasında 2cm uzunluğunda çizgi çekiyoruz. 13cm ile 15cm arasında da bir çizgi çekiyoruz ve böylece tutacağın her iki ucunun nereye geleceğini belirlemiş oluyoruz.


Tutacağın yerini de belirledikten sonra sıra siyah kumaştan kesmiş olduğumuz tutacak ve ilik parçalarının hazırlanmasına geliyor. Tutacak için kullanacağımız 8x25cm boyutlarındaki kumaş parçamızın kısa kenarlarını içe doğru 1.5cm katlıyoruz ve ütülüyoruz. Daha sonra bu parçayı uzunlamasına ortadan ikiye katlıyoruz ve tekrar ütülüyoruz. Bu uzunlamasına ikiye katladığımız katı açıyoruz ve uzun kenarlardan ortadaki kat izine doğru her iki tarafı tekrar katlıyoruz ve ütülüyoruz. Açmadan içe doğru tekrar katlıyoruz ve eni 8cm olan kumaş parçamız eni 2cm olan tutacağa dönüşmüş oluyor. İlik için kullanacağımız kumaş parçasını da aynı şekilde katlıyoruz, sadece ilk katlamayı yapmıyoruz yani kısa kenarları içe doğru katlamıyoruz.


Katlamalardan sonra bu parçaların açılmamaları için dikilmeleri gerekiyor. Her iki parçayı da mümkün olduğunca dipten dikiyoruz.


Tutacağı önceden belirlediğimiz noktalara iğne ile tutturup önce en dipten daha sonra 1cm yukarıdan dikiyoruz.


İlik için hazırladığımız parçayı iç kısımda kullanacağımız kumaş parçalarından herhangi birinin yüz kısmına dikeceğiz. İliği tam orta noktada ve yukarıdan 1.5cm aşağıda olmak üzere aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi dikiyoruz.


Düğmeyi, tutacağı ve iliği diktikten sonra dış kısmı oluşturacak parçaları yüzleri birbirine bakacak şekilde üst üste getirip kenarlarından iğneleyerek sabitliyoruz ve dikiş makinasının ayağı ölçüsünde dikiş payı ile ağız kısmı hariç her bir kenarı dikiyoruz. Krem rengi iç kısım için de aynı şekilde parçaları birbiriyle dikiyoruz fakat kremrengi iç kısımda çantayı çevirmemize yarayacak açıklık bırakıyoruz. Bu açıklığı herhangi bir yan tarafın orta kısmında 4cm olarak bırakıyoruz. Yani 4cm’lik bir yeri dikmeden atlıyoruz.

Sıra taban kısmını genişletmeye geliyor. Bunun için yine cetvelle aşağıdan 3.5cm yukarıda çizgi çekiyoruz. Bu işlemi her iki taraf için tekrarlıyoruz ve daha sonra aşağıda görüldüğü şekilde uç kısımları üçgen şekline getiriyoruz ve çizmiş olduğumuz çizgilerin hizzasında dikiyoruz. Aynı işlemi iç kumaş için de tekrarlıyoruz ve pay bırakarak uç kısımları kesiyoruz. Böylece taban kısmı dikdörtgen şeklini alıyor ve genişliyor.


Son olarak diktiğimiz bu iki parçayı ağız kısımlarından dikip birleştirmek için iç içe geçiriyoruz ama önce 1.karede kremrengi kumaşta bırakmış olduğumuz ve çantayı çevirmeye yarayacak 4cm’lik açıklığı hatırlayalım. Parçaları iç içe geçirmeden önce dikiş yerlerini 2.karede görüldüğü gibi ütülemek çok işimize yarayacak. Kremrengi parça ters çevrilmiş, dış kısım için olan puantiyeli kumaş düz çevrilmiş olarak 3.karedeki gibi iç içe geçirilir. Yan dikişler birbirinin üzerine gelecek şekilde ağız kısmı iğnelerle sabitlenir ve 2cm dikiş payı ile çepeçevre dikilir. Ağız kısmını dikerken ilik ve tutacağı da yanlışlıkla dikmediğinizden emin olmanız gerekir.


Ağız kısmı dikildikten sonra artık çantamız bir bütün haldedir, şimdi dikmeden açık bıraktığımız kısımdan çantayı çevirebiliriz (2.kare). Çantayı çevirdikten sonra 3.karedeki görüntüyle karşılaşacağız. Önce açık bıraktığımız kısmı elimizde dikip daha sonra çevirme esnasında kırışan çantayı ütülüyoruz ve iç kısmı dış kısmın içine yerleştiriyoruz. Böylece beslenme çantamız tamamlanmış oluyor.


Farklı çalışmalarla tekrar görüşmek üzere


Blogum


Exit mobile version