Dekupaj ile bardak altlığı süsleme

pecete-dekupaj-nasil-uygulanir

Merhaba arkadaşlar. Resim dersim için yaptığım dekubaj bardak altlıklarım karşınızda. Yapılışı için hemen alt kısma bakabilirsiniz

Malzemeler: ahşap, boyanmamış bardak altlığı (illa bardak altlığı olmasına gerek yok. İsterseniz kutu, çerçeve vb. de seçebilirsiniz), ahşap boyası, dekupaj tutkalı, su bazlı vernik, kalın ve ince yumuşak uçlu fırça, yapıştırmak istediğiniz resim, gazete, eski bir kıyafet veya önlüki kuru havlu peçete.

Yapılışı:
İlk önce ahşap objenizi boyamanız lazım. Bu işlemi yaptıktan sonra kurumaya bırakın. Eğer açık bir renk seçtiyseniz kuruduktan bir hatta iki defa daha geçin.
Ben siyah renk seçtim ve resimlerimi 6 adet altlığın her birine değişik resim gelicek şekilde ”City Lights” konseptini seçtim. Bu yüzden altlıkların yuvasının boyasına sim ekledim. Maalesef ben beyaz yani gümüş rengi sim bulamadım bu yüzden yeşil sim kullandım.

Boyama ve kurutma işlemi bittikten sonra dekubaj aşamasına geçtim. İlk önce resminizin arkasına özellikle kenar kısımlarına çok fazla olmayacak şekilde dekubaj tutkalınızı sürün. Bu arada fırçanızın yumuşak uçlu olması çok önemli!
Resminizin arkasına tutkalı sürdükten sonra ahşap zemine yapıştırın ve 30-40 saniye boyunca resminizin üzerine fazla bastırmadan bir poşet ile gezdirin, iyice yapıştırın.
Bu işlemden sonra bir kart yardımıyla yine fazla bastırmadan orta kısımdan dışa doğru resmin altında kalan fazla tutkalı çıkartın eğer tutkal çıkarsa bir süngerin ucunu biraz ıslatın ve silin. Dikkat edin resmin üzerine gelmesin su.
Yine kuruduktan sonra dekubaj tutkalınızdan fazla olmayacak şekilde fırçanızla resmin üzerinde geçin. Tutkal ahşabın üzerine gelsin.
Bu işlemi yaptıktan sonra kurusun ve 1-2 defa daha tutkal sürün. Yani elinizi objenin üzerinde gezdirdiğinizde hiç kat kalmayacak şekilde yapabilirsiniz. Sonra verniğe geçin. Verniğin su bazlı olması çok önemli. Fırçanızla işlemi yaptıktan sonra kuruyup fırçanızı taş gibi yapabilir benden söylemesi
Tutkal ve verniği fırçanıza aldığınızda işiniz bitince su dolu bir su kabının içine koyun.

Vernik işlemini aynı tutkalla yaptığımız gibi üstünden geçeceksiniz. Bu işlemi de 3-4 kez yapın. Eğer tepsi, bardak altlığı gibi suyla temas edebilecek bir objeniz varsa işlemi 5-6 defa yapın. Tabii ki her kat geçtikten sonra kurumasını bekleyin ve diğer katı öyle atın.

Tutkalla ve vernikle geçtiğiniz yeri tekrar geçmeyin.

İşlemleri uyguladıktan sora en az 5-6 dk elinizi sürmeyin. Yoksa elinize yapışır ve resim kalkar. Bu da ona çirkin bir görüntü verir.

Ahşap boyama ve dekubaj işleminiz bittikten sonra hazırsınız demektir. Benim ilk dekubaj çalışmam ve size söylemem gerekirse benim performansım hiç hoşuma gitmedi çünkü bu ilkti Demek istediğim her şeyin ilki güzel olacak diye bir şey yok. Yaparak öğreneceksiniz. Tabii hatalarınıza dikkat edip düzeltirseniz başarılı olursunuz. Güle güle kullanın. Yorumlarınızı bekliyorum

Sorularınız varsa yorum kısmından sorun en kısa zamanda cevaplarım. Sevgiyle kalın.


Exit mobile version