Merhaba. Hepiniz terzi kendi söküğünü dikemez diye başlayan atasözü duymuşsunuzdur. Atasözü olarak değil de bire bir gerçek hayatta maruz kaldığım durumun kelimelere dökülmüş hali bu Keçe işiyle 3 senedir uğraşmama rağmen ne yazık ki kendi çocuğuma özel tasarım bir kapı süsü veya oda süsü yapma vaktim hiç olmadı. Hep başkalarının bebeklere ürünleri hazırladım durdum, gel gör ki oğluşum sünnet oldu, okula gitmeye başladı ama odasında kendisine özel hazırladığım bir kapı süsü hala yoktu
Bir sene önce oğlum kendi doğum gününde sünnet olduğunda ona söz vermiştim, vakit bulur bulmaz onda kapı süsü hazırlayacağım diye. Geçenlerde nasıl bir şey istediğini sorunca elbette en sevdiği şeyi dile getirdi – yazın haftasonları gidip bir türlü unutamadığı lunapark idi! Özellikle binmekten çok zevk aldığı dönme dolap söz konusuydu. İşte bu dönme dolap yüzünden ben tam 4 günümü arayış içinde geçirdim, çünkü ne yapıp edip oğlumun istediği şeyi yapmaya kafama koymuştum bir kere. İstanbul kazan ben kepçe, günlerdir seni aradım dönme dolap ve sonunda buldum, yaşasınnnn!
Metal dönme dolap çerçevesi bulduğumda sepetlere kimi oturtalım diye sordum oğluma, ya Marsupilami ve arkadaşları olsun ya da diğer çok sevdiği Pingu çizgisinden penguenler olsun deyince, ikimiz yarışma devam ediyor ve hatta süresi uzatıldı diye ikinci şıkta karar kıldık. Bu da benim için sürpriz oldu.
Bu arada dönme dolabını bulunca kaşmir keçeden ne güzel karakterler dikerim diye düşündüm ve hemen uygulamaya geçildi. Hazır yarışma da uzatılmış iken, oğluşumun duvar süsünü işten kalan boş akşamlarda hazırlamaya koyuldum. Eh, artık benim Can’ımın da kapı süsü var nihayet!
Malzeme olarak neler gerekli bize?
- ferforje dönme dolap
- kaşmir keçe kumaş ince
- dolgu malzemesi elyaf, iplik
- örgü ip, ponpon
- kalıcı kar spreyi
- kalın keçe plaka ve mukavva
- sıcak silikon, boncuk
- Kartopu kumaş kaplama düğme
- 100 % sevgi ve ilham
Ufak tefek aksesuarlara da ihtiyacımız olacak, onlara değinmiyorum bile – eskimo çocuğun kıyafetteki suni kürk ve bunun gibi…
Önce tabela yapılışı var sırada… İlk aşama olarak, kağıttaki çizimimden tabela kalıbını çıkardım, kalın beyaz keçe plakadan kestim ve arkasını sıcak silikon kullanarak mukavvayla sabitledim.
2 adım: Güzel yazı türünü bulup kağıttan harf kalıbı kesmek ve keçeye uygulayıp keçe harfleri hazırlamak oldu.
Daha sonra tabela üzerine çam ağacın dallarını yerleştirdim, minik kar adam düğmeleri sağa sola yapıştırdım. Sonra dallara süslü topları uyguladım ve tepesine mavi boncukla işlediğim keçe kar tanesini yerleştirdim. Minik geyikleri keçeden kesip tabelaya uyguladım.
Tabelayı tamamlamak için üzerine hafiften kalıcı kar spreyi uyguladıktan sonra kenara kuruması için bıraktım.
3 adım: İglo evimizi yapmaktır. Bunun için kalın beyaz keçe plakasından kalıpları kesiyoruz. Bir tarafında kapı deliği kesiyoruz.
4 adım: Keçe üçgenleri dikkatlice birbirine dikiyoruz ki iglo evimiz yavaş yavaş oluşmaya başlasın.
Üçgenleri diktikten sonra yaklaşık olarak şu şeklinde bir iglo evimiz oldu.
5. adımda iglo evinin kapı girişini oluşturmak için bir parça keçe daha kesiyoruz arkadaşlar…
6. adımda bu parçayı kapı girişine dikkatlice dikiyoruz. Burada silikon işimize yaramaz – evin sağlam olması için parçaları dikmek şarttır.
Dikilmiş taslak olarak iglo evimiz böyle olacak.
İglo evimin sert ve düzgün durması ve kapı süsü kullanımı sırasına yamulmaması için evin içine mukavva ve elyaf koyarak destek yaptım. Tepesine baca yerini yapıştırdım.
7. adımda kar spreyimızı alalım ve…
İglo evimizi kara ”boğalım”
Şimdi sıra geldi eskimo çocuğumuzu dikmeye… Bunun için bir tasalak çizip keçeden çocuğun parçaları keseceğim.
8 adımda ten rengi keçeden kafa kalıbı kesiyor, dikip içini elyafla dolduruyoruz, saçını çift taraflı dikeceğimiz için kahve keçeden 2 adet saç kalıbı da kesip kafasına dikiyoruz. Eskimo’nun kürkü olacak kalıbını da kestik mi… Suni kürkleri parça parça keselim.
Eskimo kapşonsuz olur mu hiç? Tamam, kapşon kalıpları da keselim öyleyse…
9. adımda kapşon parçaları birbirine dikelim.
10. adımda suni kürkten çocuğa pantolon dikelim. Kafasına kapşonu geçirelim…
Ponponları hazırlıyoruz, eskimonun kıyafetine kar tanesi şeklinde düğmeleri dikiyoruz.
Kapı süsümüzün kış temasına uygun kutup ayılı kurdelelerimizi hazırlayalım, tabelayı kapıya asmak için onlar lazım olacaktır.
Eveeet, sıra geldi tatlı fok ailemizi yapmaya
12. adımda gri renkte kaşmir keçeye fok kalıpları tek tek geçiriyorum. Bebek fokumuz beyaz renkte olacak, annesi babası gri renkte.
13. adımda keçe kalıplarımı gri iplikle dikip içini elyafla doldurmamız gerekiyor. Minik pamuk toplardan burun kısmı da hazırladım. Onlara da bıyık dikmemiz lazım yoksa fok fok olmayacak.
14. adım. Burun kısmı için siyah boncuk, siyah iplik ve beyaz örgü ipliği lazım.
Bebek fokumuzu dikmeden önce resim çizip kağıttan kesiyor ve keçeye uyguluyoruz. Keçe kalıpları dikip içini elyafla dolduralım. Yüzgeçlerin içi bile elyaf dolgulu olmalıdır.
15. adım: Bebek fokumuzu diktik mi sıra geldi ona minik bebe beresi örmeye…
Bebeğimiz hazır
Renkli iplerden anne baba foklara şapka atkı örelim. Onları ” giydirelim”, yanaklarına allık ”sürelim”. Aaaa, baba fokuna bir yüzgeç daha dikmeyi unutmuşum! İnsanlık hali; hemen dikiyorum
Fokumuzun eksik yüzgeci tamamlandı, şimdi sıra geldi eskimo çocuğunun kürklü pantolonlarını kırmızı beyaz noktalı, el yapımı kumaş kaplama düğmeleriyle süslemeye…
İşte böyle! Düğmeler eskimo kıyafetteki kırmızı beyaz benekli kurdeleme uysun diye bu renkte düğmeleri kullandım.
Bu arada… bizim çekirdek fok ailemiz, dikiş işi bitince sonuç olarak böyle görünüyor. Çok şirinler değil mi?
Anne fokuna süslü atkı taktık mı tamamdır
Fok ailemizi kapı süsüne uyguladıktan sonra…
17 adımda rengarenk çiçekleri örüp kapı süsümüze uygulayacağız.
18 adımda dönme dolabımıza bindireceğimiz penguenlerin kalıpları çizip kağıttan keselim.
Yaklaşık bu şekilde…
19 adımda siyah ve mavi keçeden penguen kalıplarımı kesip dikelim, beyaz keçeden karın parçaları kesip gövdelere uygulayıp, kalıpların içlerini tıka basa elyafla dolduralım.
Penguenlerin gagaları 3 boyutlu olarak dikelim, gaganın içini elyafla doldurup suratına dikkatlice, gizli dikiş yöntemiyle dikelim.
Kız penguenleri de mavi keçeden dikip gagalari dikelim, fiyonk ve atkıyla tamamlayalım. Tüm penguenleri diktikten sonra dönme dolabının sepetlerine oturtulalım. Lunapark keyfi başlamak üzereeeee!
Eskimo çocuğumuz hazır olduktan sonra onu iglo evinin damına yerleştirelim, çünkü o dönme dolabındaki sepetine binemeyecek kadar büyüktür. Kıyafet ve kapşon kısmına kar spreyi kullanarak hafiften kar “yağdıralım”. Örmüş olduğumuz çiçekleri dönme dolabına renk katmak için yapıştıralım.
Dikmiş olduğumuz penguenleri tek tek sepetlere bindirelim. Onlara da birazcık kar yağdırsak iyi olur.
Kalan penguenleri de oturtalım sepetlere… Fokları dönme dolabının dibine yerleştirelim – ben onları metal çerçeveye arkasından diktim, daha sağlam dursunlar diye.
İglo evimize balık süsleri yapıştıralım… Eskimo çocuğun yanakları hafif allıkla ”pembelleştirelim” ki soğukta olduğu belli olsun. Ayyy, ne de mutlu bir surat ifadesi var çocuğun, sanırsın Afrika’da kumsal keyfi yapıyor
Ama ben bilerek eskimomu gülen ve mutlu yaptım, kış temasına rağmen oğluma özel hazırladığım bu kapı süsü ona pozitif bir enerji versin istedim. Oğlum çok beğendi, bilmem siz de beğenir misiniz?
Tabeladaki kış temalı kurdeleleri dönme dolabına bağladım ve ürünü kapıya astım. Çam dallarına karı serpiştirdim. Tabelayı keçe kar tanesi tamamlamaktadır. Şimdi ister kapı süsü olarak kapımızda, ister çocuk odasında duvar süsü olarak ta kullanabiliriz penguen temalı dönme dolabımızı
Penguenler lunapark keyfi yapıyoooor….
Hiç kutup diyarlarda lunapark keyfi olur mu, diye soranlar olursa cevabım: Elbette olur! Hayal gücünüzün sınırı yok ki, öyleyse oğlumla benim kutup maceramız neden böyle sonuçlanmasın?! Biricik oğluşumun karne hediyesi hazır, oleeeey!
Kapı süsünün bitmiş hali.
Sevgili el emekçiler, hayallerinizi daima canlı tutun. Bir şeyi başarmak, kendinize inanmak, çok çalışmak, kararlılık ve adanmışlık gerektirir. İnanan için her şeyin mümkün olduğunu unutmayın
Ve son sözü eskimo çocuğumuzdan duyalım: “Hayal edebilirseniz yapabilirsiniz. Zira hayatı ilginç kılan, hayallerin gerçekleştirme ihtimaliniz”.
100 % sevgi ile yaptım. BLOG.
Çok güzel olmuş o güzel ellerinize sğlık. Keçede en çok hayvan figürlerini seviyorum çok tatlı oluyorlar.Ben de keçeyle tanışalı bir ay kadar oluyor, güzel şeyler çıkarmak istiyorum inşallah her geçen gün kendime daha fazla şeyler katabilirsem herşey daha güzel olacak:D
Aylar Hanım,yine çok güzel güzel olmuş elinize sağlık ama benim daha çok ilgimi çeken şey oğlunuzu sevindirmeniz oldu.Kendi oğluma başkalarının siparişini yetiştirmekten hazırlayamadım yazmışsınız ya hani çok duygulandım:)Bu arada kullandığınız malzemleri özellikle düğme setlerini nereden temin ediyorsunuz merak ediyorum istanbul dışından yazdığım için soruyorum.istanbuldan temin ediyosanız bir yolunu bulucam da ondan soruyorum:)iyi çalışmalar diliyorum sevgi ile kalın…
Merhaba,bütün çalışmalarınızı inceledim. Sizin işlerinizi daha önce görmemiştim. Siz keçeye masalsı büyülü bir mana katmışsınız. Çok başarılısınız tebrik ederim.
çok güzel çok hoş farklı… ellerinize sağlık
yo yok arkadaşlar, tabi ki teşekkür ederim sizlere ama benim görmüş olduğum miniatür işlerden sonra hiç şansım yok biliyorum bunu amaaaan olmasın da zaten, yarışma sayesinde öz oğluma nihayet bir kapı süsü yapabildim ya, benim ödülüm oğlumun teşekkür ve öpücükleri oldu… Para mı, ödül mü – zaten çalışan demir pas tutmaz :), insan yeter ki çalışkan olsun gerisi gelir zaten
ISIN797, ancak gördüm sorunuzu, düğmeler tuhafiye, kumaşçılarda satılır ama her dükkanda değil, ben İstanbuldayım, buraya gelme şansınız olursa size birkaç adres vereceğim. Evet, hep başka bebeklere yapıp durdum, sağ olsunlar müşteriler emeğime saygı duyup beni üzmediler, hep hak ettiğimi aldım diyebilirim, umarım böyle de devam eder.
Cok sirin , cok seker olmuslar, penquenlere bayildim
eskimo cocugun gulusu beni o kadar mutlu etti ki, anlatamam, ellerinize saglik 
şahane olmuş dönmedolabı nerden alabiliriz peki?
Tülin Hnm, face sayfamdan bana msj atın, yerini söyleyim size
cünkü buradaki profilmdeki posta bilgimi sildim ama ben alırken 1 kutu vardı, belki gene satışa geldi, gidip bi bakın derim.
Tesekkurler Aygun
inşallah aylar hanım dediğiniz gibi devam eder.benim istanbula gelme durumum biraz zor ama orada arkadaşlarım var eğer adres verebilirseniz alabilirler.çok teşekkür ederim bu arada:):)
tmm ISIN, bana yazsınlar face sayfamdan, yada blogumdan posta adresimi alıp oraya yazsınlar ben adresi veririm dönme dolap için.
Aylar hanım bu keçeye desen çizmek için bi kalem satılıyor mu? sonuçta bir sürü renk var .Yada siz çizim için ne kullanıyorsunuz? paylaşırsanız çok memnun olurum.
harika olmuş !yarışmada gördüğüm, keçe ile ilgili en güzel iş desem yalan olmaz:))
Necla Hanım, ben öyle keçe kalem malemden anlamam, elimin altında ne varsa keçeye çiziyorum, öyle yoyo çiçek kalıbı mıymış, keçe kalemi imiş uyduruk şeyler insandan para kazanmak için üretilmiş, satışa sunulmuş olsa dahi, ben elimin altında kurşun kalem mı, tükenmez kalem mı tebeşir mi var onunla keçeye çiziyorum
Bazen de çizmeden, sadece kağıt kalıbımı keçeye koyup parmaklarımla tutup direkt kesiyorum, çizim olmadan.
Teşekkürler…
vallahi bravo, titiz ve sabırlısınız, süper bir iş, süper bir anlatım. harikaymış.
KAHVESEVMEM, ben de kahve sevmem bu arada :), teşekkür ederim. Vallahi kendi adıma şunu rahat söyleyebilirim ki bunca güzel yarışma işler arasında olur da ben kazanacak olursam ki ihtimal çok az, ödül ne büyüklükte olursa olsun, yarışma düzenleyen Kartopu ve 10 marifet ekibinden rica edeceğim; ödül çekini benim adıma değil, yarı yarıya 2 farklı hesaba yatırılmasını: biri Lösemi Çocuklar Vakfı Kurumsal Hesabına, kalan kısmını ise ”Beni okula gönder” hesabına. Malumunuz üzere bi’ kızımızın bir yıllık eğitim bursu tutarı 576 TL’dir. Biri yarışmadan kazanacağıyla Umre’ye gideceğini söylemişti sanki. Demek ki herkesin yolu farklıdır. Benim göklere değil, bu dünyaya biraz olsun katkım olursa daha mutlu ve faydalı olacağımı düşünüyorum. Doğaya ve çevreye duyarlı, öz güveni yüksek, kendini tanıyan ve ifade edebilen, başkalarının haklarına saygılı, sorumluluk duygusu gelişmiş, kendi sağlığına ve bedenine gereken önemi veren, çocukluk yaşta gelin olarak kocaya verilmek yerine eğitime yoluna yönlendirilen, bilgi çağının gereklerine uygun Atatürk, Vatan ve Millet sevgisine sahip nesiller yetiştirirse bu ülkede, işte benim gerçek cennetim bu olacaktır.
aylar, gözlerim yaşararak okudum yemin ediyorum, tüm dediklerinizin altına imzamı atıyorum. eminim eğer kazanırsanız 10marifet ve Kartopu da bu konuda hemen gerekeni yapacaktır. hani ben pek elimin becerisi yüksek bir insan değilim, paylaşımlarla katkıda bulunuyoru arada siteye, gezmeyi daha çok seviyorum ama vallahi böyle bir hayır işi çalışması yapılırsa gene geçen seneki gibi, ben bile gaza geldim, uğraşacağım. bağış konusunda zaten herkes elini taşın altına koymalı. bravo, ayrı bir hayran oldum şimdi size.
Çok güzelllllll detaycı bir insan olarak bu kadar detay mükemmel geldi. Elleriniz dert görmesin
Çok teşekkür ederim Kahvesevmem ve de Neviberguzar
size olan hayranlığım biraz daha artıyor.ne güzel anlatmışsınız.aslında herkesin insan olarak yapması gerekenlerden yazdıklarınız. keşke herkes sizin kadar duyarlı olsa. sizi her konuda tebrik ediyorum.çok başarılısınız Aylar hanım.
Çok teşekkür ediyorum Kym sıcak sözleriniz için; müşterilerimin takdiri benim için en büyük ödül
Anne ve baba adayları için bi nevi mutluluk üretiyorum, onlar mutlu olunca bana da bulaşıyor bu mutluluk, malum kimse mutluluğu üretmeden, tüketme hakkına sahip değildir 