etsy hakkında faydalı ipuçları

-

Screen Shot 2016-03-04 at 15.26.15

etsy.com, uluslararası arenada satış yapmanın en iyi yolu gibi görünüyor. Bu başarılı satış alanının bir parçası olmak ve etsy’de dükkan açıp satış yapmak için ne yapmak lazım? esty’de nasıl dükkan açılır? Dükkana nasıl ürün eklenir? etsy’de başarılı olmanın ipuçları nelerdir? Yardımcı olmaya çalışalım:

etsy.com‘a girin. Sağ üst köşede yer alan “sell on etsy” butonuna tıklayın.

Önünüze “open your etsy shop” butonu olan bir sayfa çıkıyor. Oraya da tıklayarak geçin.

Şimdi kayıt olmanız gerekiyor. “Register” alanında yer alan formu doldurun. İsim, soyad, e-mail, şifre, şifre tekrarı, kullanıcı adı geliyor sırası ile. Alışkın olduğumuz şeyler.

E-mail adresinize bir onay maili gelecek. Onu onaylayın (confirm).

Üye olduktan sonra, tepedeki “your shop” butonundan dükkan ayarlama işine başlayın.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.14.55

Dükkanınız ile ilgili bilgileri doldurmanız gerekecek. Dükkanın dili, ülkesi, kullanacağınız para birimi, sizi hangisi en iyi ifade eder şeklindeki anket sorusunu doldurun. İngilizce ve USD seçiyoruz mecburen. Ankette etsy ile ne kadar ilgilenebileceğiniz ile ilgili sorular yer alıyor. Full time, part time, aslında full time olsa iyi olur gibi seçenekler var. Birini işaretleyin. “Save and continue” ile devam edeceksiniz.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.16.29

Dükkana isim belirleme sırası geldi. En fazla 20 karakterlik bir isim seçmelisiniz. İsim uygun mu değil mi diye kontrol etmek için “check availability” butonuna tıklayın. Uygun değil ise başka isim deneyin. Uygun ise yine “save and continue” ile devam edin.

Hesap oluştururken belirleyeceğiniz dükkan ismi kalıcıdır. Akıllı seçimler yapılması, bir blog ismi, bir sosyal medya rumuzu gibi düşülmemesi gereklidir. Büyük düşünelim, yaptığımız işi markalaştırmak istiyorsak dükkan ismini bu doğrultuda seçmeye özen gösterelim. Dükkan ismini sadece bir kez değiştirebilirsiniz. Yani her aklınıza estiğinde, bir Instagram kullanıcı adında yapabildiğiniz gibi etsy’de değiştiremezsiniz.

 

Screen Shot 2016-03-04 at 14.18.24

Dükkanınıza ekleyeceğiniz ürünleri sıralayacağınız “listing” eklenmesine sıra geldi. “Add a listing” butonuna tıklayın. Fotoğraf alanı açılacak. “Photos” alanına ürün fotoğraflarınızı yükleyin.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.18.59

Screen Shot 2016-03-04 at 14.31.31

“Listing details” alanını da doldurmanız gerekiyor:

  • title (başlık)
  • about this listing, who made it? (bunu kim yaptı?), what is it? (bu ne?), when was it made? (ne zaman yapıldı?) – burada “ben” ya da “dükkanımdan biri” diye yanıt verirseniz, o zaman “el yapımı” yani “handmade” olarak gözükmesini sağlamış olursunuz.
  • category (kategori) – burada o ürünle ilgili kategori seçenekleri geliyor. Siz işaretledikçe alt kategoriler açılıyor, seçerek devam ediyorsunuz.
  • price (fiyat) – Belirlediğiniz fiyatı yazıyorsunuz.
  • quantity (miktar)
  • renewal options (yenilenme seçenekleri) – “manual” (ürün bittikçe yenisini ekleyeceğim) ve “automatic” (her seferinde 0.20 dolar kesmek suretiyle otomatik yenileme yapılacak) seçeneklerinden birini işaretliyorsunuz. Muhtemelen manual seçeceksinizdir ilk aşamada.
  • type (tip) – burada “physical” derseniz eklediğiniz ürünü karşı tarafa fiziksel olarak yollayabileceğiniz menüler karşınıza çıkacak. Ürününüz dijital ise o zaman internet ortamında edinecek demektir. Burada genellikle fiziksel ürünlerden bahsettiğimizi varsayıyoruz.
  • description (açıklama) – Burada ürününüzü güzelce açıklıyor, tarif ediyorsunuz.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.37.52

  • “Physical” seçeneğinden bahsediyorsak, “variations” (çeşitlemeler) alanı devreye giriyor. Burada kategorilendirme yapabiliyorsunuz. keçe çanta ekliyorsanız renk, boyut gibi. Burada hazır kategori önerileri var. Siz başka bir kategori eklemek istiyorsanız “add a new property” (yeni bir özellik ekle) diyerek eklemenizi yapabiliyorsunuz.Bu alanın kullanımı isteğe bağlıdır. Mutlaka kullanılması gerekli değildir. Sattığınız ürün için farklı seçenekler sunma ihtiyacınız varsa bu alan çok kullanışlı ve elzemdir. Örnek verelim: Diyelim ki ayakkabı satıyorsunuz. Bu durumda elbette ayakkabı numarası seçenekleri sunmanız en doğrusu olacaktır. Variations alanında aynı ürün için en fazla iki farklı variation açabilirsiniz. Bu nedenle listelemek üzere olduğunuz ürünün hangi en önemli çeşitleri öncelikli ise onları kullanın. Yine bir örnekle açıklamaya çalışalım: Bir önceki örnekte ayakkabı kullanmıştık, yine aynı olsun. Sattığınız ayakkabı için deri / süet, renk ve fiyonk rengi seçenekleri sunmak istiyor olabilirsiniz. Bu durumda üç farklı seçeneğiniz arasından iki tanesini seçmelisiniz. Kalan üçüncüyü; diyelim ki fiyonk rengi olsun, ürün sayfasında, açıklama kısmında belirtebilir, müşterilerinizden seçimlerini size mesaj ile iletmelerini isteyebilirsiniz. Bu alanda sunduğunuz seçeneklere farklı fiyatlar belirleme olanağınız da var. Örneğin müşteri ayakkabıyı deri isterse 30$, süet isterse 35$ ödemesi gerektiğini görebilir ve buna göre sipariş oluşturabilir. Bu özellik sayesinde aynı ürün için birden fazla listeleme yapılmasına gerek kalmıyor.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.39.27

  • “Shipping” (gönderim) kısmına geldik. Burada şunlar önemli:

– ships from (hangi ülkeden gönderim yapılacak?) – Zaten Turkey seçili olacaktır. Kargo icin PTT sıkça kullanılıyor. Hızlı kargo için en ekonomik seçimlerin sırasıyla PTS, daha sonra Fedex ve DHL öneriliyor deneyimli Etsy kullanıcısı arkadaşlarımız tarafından. Bu özel kargolar pazarlık konusunda da açıklar, özel anlaşmalar yapabilirsiniz.

– processing time (ürün ne kadar zamanda hazırlanıp yola çıkacak?) – Burası, sipariş size ulaştıktan itibaren kaç iş günü sonra paketi kargolayabileceğinizi belirtir. Gerçekçi süreler belirtmek en doğrusudur. Sipariş üzerine hazırlanacak bir ürün ile stoklu bir ürün arasında kargolama süresi farklılık gösterecektir. Aynı şekilde dijital bir dosya satıyorsanız kargolama işlemi olmayacak, bunun yerine e-posta ile gönderim olacaktır. Burada devreye girecek konu ülkeler arası saat farkıdır. Dijital dosyaları sipariş size ulaştıktan itibaren kaç saat / gün içinde alıcının e-posta adresine gönderebileceğinizi mutlaka belirtmelisiniz. Paketlemenin uzun süren kargo süreci nedeniyle çok titizlikle yapılması gerek.

– shipping costs (posta fiyatı ne kadar tutacak?) – farklı farklı ülkelere farklı posta ücretleri girilebiliyor. “By itself” (tek başına), ürünün tek başına alındığı zamanki gönderim ücreti. “With another item” (başka bir ürün ile birlikte) olunca, yanına başka siparişler de eklenmiş oluyor ve ek ücret belirtiliyor. Yani siz tek başına 10 dolara gönderdiğiniz bir ürünün yanına bir ek ürün koyduğunuzda o zaman 20 dolar olmayacak, 13 dolar olacak, iki ürün ekliyorsanız 16 dolar olacak. Ticarette işler böyle malum. O zaman “by itself” 10$, “with another item” 3$ olmuş oluyor. Bir de burada “ships to” (şuraya gönderim) seçeneği var ve “Turkey” ile “Everywhere” (her yer) alternatifleri bulunuyor. Başka nerelere gönderim yapacaksanız buradan seçiyorsunuz. Kargo ücreti belirleme: Sattığınız ürünlerin ağırlıkları yaklaşık ise ‘with another item’ seçeneğini kullanmak yararlı olabilir. Birbirinden çok farklı ağırlıklara sahip ürünler satıyorsanız bu seçenek sizin için uygun olmayacaktır. Örneğin takı satıyorsunuz. Kolyeler, küpeler, yüzükler vs… Her bir ürün farklı ağırlıklara sahip olsa da, aralarında uçurum yoksa ortalama bir ağırlık belirleyip buna göre bir bedel belirlenebilir. Kolye tek başına alındığında kargo ücreti 5$ iken müşteri bir de yanında küpe aldığında artı 2$ eklenebilir. Böylece müşteri toplamda 7$ kargo ödemiş olur.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.42.58

  • “Search terms” (arama terimleri) alanında, eklediğiniz ürünler için arama terimleri giriyorsunuz.

– tags (etiketler) – Burada mantıklı etiketler seçin. Ürünleriniz hangi aramalarla bulunur? İnsanlar bu ürünleri nasıl arar? Buna dikkat ederek etiketlendirmelerinizi yapın. Keçe cüzdan satıyorsanız sadece “felt wallet” (keçe cüzdan) demek yetmeyebilir. Belki keçe çanta da aynı aramada yer buluyordur kendine. Keza başlıkta da dikkatli olmalısınız. Keçe cüzdan satıyorsanız örneğin, sadece keçe cüzdan “felt wallet” demek yetmeyebilir. Onu da deyin ama başka bir özelliği varsa onu da öne çıkarın; “cute yellow felt wallet with flowers” (çiçekli sevimli sarı keçe cüzdan) derseniz çok daha dikkat çekici olur. etsy’nin size tanıdığı 13 etiket hakkının hepsini kullanın. Mavi bir keçe cüzdan satıyorsanız, “blue wallet”, “blue felt wallet”, “felt wallets”, “felt products”, “felt purse” gibi çeşitlendirmelerle etiketleri anlamlı bir şekilde doldurabilirsiniz. Eğer hediyelik olarak anlamlı olan bir iş ise “birthday gift” (doğumgünü hediyesi) gibi ihtimaller de sunabilirsiniz.

– materials (bu üründe kullanılan materyaller; kumaş, keçe, ahşap gibi). Bu kutuları doldurduktan sonra “add” (ekle) butonuna basıyorsunuz.
Şimdi yine “save and continue” ile devam ediyorsunuz.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.46.01

Yeniden listing sayfası karşınıza çıkıyor. Başka bir ürün ekleyebilirsiniz. Benzer ürün ekleyecekseniz, öncekileri kopyalayarak devam edebilirsiniz. Yine “save and continue” ile devam edebilir, isterseniz sonra yine gelip başka eklemeler çıkarmalar yapabilirsiniz.

  • Geldik “how you’ll get paid” (ödemeyi nasıl alacaksınız?) kısmına. Burada paypal hesabınız olması gerekiyor. Bunu dükkan ayarlarından ekleyebiliriz.

Screen Shot 2016-03-04 at 14.48.16

Mail adresinizle ve seçtiğiniz bir şifreyle www.paypal.com.tr adresinden üye olarak bir kredi kartı hesabı ile PayPal hesabı açabilirsiniz.

etsy dükkanınız nasıl başarılı olur?

Dükkanınız için tabii ki emek vermeniz, onu sevmeniz ve ona bakmanız gerekiyor. Yoksa kendi kendine durduk yerde bu iş çiçeklenmeyecek. O zaman tanıtıma yüklenmemiz gerekli. Neler yapabiliriz?

  • Sosyal medya hesaplarınızı iyi kullanın. İşe odaklı, profesyonel ama sevimli, renkli sosyal medya hesaplarınız olsun. Bu işi ciddiye alın, mantıklı arama terimleri ile paylaşımlar yapın. Tabii ki eğer sosyal medya hesaplarınızda yüzlerce farklı ülkeden arkadaşınız yoksa bu hesaplar müşteriye ulaşmak konusunda çok faydalı olmayacaktır. En çok fayda sağlanabilecek platformun Pinterest olduğunu düşünüyorum. Etsy’de satış yapıyorsanız müşterilerinizin yüksek bir oranı ABD’den olacaktır.
  • Dükkanınızı “promote” edin, yani tanıtın. “Your shop” > “promote” > “promoted listings” menüsünü inceleyin. Burada, sizin sattığınız türde ürünler arayan potansiyel müşterilerin karşısına daha yukarılarda çıkmanızı sağlayan bir ayarlama yapabiliyorsunuz. Tabii bunun için sizden bir kesinti yapıyor Etsy. Eğer tıklanma olursa tabii. Bunu yapmak için “promoted listings” başlığının yanındaki “off”u “on” konumuna getiriyorsunuz. Bunun için bütçe ayırmanız gerekiyor ve bu konuda Etsy size seçenek sunuyor: “Daily budget” (günde kaç dolar ayırmak istersiniz?), “maximum cost per click” (tıklama başına ödenecek maksimum tutar). Ürünlerinizin listesi üzerinden, hangi rünleri promote etmek istediğinizi seçebiliyorsunuz. Ama genel olarak baktığımızda promote kısmında düşük bütçeli çalışmalar pek fayda sağlamaz ne yazık ki. İmkanlar dahilinde yüksek bütçe kullanmak hareket görmek adına az da olsa fayda sağlayabilir. Mucize beklememek lazım diyebiliriz.
  • Etsy forum sayfasını kullanın. Oldukça faydalı bilgilere ulaşabilirsiniz. Diğer dükkan sahipleri ile fikir alış verişinde bulunabilir, soru sorabilir hatta tavsiye isteyebilirsiniz. Birçoğu samimi bir şekilde size yanıt verecektir. Kullanacağınız üslubun elbette büyük önemi var. Samimi fakat kibar ve ölçülü olmak her zaman iyidir ve profesyonel görünmenizi sağlar.
  • “Filter” (filtreleme) alanında, ürünlerinizi filtreleyebiliyorsunuz. “Section” (kendi oluşturduğunuz kategorilendirmeye göre filtreleme), “status” (promote edilme durumuna göre filtreleme), “bid mode” (teklif modunuza göre filtreleme) seçenekleri var.
  • Her şeyde olduğu gibi burada da hareket demek bereket demek. İsterseniz çevrenizden birkaç kişiden rica edin, dükkanınızdan alışveriş yapsın. Bu dükkana gelinip gidildiği belli olsun. Yorumlar yapsınlar.
  • Kategorilendirmeniz zayıf olmasın. Ürünlerinizi farklı kategoriler altında sunmaya çalışın. Etsy üzerinde arama yapın, sizin ürünleriniz daha çok hangi kategoriler altına sokulmuş bir inceleyin. Belki aklınıza gelmeyen kategorilendirmeler vardır.
  • Yukarıda dediğimiz gibi, etikette ve başlıkta özenli ve dikkatli olun. Gerçekçi ve yaratıcı davranın. Ürün başlığı en az “tags” kadar önemli. Burada kullanacağınız kelimeler, cümleler, sattığınız ürünleri en iyi şekilde tanımlayacak şekilde seçilmeli. Bununla birlikte “tags” kısmında tek kelimeler yerine iki veya üç kelimeden oluşan ifadeler kullanılması daha çok verim sağlayacaktır. İnsanlar genellikle ne aradıklarını bilerek gelirler Etsy’ye. Arama alanına sadece ‘kolye’ yazan sanırım çok azdır. Zira sadece kolye yazıldığında bile etsy sizi yine de farklı kategoriler arasından seçim yapmaya davet eder. ‘Boncuklu kolye’ hatta ‘mavi boncuklu kolye’ yazmak en iyisidir (elbette İngilizce yazılmalı). Bu alanda karakter kısıtlaması olduğu için kullanacağınız ifadelerin en fazla 20 harf uzunluğunda olmasına dikkat edin. Bu sınırı aşan ifadeler olduğunda zaten ekranınızda uyarı yazısı görürsünüz.
  • Teknik konularda ne kadar özenli ve dikkatli olursanız olun, özgün, estetik sunulmuş, güzel işler sunmadığınız zaman, Etsy dükkanınızın başarılı olma şansı yoktur. Güzel ve orijinal işler çıkarmaya bakın. Bunları en iyi şekilde fotoğraflayın. İyi fotoğraf olmadan şansınız yok gibi bir şey. Fotoğraf, yüzbinmilyon kelime gücünde! En önemli kısmı işin. Fotoğraflar net, aydınlık ve mümkünse doğal ışıkta çekilmiş olmalı. Ürününüzü en iyi yansıtacak şekilde farklı açılardan çekilmiş bir kaç fotoğraf kullanmanız en iyisidir.

Screen Shot 2016-03-04 at 15.13.27

Etsy’de böyle renkli, güzel bir dükkan açmak için kolları sıvayacaksanız umarız bu yazının size faydası olur. Uzun bir açıklama oldu, üzerinde ekleme ve geliştirmeler yapacağız. Bir not ekleyelim; eğer İngilizce bilmiyorsanız yanınızda muhakkak bilen biri olsun. Çünkü biz ne kadar adım adım aktarmaya çalıştı isek de, süreç içinde İngilizce terimlerin kafa karıştıracağı yerler olacaktır. Bilen biri ile yan yana olmanızda yarar var diye düşünüyoruz.

Yukarıdaki güzel hesabın sahibi GLIATASARIM‘a, bir Etsy hesap sahibi olarak kişisel deneyimlerini aktararak yazıya katkıda bulunduğu için teşekkür ederiz.

 

 

12 yorum gelmiş

  1. Teskkur ederim cok faydali oldu bilgilendim sayenizde. Ben bi kac gun once tontonbutik adiyla bi dukkan actim fakat yeteri kadar dikkat cekici olmadi sanirim ?bence populer olmak gerekiyor o kadar cok urun varki sayfada aramalara ilk cikabilmek gerek yoksa kimse haberdar olamiyor urunlerden. Populer olmak icin ne yapmak lazim aramalarda ilk cikabilmek icin surekli urunu guncel tutmakmi gerekiyor yani surekli renew mi yapmaliyim, eger oyleyse cok masrafli olur sanirim astari yuzunu geçer. Gun gectikce urun yuklemeye calisiyorum sayfaya onun masrafina goz yumdum suan icin? bir de etsy yi kimler kullaniyorsa birbirimizi ‘favori satici’ olarak ekleyelim ki sayfamiza bakan biri olumlu dusunce edinsin. Ben bu ara cok takmis durumdayim etsy ye bakalim basarili olabilecekmiyim. ? umutluyum ?.

  2. Avatar photo

    Kesinlikle son derece faydalı bir yazı olduğunu düşünüyorum. Yıllar önce ben Etsy’e başlarken bir tane dahi Türkçe kaynak bulamamıştım. El yordamıyla, çok okuyup, çok deneyip bazen yanılıp ama yılmayıp etsy’de dördüncü yılıma girdim.
    Türkiye’den daha çok dükkan görmek harika olurdu. Dilerim bu yazı etsy’de dükkan açmak isteyen ama destek bulamayacağını düşündüğü için vazgeçen kişilere cesaret verir. Sorular olursa yardımcı olmaya çalışırım.
    Sevgiler,
    Özge

  3. Özge Hanım, siteye genel olarak da sormuştum ama size de danışmak istiyorum. Eşimle birlikte 2 ay önce Etsy’de hesap açmış, satışlarımız yavaş da olsa artmaya başlamışken dün bir mail aldık siteden ve hesabımızın askıya alındığını öğrendik.
    Mailde satış politikalarına uyulmadığından bahsetmişler. Ki biz zaten herkesin yaptığı satış tekniklerinden farklı bir şey de yapmış değiliz. Bu konuyla ilgi yapabileceğim herhangi bir şey var mıdır, dükkanımı tekrar açtırabilir miyim? bana yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim.

  4. Avatar photo

    sevgili @gliatasarim Özge bu konuda danışman oluyor ister istemez :) bakalım kendisi size ne diyecek, katkıları için çok teşekkür ederiz.

  5. Avatar photo

    Merhaba,
    Böyle bir olumsuzluk yaşamanıza üzüldüm.
    Size gönderilen e-postayı benimle paylaşabilirseniz konuyu anlamaya ve yardımcı olmaya çalışırım memnuniyetle.

  6. @gliatasarim, öncelikle gösterdiğiniz ilgiden dolayı teşekkür ederim, inanın iki gündür moralimiz çok bozuk :(
    Etsy den gelen maili olduğu gibi paylaşıyorum:
    (Hello,

    This is Lauren from Etsy’s Marketplace Integrity team. Thank you for your interest in selling on Etsy.

    Based on a close review of your account information, we have determined your business does not meet Etsy’s Seller Policies. As a result, your account has been closed.

    To protect the marketplace, we are unable to disclose our internal review criteria. However, due to inconsistencies in your account, we have reason to believe that either your items or business are not in compliance with our Seller Policies or that your account will continue to accrue policy violations.

    We ask that you please do not open any additional Etsy accounts; they will be closed immediately and without notice.

    We’re sorry that we cannot continue our business relationship and wish you the best in finding the appropriate venue for your items.)

  7. Avatar photo

    Merhaba!
    Ne yazık ki mesajınızı şimdi gördüm.
    Anladığım şudur; sattığınız ürünler Etsy’nin kurallarına uygun değilmiş.
    Ne satıyordunuz? Etsy’de sadece el yapımı veya antika ürün satışına izin var.

  8. merhaba
    @gliatasarim benimde ETSY dükkanım askıya alındı attıkları maile göre benim onlara bildirmediğim ikinci bir hesabım veya çalışanım varmış yada ben bir başkasının çalışanıymışım.Böyle bir durum tabiki yok amaşöyle bir durum var.Teyzemin 2 senedir bir dükkanı vardı ve gayet güzel satış yapıyordu benide teşvik etti onun yardımlarıyla dükkan açtım ve satış yapmaya başlamıştım.Bazen bende bazen onda dükkanlarımıza girip çıkıyorduk sanırım aynı ıp adreslerinden hesapların tek kişiye ait olduğu kanısına vardılar ve politika ihlalinden dolayı dükkanları askıya aldılar .Gerekli açıklamayı yaptık ama olumsuz dönüş yaptılar.Olan teyzeme oldu tabi .kadıncağız yardım edeyim derken dükkanından oldu.Yapılabilecek birşey yok mu acaba.Bana yaptıkları haksızlık gibi geliyor biz iki ayrı dükkan sahibiydik.Yani aynı ıp adresini kullanmak yasak mı anlamadım ki.Dükkanlarımızı geri alabilmek için neler yapabiliriz ,bir yol var mı.Yardımcı olursanız çok sevinirim.Tesekkürler

  9. Merhabalar,
    Ben de Etsy’den satış yapmak istedim ama Paypal Türkiye’den çekildiği için yapamadım. Başka ödeme şekilleri araştırdım. Ama yurt dışındaki alıcılar için pek uygun değillerdi. Bilmedikleri firmalar olduğu için genelde insanlar alışveriş yapmaktan vaz geçiyormuş.
    Sizler bu durumu nasıl çözdünüz acaba? Yardım edebilirseniz çok mutlu olurum.
    Teşekkürler,

  10. merhaba hesab açarken şirket hesabımı acılıyor esnaf muafiyetten yaralanabiliyormuyuz ,amigurumi pdf ler dijital ürün kapsamında bunlar hakkında bilginiz varmı ,bilgi verirseniz cok sevinirim

Bir yanıt yazın

Instagram’da başarılı olmanın yolları

| | 8 Yorum

Birçok marifetli arkadaşımızın Instagram hesabı var. Doğruya doğru; bizimki gibi görselliğe dayalı bir iş için Instagram çok elverişli bir ortam sunuyor. Çoğumuzun da elinde aklı evvel telefonlar olduğuna göre, Instagram’dan...