2019 Instagram Algoritması / Instagram’da nasıl başarılı olurum?

-

Instagram’da nasıl başarılı olurum? Sayfa takipçimi nasıl artırabilirim? Instagram keşfete nasıl çıkabilirim? Instagram takipçileri siliyor mu, postları saklıyor mu? Hikaye kullanmalı mıyım? Instagram’da video mu daha iyidir normal fotoğraf mı? İnsanlar Instagram’da nasıl yükseliyor? Nasıl nasıl nasıl?

Bir Instagram algoritması lafıdır gidiyor. Bu sayede dilimize algoritma lafı yerleşti. Ne demek algoritma? Algoritma, bir problemi çözmek veya belli bir hedefe ulaşmak için tasarlanan yoldur kısaca. Bilgisayar ve matematik dünyasında kullanılır daha çok. Bir başlangıç noktasından, belirli bir son noktaya ulaşmak için takip edilen işlemlerin bütünüdür. Bu adımlar belirlenir, bir plana oturtulur ve o plan takip edilir. Dolayısıyla o konuyla ilgili yapılacak her şeyi bu algoritma etkiler. Instagram yazılımcılarının programladığı algoritma da haliyle sizin Instagram üzerindeki faaliyetinizi etkiliyor. 

Instagram algoritmasının her sene değiştiği gözleniyor. Onlar da yerlerinde saymıyorlar haliyle, gelişiyorlar, değişiyorlar. Yenilikler yapıyorlar ihtiyaca göre. Biz de bu değişimlere ayak uydurmak, adapte olmak zorundayız. Ama şu oluyor, bu algoritma değişimleri ile ilgili dedikodular sarıyor ortalığı, aksiyonlar alınıyor aniden. Bunlar ile ilgili başlıklarımız var:

1. Instagram algoritması gerçekten de postlarınızı saklıyor mu?

Markalar, işletmeler, fenomenler bile şu aralar şöyle bir paylaşım yapıyor: Instagram algoritması, postları kullanıcıların %7’sine gösteriyor. Deniyor ki, eğer o hesabın tüm paylaşımlarını görmek istiyorsanız, o hesabın bu konuda yaptığı paylaşımın altına evet diye yorum yazmalısınız. Instagram sahiden bunu yaptı mı? Kullanıcıların %93’ünü yok mu saymaya başladı? Bu dedikodu doğru değil. Hatta kendileri açıklama yaptılar: “Akışınızda hangi paylaşımın en üstte görüneceği, hangi paylaşımınızın en çok etkileşim ve beğeni aldığı ile ilgilidir. Ne sıklıkla Instagram kullanıyorsunuz, paylaşım zamanlaması, kaç kişi takip ediyorsunuz gibi etmenler de buna katkı yapar. Kullanıcılarınızdan post gizlemiyoruz. Eğer aşağı doğru inerseniz, kullanıcıların tüm postlarını görürsünüz.” Evet, Instagram bunu kendisi söylüyor.

Birkaç yıl öncesine kıyasla tabii Instagram daha cevval bir rekabet alanına dönüştü. İnsanlar çok daha fazla marka ve kişi takip ediyor. İçeriğin herkesçe görülmesi zorlaşıyor. Markalar onca para yatırıyor, proje üretiyor. Müşteriler için seçenekler artıyor. Dolayısıyla insanlar daha fazla hesap takip ediyor, eskiden kendilerini adamış oldukları hesaplara daha az zaman ayırıyorlar. Dolayısıyla daha az like, yorum vs yapılıyor, organik etkileşim düşüyor. Ama algoritmayı bu konuda suçlamamız yersiz gibi duruyor. Tabii ki insanlar bir iş yürütüyor ve ondan maksimum verimi almak için zaman zaman değişiklik yapıyorlar. Bunu yaparken de kullanıcı deneyimini tabii ki düşünüyorlar. Instagram’ın attığı adımları, verdiği kararları sorgulamak yerine ona adapte olmaya çalışmak daha mantıklı. 

2. Instagram yorumları 3 kelimeden uzun mu olmalı?

Söylentiye göre, Instagram algoritması 3-4 kelimeden uzun olmayan yorumları ciddiye almıyor ve emojileri de yok sayıyor. Bu doğru değil. Kelimelerin emojilerden algoritmik anlamda daha kıymetli olduğuna dair bir kanıt ya da açıklama yok. Kelime sayısı ile ilgili de bir açıklama yapılmış değil. Bu aslında 2 sene önce çıkmış olan bir dedikodu idi ama az önce bahsettiğimiz 7% meselesi nedeniyle yeniden gündem olmuşa benziyor. Ama tabii ki içten yorumlar önemli. Takipçilerinize sorular sorun, paylaşımlarınıza uzun ve detaylı açıklamalar yazın. Bu, iyi etkileşim için zaten gerekli. 

3. Başkasının postunu beğenmek ve yorum yapmak onun daha çok postunu mu görmemi sağlar?

Hani bu algoritma değişikliği olayları 2018 yılında tepe yaptığında herkes notifikasyonları açın ki paylaşımlarımı kaçırmayın uyarısı paylaşıyordu ya, bunun yeni versiyonu da bu işte: Paylaşımlarıma yorum yapın, onları beğenin ki yeni paylaşımlarımı kaçırmayasınız. O zaman şu mu oluyor: Bir kullanıcının birkaç postuna beğeni ve yorumla etkileşimde bulununca onun daha çok paylaşımını mı görüyorsunuz akışınızda? Evet. Aslında tam da bu zaten akışınızı belirleyen şey zaten. Instagram algoritması dediğimiz şey, sizin başka kullanıcılarla olan ilişkinize bakıyor. Birinin paylaşımlarına gidip bakıyor, onunla iletişim kuruyorsanız haliyle onu sevdiğinizi düşünüyor ve daha çok şey gösteriyor onunla ilgili. Yani akış dediğimiz şey çok kişisel. Herkesinki ayrı.

4. Instagram hesabını iş hesabına çevirmek o hesap için negatif etki yapar mı?

Yapmaz. Instagram bu soruyu da kendisi direkt olarak yanıtlamış. Instagram, kişisel ve iş hesaplarına öncelikler vermiyor, arada geçiş yapmanız ulaşımınızı iyi ya da kötü etkilemez. İş hesabının öncelikli avantajı, analitik sonuçlarına bakabilmeniz.

Algoritmayı faydanız için kullanmak ve bazı detaylar

Herkeste bir Instagram algoritmasını yenme hırsı var. Bunun için hileler peşinde koşmak yerine, çünkü hiçbirinin gerçekliği kanıtlanmış değil ve bu algoritma hileler ile kırılamayacak kadar akıllı, doğruluğundan emin olan mantıklı şeyler yapmaya zaman ayırmak en iyisi. Güzel fotoğraf, düzgün ve detaylı anlatım, düzenli paylaşım, takipçiler ile kaliteli iletişim. Siz kaliteli bir hesap yönettiğinizde algoritma zaten sizin olumlu niyetinizi anlar ve sizi ödüllendirir. Tabii ki birkaç sene önce olduğu kadar kolay değil işler ama insanlar paylaşımlarınızı hala görüyor.

Instagram akışı nasıl şekilleniyor?

Diyelim ki keşfet sayfasında bir kek tarifi videosu beğendiniz. O zaman keşfet sayfanızda bundan sonra daha fazla kek videosu görünecek demektir. Eğer takip ettiğiniz insanlardan biri kek tarifi postu paylaşırsa, Instagram onu da beğeneceğinizi düşünüp onu size daha önce gösterecektir.  

Eğer Instagram uygulamasını sıkça kullanıyorsanız, akışınız daha bir zaman sıralamasına göre ayarlanacaktır. Daha az sıklıkta giriyorsanız, kronolojik değil, Instagram’ın sizin beğeninize göre yaptığı ayarlaya göre bir akış görürsünüz.

Eğer çok sayıda hesap takip ediyorsanız, takip ettiğiniz her hesabın her paylaşımını göremeyebilirsiniz, en azından üstlerde. Kaçtığını düşündüğünüz hesap varsa gidip beğeni ve yorum yapmanızın faydası olur.

Dediğimiz gibi, herkesin akışı ayrı ve kişisel. Algoritma zekası, sizin zevklerinizi sizden daha iyi kavramış olabiliyor ve size ona göre içerikler gösteriyor.

Video, fotoğraf paylaşımından daha mı değerli?

Video paylaşmanızın algoritma anlamında avantajı yok. Instagram videoları daha üstte göstermiyor. Ama tabii ki video belki fotoğraftan daha fazla etkileşim alabilir eğer faydalı ise, o zaman haliyle şansı artar. Bu şunun için de geçerli: Instagram’ın diğer ek özelliklerini fazla kullanırsanız da daha fazla gösterileceksiniz diye bir garanti yok. Bu daha önce böyleydi.

Neden Instagram’da kullanıcı kaybediyorsunuz?

Eğer para ile sahte takipçi aldıysanız ya da almasanız bile bazı sahte hesaplar sizi takip ediyor idiyse, onların silinmesi söz konusu olmuş. Instagram daha önce inaktif hesapları, spam hesapları, takipçi satın alma gibi başka uygulamalar aracılığıyla kullanılan hesapları silmişti. Bir temizlik yapmıştı yani ve bunu yapabilir, bu her zaman olabilir. Ne yapmanız lazım o zaman? Doğal olmanız, içten bir sayfa yönetimi yapmanız gerekiyor.

Kısaca, Instagram’da başarılı bir sayfa sahibi olmak için yapmanız gerekenleri özetleyelim:

  1. Çok iyi fotoğraflarlar.
  2. Düzenli hikaye paylaşımı. Hikayelerin algoritmaya direkt etkisi yok ama içten bir paylaşım tarzı her zaman iyi iletişim getirir. Üstelik hikayeler dünyada günlük 500 milyon kullanıcıya ulaşmış durumda.
  3. Video da aynı şekilde ilgi çekici tabii.
  4. Canlı yayınlar yapın.
  5. Karşılıklı konuşmayı cesaretlendirin.
  6. Çekilişler yapın.
  7. 9 hashtag ideal diye bir genel bilgi var.
  8. Gereksiz hashtag kullanıp spamci görünme riskine girmeyin.
  9. Paylaşım açısından yüksek saatler seçin. Pazartesi günü öğle ve gece saatleri, salı günü sabah ve gece saatleri, çarşambe ve perşembe 3-4 civarları, cuma günü sabah erken ve gece geç saatler, hafta sonları öğlen saatleri.
  10. Fayda sağlayın.
  11. Satışı göze sokmayın.
  12. Kendi alanınızda tutarlı paylaşım yapın. Hem takipçilerin kafası karışmasın hem algoritma dengeli paylaşım yaptığınızı görsün.
  13. Sizin alanınızda yüksek takipçili hesaplar ile iyi geçinin, arkadaş olmaya çalışın. Her paylaşımınızda hepsini etiketlemeyin, seçici olun. Aksi türlüsü spamciliğe kayabiliyor. Kibarca iletişim kurmayı deneyin.

Bunlar aynı zamanda keşfet sayfasına da düşmenizi sağlayacak şeyler. Bunu nerden anlayacaksınız? Galiba bunun kesin bir yolu yok. Bir postunuz normalden çok daha fazla etkileşim aldıysa, ani bir yükselme varsa, keşfette belirmiş olabilirsiniz. Yeni takipçiler, altında yeni yorumlar varsa, bu keşfetten ötürü olabilir.

Keşfet demişken:

Herkesin keşfet sayfası ayrı. Sizin keşfetinizde, sizin arkadaşlarınızın, iletişim kurduğunuz kişilerin beğendiği postlara, sizin beğenilerinize göre biçimlenen size yeni postlara yer veriyor. Gizli hesapları tabii ki keşfette görme imkanı yok. Keşfet treni gibi etkinliklerin keşfette belirmeye bir faydası olduğuna dair hiçbir kaynak bulamadık. Ben çok faydalandım diyen varsa lütfen söylesin, bizim elimizde, geçen seneki yayında da dediğimiz gibi, saat 9’da gel bu postun altına nokta koy gibi etkinliklerin spam riski doğurduğu verisinden başka bilgi yok. Bir postun altına çağırabilirsin tabii ki insanları ama bunu başka türlü yapmak lazım. Instagram algoritması deyip duruyoruz ama kendisinin oldukça zeki olduğunu hatırlamak lazım.

Bir yanıt yazın

Instagram’da başarılı olmanın yolları

| | 8 Yorum

Birçok marifetli arkadaşımızın Instagram hesabı var. Doğruya doğru; bizimki gibi görselliğe dayalı bir iş için Instagram çok elverişli bir ortam sunuyor. Çoğumuzun da elinde aklı evvel telefonlar olduğuna göre, Instagram’dan...