Dekoratif Tabak ve Şamdanlar


Selam ArkadaşlarBakın size ne getirdim…Var mısınız hep birlikte böyle bir takım hazırlamaya?” Varım ” diyorsanız önce evi bir araştırın .Kullanmadığınız düz bir tabağınız varsa ve Çin malı en basitinden iki mumluk bulabilirseniz buyrun işe başlıyoruz.Fotoroman gibi bir dolu fotoğraf hazırladım . O nedenle mümkün olduğu kadar özetle anlatmaya çalışacağım. Anlaşılmayan bir yer olursa ayrıca konuşuruz.Anlaştık mı ?– Önce bir miktar tutkalı alçı veya unla karıştırıp bir bulamaç yapıyoruz .Kıvamı çok da koyu olmasın diye içine biraz su katabilirsiniz.Selpak olarak bildiğimiz kağıt mendilleri 4-5 parçaya bölüyoruz ve katlarını ayırıyoruz. Düz renk bir peçete de kullanabilirsiniz.Tutkallı karışımdan tabağımıza bir miktar sürüyoruz .Üzerine bir parça peçete koyup elimizle çok hafifçe bastırıp yapışmasını sağlıyoruz .

Yapıştırdığımız peçetenin üzerini de yine tutkallı karışımla kapatıyoruz. Hafif buruşukluklar yaparak güzel bir doku veriyoruz ama çok nazikçe çalışmamız lazım yoksa peçete parçalanır.

Ve bu şekilde bütün tabağı kaplıyoruz.-Sıra geldi mumluklara…Ben alt kısmını genişletmek için bir mdf resimliğin arka kısımlarını kullandım. Siz de kullanmadığınız küçük bir tabağı ters çevirerek kullanabilirsiniz.Önce mumluğu mdf plakaya yapıştırıyoruz ve tabağa uyguladığımız işlemi aynen tekrar ediyoruz.

– Şimdi de sıra geldi konturla desenler yapmaya . İsterseniz hazır boyutlu boya kullanabilirsiniz.Ya da isterseniz tutkala un veya alçı katarak bir kontur tüpüyle kendi boyutlu boyanızı hazırlayabilirsiniz.Ben elim alışık olduğu için desenleri doğrudan , keyfime göre çizdim. Ama eğer bu işte tecrübeniz yoksa bir kurşun kalemle deseninizi tabağa önden çizebilirsiniz. Bu size güven verir daha rahat çalışırsınız. Yalnız unutmayın her yaptığınız desen bir öncekinden daha güzel olacak. O nedenle mutlaka önce konturla alıştırmalar yaparak tecrübe kazanmaya çalışın derim…

ve şamdanımıza da desenler yapıyoruz.

Bu arada benim bu desen desen dediğim şeyler bazı basit kıvrımlar ve noktaların tekrarından ibaret. Düzenli bir şekilde biraz da kompozisyona dikkat ederek çizince desen gibi duruyor. Yoksa desen falan yok ortada , gözünüz korkmasın :))İşte bu da kontur çalışmamızın bitmiş hali

Konturlar kuruyunca hazır seramik güllerle tabağımıza ve şamdanlara şekilde görüldüğü gibi bir tanzim oluşturuyoruz.

Krem rengi akrilik boyayla takımımızı güzeeelce boyuyoruz.Boya hafif sedefli de olabilir.

Bu da boyama işleminden sonra son durum…

Objelerimizi boyadık ama sanki pek bir yavan oldu… O zaman ne lazım? Bence güzel bir eskitme çalışmasıyla tüm detayları vurgulamak lazım.Bu iş için hazır eskitme mediumları veya yağlıboya kullanabilirsiniz. Ama biz burada çarşıya çıkmaya üşenenler için mutfaktan birşey bulup kullanalım, ne dersiniz?Biraz kahveyi çok az miktar suyla iyice eritiyoruz. ( Marka söylemiyorum zaten fotoğrafta reklamını yapmış oldum)

Sonra bir fırçayla bu güzel “kahverengi ” eskitmemizi objemize uyguluyoruz. Temiz bir bezle üst kısımları hafifçe siliyoruz. Böylece üstler açık , dip kısımlar daha koyu renkli oluyor ve kontur çalışmamız da güllerimiz de çok daha hoş duruyor.

Mat yat verniğiyle de verniklenince işte size netice…

Eğer ” Ben böyle fildişi görünümüyle beğendim , böyle kalsın istiyorum ” derseniz çalışmanızı böylece tamamlayabilirsiniz.”Yok bu bana yetmedi , daha bir ışıl ışıl olsun isterim ” derseniz o zaman yaldız işlemine başlıyoruz burdan buyurun…-Uzatmayayım diye özetle anlatıyorum ;Temiz ve yumuşak bir fırçaya çok çok az miktar yat verniği alıyoruz . Sonra da toz yaldızımıza banıp temiz bir yerde ikisini iyice karıştırıyoruz.

Mümkünse yaldızı önce başka bir yerde test ediyoruz. Sonra azar azar ve çok yumuşak hareketlerle objemize uyguluyoruz.

Bu işlemi fırçadaki yaldız tükendikçe tekrar ediyoruz ve arada fırçamızı temizliyoruz.Neden yaldızla verniği toplu olarak karıştırmadığımızı merak etmişsinizdir. Çünkü eğer tek seferde karıştırırsak yaldız verniğin içinde bekleyince matlaşıyor ve bu parlaklık asla elde edilmiyor. Sıradan bir yaldız gibi oluyor. Ama bu teknikle yaldızımız hem altın gibi pırıl pırıl hem de sağlam oluyor.Böylece filmin sonuna gelmiş bulunuyoruz.İşte sıradan bir tabak ve iki ucuz mumluğun son hali…

Beğendiğinizi umarımSize sevgilerimi yollayarak ben de yazımı bitiriyorum.Sağlıcakla kalın arkadaşlarım♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥~♥


Exit mobile version