Saç örgüsü ile kavanoz kılıfı örüyoruz

-

sac-orgusu-nasil-yapilir-orgu-kavanoz-kilifi
Ördüğüm çoraplardan her seferinde mutlaka ip artar. Bazen bu iplerle bebek ayağına uygun minik çoraplar örerim. Artan ip miktarı minik bir çoraba dahi yetmeyecek kadar olduğunda ise böyle şirin şeyler yapar kavanozlara farklı bir görünüm kazandırırım.
Bu sevimli kavanoz kılıfını nasıl ördüğümü anlatırken çoraplarda çok severek kullandığım bir saç örgü modelini de paylaşmış olacağım. Kullandığım kavanoz her evde bulunması muhtemel 210ml kapasiteli küçük kavanozlardan.

Bu kılıfı örmek için 3 numara beş şiş ve uygun kalınlıkta ip kullandım. Önce tek bir şişe 60 ilmek atarak başlıyoruz ve bu 60 ilmeği 4 şişe eşit sayıda paylaştırıyoruz. Daha sonra 14 sıra düz örüyoruz, 15. sırada her şişin son iki ilmeğini beraber örerek toplamda 4 ilmek eksiltiyoruz (=56 ilmek).

Bu aşamadan sonra saç örgüsüne geçmek için tam ortada 4 ilmek düz olmak üzere o 4 ilmeğin her iki yanındaki 10 (toplamda 20) ilmeği ters ve geri kalan kısımları da düz örüyoruz. 6 sıra boyunca bu şekilde (16 düz-10 ters-4 düz-10 ters-16 düz) ördükten sonra saç örgüsünün oluşmasını sağlayacak ilk sıraya geliyoruz.

Saç örgüsünün oluşması için bazı ilmeklerde yer değiştirme yapmamız gerekiyor bunun için ortadaki 4 düz ilmekten önceki 2 ters ilmeği ayrı bir şişe alıyoruz. Bu 2 ters ilmeğin olduğu şişi arkada tutuyoruz (Foto1/kırmızı işaretli). Önce 4 düz ilmekten ikisini (yeşil işaretli) düz örüyoruz, daha sonra arkaya aldığımız 2 ters ilmeği düz olarak örüyoruz.

sac-orgusu-nasil-yapilir-orgu-kavanoz-kilifi-
Sıradaki 2 düz ilmeği ayrı bir şişe alıyoruz ve bu şişi önde tutuyoruz (foto2/kırmızı işaretli). İlk önce sıradaki 2 ters ilmeği (foto2/yeşil işaretli) düz örüyoruz daha sonra öne aldığımız şişteki 2 düz ilmeği düz olarak örüyoruz. Bu durumda tam ortada 4 düz ilmek varken 8 düz ilmek olmuş oluyor.

sac-orgusu-nasil-yapilir-orgu-kavanoz-kilifi-2
Bu şekilde 11 sıra örüyoruz 12. sırada, saç örgüsüne son şeklini verecek yer değiştirmeleri yapıyoruz. Bunun için ortadaki 8 düz ilmekten ilk 2’sini ayrı bir şişe alıyoruz ve şişi öne getiriyoruz. Sıradaki 2 düz ilmeği ters örüyoruz önde duran şişteki ayırdığımız 2 düz ilmeği düz örüyoruz. Sıradaki 4 düz ilmeğin ilk 2 ilmeğini yine ayrı bir şişe alıyoruz ve şişi arkaya getiriyoruz. Sıradaki 2 düz ilmeği düz olarak örüyoruz arkadaki şişte duran 2 ilmeği ters örüyoruz. Böylece başlangıçtaki gibi ortada 4 düz ve her iki yanda 10 ters ilmek olmuş oluyor. Bu şekilde 6 sıra örüyoruz ve sonra tüm ilmekleri 5 sıra boyunca düz örüyoruz.

Bu aşamadan sonra eksiltme yapmaya başlıyoruz. 1 sıra boyunca tüm şişlerin son 2 ilmeğini birlikte örerek her şişten 1 ilmek eksiltiyoruz (=52 ilmek) daha sonraki sırada her şişin ortasında 2 ilmeği birlikte örüp 1 ilmek daha eksiltiyoruz (=48 ilmek). 3.kez eksiltme yapacağımız sırada her şişte başta, ortada, sonda olmak üzere 3 defa eksiltme yapıyoruz (= 36 ilmek). En son sırada ise kalan bütün ilmekleri kesiyoruz. Başlangıç ve bitiş iplerini sabitleyip kestikten sonra saç örgülü kavanoz kılıfımız tamamlanmış oluyor.

sac-orgusu-nasil-yapilir-orgu-kavanoz-kilifi-3
Diğer çalışmalarımı merak edenler için blogum. Renkli çalışmalarla tekrar görüşmek üzere :)

Bir yanıt yazın

Tığ işi lavanta kesesi nasıl örülür?

| | 0 Yorum

Çok şirin bir lavanta kesesi paylaşmak istiyorum sizlerle. L avanta kesesi dediğime bakmayın, içine ne isterseniz koyabilirsiniz. Bozuk paralarınızı, takılarınızı ve tabii lavantalarınızı da, ben incilerimi koydum… Malzemeler; pastel tonlarda...

Tiğ işi kese nasıl örülür?

| | 2 Yorum

Hediyeleri bazen kendi el emeğinizle hazırlamış olduğunuz bir keseye koymak, belki verilen hediyeye daha bir anlam katabilir. Malzemeler; çok kalın olmayan simli ip ve 7 numara tığ. Mesela ortalama bir...

Tığ işi kutu süsleme

| | 0 Yorum

Daha önceki yazımda  kağıt mendil kutusuna nasıl kılıf dikileceğini aşama aşama anlatmıştım. Yine aynı aşamalardan geçerek bu kılıfı diktim. Bu sefer hazır kenar süsü kullanmak yerine kenar süslerini tığ ile...