etsy hakkında faydalı ipuçları

Screen Shot 2016-03-04 at 15.26.15

etsy.com, uluslararası arenada satış yapmanın en iyi yolu gibi görünüyor. Bu başarılı satış alanının bir parçası olmak ve etsy’de dükkan açıp satış yapmak için ne yapmak lazım? esty’de nasıl dükkan açılır? Dükkana nasıl ürün eklenir? etsy’de başarılı olmanın ipuçları nelerdir? Yardımcı olmaya çalışalım:

etsy.com‘a girin. Sağ üst köşede yer alan “sell on etsy” butonuna tıklayın.

Önünüze “open your etsy shop” butonu olan bir sayfa çıkıyor. Oraya da tıklayarak geçin.

Şimdi kayıt olmanız gerekiyor. “Register” alanında yer alan formu doldurun. İsim, soyad, e-mail, şifre, şifre tekrarı, kullanıcı adı geliyor sırası ile. Alışkın olduğumuz şeyler.

E-mail adresinize bir onay maili gelecek. Onu onaylayın (confirm).

Üye olduktan sonra, tepedeki “your shop” butonundan dükkan ayarlama işine başlayın.

Dükkanınız ile ilgili bilgileri doldurmanız gerekecek. Dükkanın dili, ülkesi, kullanacağınız para birimi, sizi hangisi en iyi ifade eder şeklindeki anket sorusunu doldurun. İngilizce ve USD seçiyoruz mecburen. Ankette etsy ile ne kadar ilgilenebileceğiniz ile ilgili sorular yer alıyor. Full time, part time, aslında full time olsa iyi olur gibi seçenekler var. Birini işaretleyin. “Save and continue” ile devam edeceksiniz.

Dükkana isim belirleme sırası geldi. En fazla 20 karakterlik bir isim seçmelisiniz. İsim uygun mu değil mi diye kontrol etmek için “check availability” butonuna tıklayın. Uygun değil ise başka isim deneyin. Uygun ise yine “save and continue” ile devam edin.

Hesap oluştururken belirleyeceğiniz dükkan ismi kalıcıdır. Akıllı seçimler yapılması, bir blog ismi, bir sosyal medya rumuzu gibi düşülmemesi gereklidir. Büyük düşünelim, yaptığımız işi markalaştırmak istiyorsak dükkan ismini bu doğrultuda seçmeye özen gösterelim. Dükkan ismini sadece bir kez değiştirebilirsiniz. Yani her aklınıza estiğinde, bir Instagram kullanıcı adında yapabildiğiniz gibi etsy’de değiştiremezsiniz.

 

Dükkanınıza ekleyeceğiniz ürünleri sıralayacağınız “listing” eklenmesine sıra geldi. “Add a listing” butonuna tıklayın. Fotoğraf alanı açılacak. “Photos” alanına ürün fotoğraflarınızı yükleyin.

“Listing details” alanını da doldurmanız gerekiyor:

– ships from (hangi ülkeden gönderim yapılacak?) – Zaten Turkey seçili olacaktır. Kargo icin PTT sıkça kullanılıyor. Hızlı kargo için en ekonomik seçimlerin sırasıyla PTS, daha sonra Fedex ve DHL öneriliyor deneyimli Etsy kullanıcısı arkadaşlarımız tarafından. Bu özel kargolar pazarlık konusunda da açıklar, özel anlaşmalar yapabilirsiniz.

– processing time (ürün ne kadar zamanda hazırlanıp yola çıkacak?) – Burası, sipariş size ulaştıktan itibaren kaç iş günü sonra paketi kargolayabileceğinizi belirtir. Gerçekçi süreler belirtmek en doğrusudur. Sipariş üzerine hazırlanacak bir ürün ile stoklu bir ürün arasında kargolama süresi farklılık gösterecektir. Aynı şekilde dijital bir dosya satıyorsanız kargolama işlemi olmayacak, bunun yerine e-posta ile gönderim olacaktır. Burada devreye girecek konu ülkeler arası saat farkıdır. Dijital dosyaları sipariş size ulaştıktan itibaren kaç saat / gün içinde alıcının e-posta adresine gönderebileceğinizi mutlaka belirtmelisiniz. Paketlemenin uzun süren kargo süreci nedeniyle çok titizlikle yapılması gerek.

– shipping costs (posta fiyatı ne kadar tutacak?) – farklı farklı ülkelere farklı posta ücretleri girilebiliyor. “By itself” (tek başına), ürünün tek başına alındığı zamanki gönderim ücreti. “With another item” (başka bir ürün ile birlikte) olunca, yanına başka siparişler de eklenmiş oluyor ve ek ücret belirtiliyor. Yani siz tek başına 10 dolara gönderdiğiniz bir ürünün yanına bir ek ürün koyduğunuzda o zaman 20 dolar olmayacak, 13 dolar olacak, iki ürün ekliyorsanız 16 dolar olacak. Ticarette işler böyle malum. O zaman “by itself” 10$, “with another item” 3$ olmuş oluyor. Bir de burada “ships to” (şuraya gönderim) seçeneği var ve “Turkey” ile “Everywhere” (her yer) alternatifleri bulunuyor. Başka nerelere gönderim yapacaksanız buradan seçiyorsunuz. Kargo ücreti belirleme: Sattığınız ürünlerin ağırlıkları yaklaşık ise ‘with another item’ seçeneğini kullanmak yararlı olabilir. Birbirinden çok farklı ağırlıklara sahip ürünler satıyorsanız bu seçenek sizin için uygun olmayacaktır. Örneğin takı satıyorsunuz. Kolyeler, küpeler, yüzükler vs… Her bir ürün farklı ağırlıklara sahip olsa da, aralarında uçurum yoksa ortalama bir ağırlık belirleyip buna göre bir bedel belirlenebilir. Kolye tek başına alındığında kargo ücreti 5$ iken müşteri bir de yanında küpe aldığında artı 2$ eklenebilir. Böylece müşteri toplamda 7$ kargo ödemiş olur.

– tags (etiketler) – Burada mantıklı etiketler seçin. Ürünleriniz hangi aramalarla bulunur? İnsanlar bu ürünleri nasıl arar? Buna dikkat ederek etiketlendirmelerinizi yapın. Keçe cüzdan satıyorsanız sadece “felt wallet” (keçe cüzdan) demek yetmeyebilir. Belki keçe çanta da aynı aramada yer buluyordur kendine. Keza başlıkta da dikkatli olmalısınız. Keçe cüzdan satıyorsanız örneğin, sadece keçe cüzdan “felt wallet” demek yetmeyebilir. Onu da deyin ama başka bir özelliği varsa onu da öne çıkarın; “cute yellow felt wallet with flowers” (çiçekli sevimli sarı keçe cüzdan) derseniz çok daha dikkat çekici olur. etsy’nin size tanıdığı 13 etiket hakkının hepsini kullanın. Mavi bir keçe cüzdan satıyorsanız, “blue wallet”, “blue felt wallet”, “felt wallets”, “felt products”, “felt purse” gibi çeşitlendirmelerle etiketleri anlamlı bir şekilde doldurabilirsiniz. Eğer hediyelik olarak anlamlı olan bir iş ise “birthday gift” (doğumgünü hediyesi) gibi ihtimaller de sunabilirsiniz.

– materials (bu üründe kullanılan materyaller; kumaş, keçe, ahşap gibi). Bu kutuları doldurduktan sonra “add” (ekle) butonuna basıyorsunuz.
Şimdi yine “save and continue” ile devam ediyorsunuz.

Yeniden listing sayfası karşınıza çıkıyor. Başka bir ürün ekleyebilirsiniz. Benzer ürün ekleyecekseniz, öncekileri kopyalayarak devam edebilirsiniz. Yine “save and continue” ile devam edebilir, isterseniz sonra yine gelip başka eklemeler çıkarmalar yapabilirsiniz.

Mail adresinizle ve seçtiğiniz bir şifreyle www.paypal.com.tr adresinden üye olarak bir kredi kartı hesabı ile PayPal hesabı açabilirsiniz.

etsy dükkanınız nasıl başarılı olur?

Dükkanınız için tabii ki emek vermeniz, onu sevmeniz ve ona bakmanız gerekiyor. Yoksa kendi kendine durduk yerde bu iş çiçeklenmeyecek. O zaman tanıtıma yüklenmemiz gerekli. Neler yapabiliriz?

Etsy’de böyle renkli, güzel bir dükkan açmak için kolları sıvayacaksanız umarız bu yazının size faydası olur. Uzun bir açıklama oldu, üzerinde ekleme ve geliştirmeler yapacağız. Bir not ekleyelim; eğer İngilizce bilmiyorsanız yanınızda muhakkak bilen biri olsun. Çünkü biz ne kadar adım adım aktarmaya çalıştı isek de, süreç içinde İngilizce terimlerin kafa karıştıracağı yerler olacaktır. Bilen biri ile yan yana olmanızda yarar var diye düşünüyoruz.

Yukarıdaki güzel hesabın sahibi GLIATASARIM‘a, bir Etsy hesap sahibi olarak kişisel deneyimlerini aktararak yazıya katkıda bulunduğu için teşekkür ederiz.

 

 


Exit mobile version