Yakın zamanda evlenen bir arkadaşıma kapı süsü yapmayı planlıyordum. Tema düşünürken yarışmanın konusunu çok sevdim ve işe koyuldum. Başlangıçta yarışmaya katılmayı düşünmüyordum. Zira yapılan onca güzel işin içerisinde benimkinin pek bir anlam ifade etmeyeceğini düşünüyordum. 10marifet’i sessiz sedasız takip etmeye devam diye içimden geçiriyordum bu yüzden biraz ağırdan alıyordum ki önümde malzemeler, elimde fotoğraf makinesi ile çalışma masamın önünde buldum kendimi. Vira bismillah diyerek işe koyuldum. Arkadaşımın çok sevdiği eşi ile geçireceği ilk kış, benimse 10marifet’teki ilk paylaşımın olacağı için ona ilk kış ismini vermeyi uygun gördüm.
Sözü fazla uzatmadan ilk kış kapı süsünün yapılışını anlatmaya başlayayım.
Sakallı ipten kış temalı kapı süsü nasıl yapılır?
Birinci etap malzemeler:
- *26 cm çapınca simit
- * Puantiyeli kurdele
- *Sakallı simli ip (Beyaz renk- yumoş ip olarak da geçiyor)
- *Yapay çiçekler
- *Makas
- *Silikon tabancası
- *Toplu iğne
Birinci adım: Simidi iple kaplarken herhangi bir yapıştırıcıya ihtiyaç duymadım. Simidin orta noktasını başlangıç alarak ipi bağladım. Düğüm yerinin arkaya gelmesine özen göstererek sıkı bir şekilde ipi simide sardım. Sarma işimi kolaylaştırmak için yumaktan, halkanın içinden rahatça geçecek küçük yumaklar oluşturdum. İpi sararken sakallarının arada kalmamasına, düğüm kısımların arkaya gelmesine, mümkün olduğunca sık ve aynı yönde sarmaya dikkat ettim.
İkinci adım: puantiyeli kurdelenin iki ucunu denk getirerek simidi ortaladım. U kısmını simidin altından geçirerek 4 parmak kadar yukarı koydum. Kurdelenin uçlarını puantiyeler görünecek şekilde ayarladım ve u’nun içinden geçirdim. Sağlam olması için şeklini bozmadım sıktım ve düğüm attım. Yapay çiçeklerimden 3 tanesini yapraklarıyla makasla kestim. Toplu iğne kullanarak modelledim. İstediğim şekli elde edince toplu iğneleri çıkarmadan silikon tabancasını kullanarak çiçeklerimi ve yapraklarımı yapıştırdım. Çiçeklerin ipe yapışmasını ve sağlamlığı güçlendirmek için toplu iğneleri çıkarmadım. İğneleri çiçeklerin yapraklarına değil tam ortalarına yerleştirdim ki çiçeklerin gövdeyle teması sıkı olsun. Zaten aralarında boşluk oluyor, ben de o boşluğu kullandım, zira iğneler zamanla paslanma yaparsa bu görünümü olumsuz etkiler.
Çiçekleri ekleyip fotoğrafladıktan sonra kurdelenin puantiyeli kısımlarının görünmesi için silikonla iki ucu birbirine yapıştırdım.
Böylece birinci etabı bitirmiş oldum. Sıra ikinci etapta.
İkinci etap malzemeleri:
- *Mukavva
- *Guaj boya
- *Peçete verniği
- *Çiçek tutkalı
- *Resim fırçası
- *Ev kalıbı
- *2 yumurta kabuğu
- * Avuç ayası kadar strafor
- *Sim
Üçüncü adım: Öncelikle iki yumurtanın kabuğunu güzelce yıkadım. Kuruladıktan sonra içindeki beyaz zarı soydum. Doğrayıcı robotumun içine kabukları üstüne de birkaç parçaya böldüğüm straforları koyup ve önce düşük devirde sonra hızlı devirde 1-2 dk. çektim. Strafor parçalarını azar azar ilave etmem gerektiğini işlemin sonunda öğredim. Zira yumurtalar un ufak olurken fazla koyduğum staforlar iri iri duruyordu. Bu sebeple işlemi tekrarlamam gerekti Nihayet kar tanelerimi elde edince bir kaba aldım ve içine sim döktüm.
Maket ev yapmak için Martha Stewart’ın sitesindeki maket kalıbından faydalandım. Bu kalıbı word dosyasında kapı süsüyle ortalı olacak şekilde (göz kararı) boyutlandırdım. İki tane kalıp hazırladım. Birine internette bulduğum kapı ve pencereleri orantılayarak ekledim. Bir kalıbı keserek mukavvaya yapıştırdım. Kılavuz çizgilerini takip ederek maket evimi yapıştırdım. Daha sonra çiçek tutkalı ile tamamını astarladım. Astar işlemini iki kez tekrarladım. Bu tutkal kuruduğunda tamamen şeffaflaşıyor. Astarlamak boyama işlemini kolaylaştırıyor. Kalıptaki görsellerden ben yalnızca evi, evin üst penceresini ve ağaçları kullandım. Ağaçları iki boy olacak şekilde orantılamıştım. Kılavuz çizgilerini takip ederek onları da mukavvadan kestim. Orta kısımlarındaki birleşme noktalarını da makasla kestim ve birbirine geçmelerini sağladım. Astar işlemini onlara da uyguladım. Tamamen kurumaları için bir gün bekledim. Guaj boyadan istediğim renkleri elde etmek için karışımlar hazırladım. Ve bu renk karışımlarına peçete verniğini yaklaşık olarak 1:1 oranında ekledim. Amacım boyanın parlaklık kazanmasıydı. Evde olduğu için peçete verniği ve çiçek tutkalını kullandım
İlk maket evimi (bir ilk daha) bitirmenin verdiği haklı gururla kendimi bisküvi ile ödüllendirdim
Hoşça bakın zatına…
Maket ev kalıbı da burada.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.