Figen Abla’ya İthaf Edilmiştir

Bu çalışmanın tamamı sevgili Figen Abla’nın yazılarına dayanarak yapılmıştır. Uzun zamandır kafamda olan ama fırsat bulamadığım bir uğraştı gazeteden sepet yapmak. Bir akşam hiç plansız sırf elimi oyalayacak ama çok uğraştırmayacak bir şeye ihtiyacım olduğu için öylesine başladım. Sonra iş büyüdü.

Ve ortaya oğlumun odasında kullanmak için böyle bir sepet çıktı. İşte yapılış öyküsü… Sağlam olsun diye gazeteleri katlarken içlerine de un-su karışımını sürdüm. Aslında tutkalla başladım ama o kadar çok kullanılıyor ki işin yarısında tutkalım bitince un-su karışımına dönmek zorunda kaldım. İyi ki de tutkalım bitti, çünkü böyle çok ucuza geldi ve sapasağlam bir sepetim oldu.


Gazeteleri içlerine tutkal sürerek katladım ve kalıp olarak kullandığım kutunun etrafında ördüm

İnce rulolardan saç örgüsü şeklinde iki sap yaptım ve daha kalın saç örgüsü yaparak sapları içinde bırakacak şekilde tüm kutunun ağzını kapladım, bolca un-su sürdüm, mandallarla sabitledim

Sonra kapağını da saplarım gireceği yerleri boşluk bırakarak yaptım. Örerken kapağın tam ortasına kendir ipine benzer bir iple saç örgüsünden tutma kulpu yaptım.


İçini ve dışını krem rengine boyadım

.


Sonra kahverengi ahşap boyasını sulandırarak üzerine sürdüm, kurumadan ıslak bezle sildim

Sonra yine Figen Abla’nın seramik hamuru ile araba resimlerini kabartarak sepete yapıştırdım ve vernikledim. Önce yat verniği kullanmak istedim ama fırça ile sürdükçe bazı yerler kalktı ve spray verniğe döndüm. Böylesi daha pratik oldu.


Kapağın son hali

İşte son hali

Biraz uğraştırıcı ama çok kolay ve zevkli bir çalışma. Maliyet : 1 kg un ve birkaç gazete. Dikkat edilmesi gerekenler :1. Kalıbı iyice kurumadan çıkarmayın2. Sap yapacaksanız kapağın boşlukları ile tam uyması için sapları kapakta bıraktığınız boşluktan biraz dar yapın. (Benimki boyayı da yiyince büyüdü ve kapatırken kırıldı, yeniden yapmak zorunda kaldım)3. Sağlam olması için bolca tutkal veya un-su karışımı sürün. Bu ayrıca kağıtları yumuşattığı için çalışmayı da kolaylaştırıyor.Yapacak olan arkadaşlara kolay gelsin.


Exit mobile version