Ne kadar birikmiş?

bir kumbarayı, en son 7-8 yaşlarında elime aldığımı hatırlıyorum. devalüasyondan dolayı, bir daha elime kumbara almamıştım. paradan sıfır atılması sayesinde, kumbara da para biriktirmek yeniden uygulanabilir oldu. bununla beraber bende de yine bir kumbara sevdası oluştu.

içine atılan paraları sayan dijital kumbaraları görmüşsünüzdür. böyle birşeyi evdeki imkanlarla yapıp yapamayacağımı düşünüyordum ki, elime geçen üç kuruşluk bir dijital kol saatini kullanarak bu işin içinden çıkabileceğime karar verdim. saatin ayarlama düğmelerine bir elektrik anahtarı yerleştirdim ve saati dakika ayarında sabit kalacak şekilde ayarlayarak bıraktım. böylece anahtara her dokunulduğunda, ekrandaki sayı bir artarak değişir oldu. kumbaranın haznesi için, ince uzun bir reçel kavanozu buldum. kavanozun kapağına 1 liranın geçebileceği bir delik açtım. elektrik anahtarını, deliğin alt kısmına denk gelecek şekilde bir vida-somun ikilisi ile kapağa tespit ettim. saati ise kavanozun camından görülecek şekilde, alüminyum bir tel ile yine kapağa tespit ettim. kavanozun üzerine nükteli olsun diye çıkartma harfler kullarak “ctrl+save” ibaresini oluşturdum.

sıra kumbarayı denemeye geldi. kavanozun kapağını kapatıp içine bir kaç lira attığımda sayacın başarıyla çalıştığını gördüm. sayaç donanımının gereği, 60 liraya kadar sayım yapıyor. bu çalışma bana neredeyse sıfır liraya maloldu, bununla beraber biriktirme konusunda şevk verdi. umarım sizinde hoşunuza gitmiştir. sağlıcakla kalın.


Exit mobile version