SORU: İRMİKTEN HELVA DIŞINDA NELER YAPABİLİRİZ ?

Cevap: Mesela böyle bir takım yapabiliriz.

Sözü uzatmıyoruz ve hemen işe başlıyoruz.Kutunun ve çerçevenin boyanması ile ilgili işlemler bu linkteki çalışmayla aynıhttp://www.10marifet.org/yazi/antik-yaldiz-calismasi-2-bordoO yüzden konuyu uzatmamak için yeniden detaylı anlatmıyorum.Genel olarak kutuyu ve çerçeveyi boyuyoruz.Tabi siz bu takıma vazo , şamdan ,dekoratif tabaklar vs. yeni parçalar da ilave edebilirsiniz.Seramik motifleri boyuyoruz ve kutumuzun üzerine yapıştırıyoruz.Seramik obje yerine evden bazı şeyler de kullanabilirsiniz. Mesela süslü büyük düğmeler, boncuklar, kullanmadığınız eski imitasyon takılarınız, aksesuarlarınız gibi.İrmikten yapacağımız desenlere gelinceBeyaz ağaç tutkalına az bir miktar un veya nişasta katıyoruz ve hiç pürüz kalmayacak şekilde iyice karıştırıyoruz.Tutkal daha koyu kıvamda olursa yayılmaz ve bize güzel rölyefler oluşturma imkanı verir.Kıvamını koyulaştırdığımız bu tutkalı bir kontur şişesine dolduruyoruz.Geçen projelerden birinde bahsetmiştim. Eğer kontur tüpünüz yoksa saç boyalarıyla birlikte gelen plastik tüpleri bu iş için kullanabilirsiniz.Sonra kutu üzerindeki boş yerlere konturumuzla motifler yapıyoruz.Ben seramik motiflere uygun şal desenleri yapmaya çalıştım.Eğer eliniz konturla çalışmaya alışık değilse önce bir kağıt üzerine alıştırmalar yaparak deneyim kazanabilirsiniz.Ayrıca yapacağınız desenleri önceden kurşun kalemle kutu üzerine çizmeniz de işinizi kolaylaştırabilir.Çalışmamız şöyle devam ediyorÖnce çalışma alanımıza bir örtü seriyoruz ki bütün ev irmik olmasın…Sonra tutkalla çizdiğimiz bu desenlerin üzerine bir kaşıkla ya da elimizle bolca irmik döküyoruz, yani bildiğimiz irmik …durum buğdayından : ))Kutunun kenarına hafifçe vurarak , elimizde sallayarak irmiklerin tutkala iyice yapışmasını sağlıyoruz.Sonra irmiğin fazlasını sirkeleyerek döküyoruz.Dökülen irmikleri toplayıp aynı işleme devam ediyoruz.

İrmik çalışmamız bittiğinde iyice kuruması için bekliyoruz.Sonra bütün objeyi bir kez daha boyuyoruz. Bundan sonraki boyama aşamaları yukarda verdiğim linkteki çalışmayla aynı olduğu için yeniden tekrarlamıyorum.Genel olarak parmak yaldızla eskitme tekniği uyguluyoruz.Tabi böyle bir rölyef üzerinde daha bir çok dekoratif boyama tekniği ile de harika sonuçlar almak mümkün.

Yaldızlarımızı da sürdükten sonra çerçevenin içine aynayı da takarak projemizi bitiriyoruz.Bilmiyorum aratık helva kadar tatlı olmuş mu?Karar sizin…En içten sevgilerimle


Exit mobile version