Folyo tekniği ve yapım aşamaları

-

www.10marifet.org için hazırlanmıştır.

Birkaç kere folyo ile ilgili sorular gelmişti. Nasıl yapılıyor diye ama bir türlü ayrıntılı cevaplayamamıştım.B enim balıkları bilenler bilir bilmeyen de bu sayede öğrenecek. Onları kondurmadığım yer kalmamıştı, ”tamam artık başka bir şey daha yapamam” diyordum ki magnet yapma fikri düştü aklıma. Magnetci arkadaşlar sağolsun. Hem magnet yapayım hem de folyo nasıl işlenir biraz elimden geldiğince anlatayım istedim. Başlangıç aşaması, çizim aşaması, işlemeye geçme aşaması hemen hemen aynı ama tabii ki diğer desenler için farklı teknikler de kullanılıyor. Desene göre değişiklikler gösteriyor.

Malzemeler:

  • en başta folyo tabii ki
  • demir pergel (ben pergeli daha rahat tutmak ve parmağımın acımasını en aza indirmek için demir pergeli bitmiş bir tükenmez kalemin içine koydurttum.)
  • Rapido silgisi
  • 6B kurşun kalem
  • cetvel
  • tezgah
  • nakış makası
  • Rapido mürekkebi
  • alçılar
  • tutkal
  • vernik

Genel kurallarıyla şöyle yapılıyor:

Önce 0.8 lik folyoyu alıyoruz. Desenimizin ölçüsünde folyodan kesiyoruz. Ben burada balık yaptığım için balık olarak anlatacağım. Kestikten sonra ütüleme işlemi yapıyoruz. Bunu da bir cetvel yardımıyla yapıyoruz. Folyoyu cetvelle düzelterek dümdüz hale getiriyoruz.

folyo-teknigi-nedir-nasil-yapilir

Sonra balık desenini alıp bant yardımıyla folyonun üstüne yapıştırıyoruz ki kaymasın. Bittikten sonra balıklarımızı bir gazetenin üstünde (desenine göre yine değişiyor, çoğu desende altına bir şey koymuyoruz, özellikle önden tıklama yapacaklarımızın) ya da mineflo tezgahımızın üstünde bitmiş tükenmez kalemle orta ayarda bastırarak çiziyoruz. Çizim işlemi bitince deseni bantları çıkartarak folyodan alıyoruz.

folyo-teknigi-nedir-nasil-yapilir-1

Çizdiğimiz taraf ön taraf oluyor artık. Şimdi desenimizin arka tarafını çevirip mineflo tezgahın üstünde balığın dudaklarını pullarını demir pergelle tıklayarak dolduruyoruz. Yalnız bu işlemi yaparken çok bastırmıyoruz yoksa folyo yırtılır ve kötü olur. Resimde tıklamaların bitmiş hali görünüyor. Pergelle tıklama işlemi bitince havlunun üstünde rapido silgisi ile balıkların tıklamadığımız yerlerini hafifçe kabartıyoruz. Oradaki küçük çiçekleri de kabartıp tükenmezle, çiçeğe daha çok benzesin diye çizgiler atıyoruz. Kabarttıktan sonra tükenmez kalemle tıkladığımız pulların ve dudakların kenar kısımlarından giderek öne çıkmasını sağlıyoruz. Daha sonra yine tükenmez kalemle kuyruğuna ve yüzgeç kısımlarına çizgiler atıyoruz. Şimdi desenin ön tarafını çevirip düz zeminde balığın kenar çizgilerinden giderek indirme işlemini yapıyoruz. Balığın arkadan görünüşü, yani işlediğimiz taraftan,

folyo-teknigi-nedir-nasil-yapilir-2

İndirdikten sonra eşit miktarlarda karıştırdığımız geç donan ve çabuk donan alçımızdan bir kaba alıp üstüne bildiğimiz tutkalı döküyoruz. Ben Polisan’ın kiloluğunu kullanıyorum anca paklıyor beni :) Alçıyı ve tutkalı karıştırıp ne çok sıvı ne de çok koyu bir alçı hazırlıyoruz.

folyo-teknigi-nedir-nasil-yapilir-3

Alçımızdan bıçak yardımıyla alıp balığımızı tıklayıp kabarttığımız yönden dolduruyoruz. Üstünü güzelce düzleştirip tek katlı bir peçeteyi üstüne bir güzel örtüp kuruması için bir kenara bırakıyoruz. Kuruma işlemi desene göre değişiyor, bir günde de kuruyan desenler olabiliyor bir haftada da.

folyo-teknigi-nedir-nasil-yapilir-4

Alçı kuruduktan sonra cam sil ile deseni üç kez silip temizliyoruz. İyice temizlemezsek mürekkep üstünde kalmıyor ve çekiliyor. Onun için iyice temizlemek şart. Eğer ki bitmiş tükenmeziniz yok ve yazan tükenmez kullandınız o zaman cam silden önce kolonya ile temizlemeniz gerekiyor. Temizlik işlemi de bitince bir fırça yardımıyla rapido mürekkebinden bir damla döküp her yerine iyice yayıyoruz. Bir iki dakika kurumasını bekledikten sonra kuru bir bezle mürekkebin fazlalığını parmağımızla siliyoruz. Sadece çizim yerlerinin aralarında mürekkep kalıyor. Bu işlemden sonra folyoyu parlak sprey vernikle vernikleyip kuruduktan sonra nakış makasıyla kenarlarını kesip deseni kullanılır hale getiriyoruz.

folyo-teknigi-nedir-nasil-yapilir-5

Bundan sonrası size kalmış, ister buradaki gibi arkasına bir parça mıknatıs yapıştırıp dolabınıza asın ya da bir kutunun üstüne veya bir tepsinin içine yapıştırın. Güle güle kullanın.

Balık deseni en basit işlemlerden geçenlerden. Önden tıklama yaptığımız desenlerde çizim bitip önden tıkladıktan sonra bütün desenin üstünden bir daha geçiyoruz, arkadaki işlemler bitince indirmek için bir kere daha desenin üstünden gitmeniz gerekiyor.

Sabırla okuyanlara da, amanıın bunu mu okuyacağım geeeç :) diyenlere de teşekkürler.

Daha önce bu desenleri kullandığım yerler şunlardı:
tepsim
akvaryumum
damacanalığım
tablom

45 yorum gelmiş

  1. Avatar photo

    Arkadaşım nasıl güzel anlatmışsın.Hiç folyo çalışmadım(çocukların okul ödevleri hariç) ama bakınca bunada heveslendim.Balıklar çok şirin görünüyorlar.Ayrıca emeklerimizin çalışması konusuna bulduğun yöntem süperrr…

  2. Avatar photo

    bende ortaokulda iş eğitimi dersinde yapmıştım.ama arkasına silikon doldurmuştuk biz….çok güzel anlatmişsın ellerine sağlık…

  3. Avatar photo

    Çok güzel bir çalışma, hep görüyordum ama hiç denemedim, çok güzel şeyler üretmişsin, çok ta güzel anlatmışsın.0.8 lik folyo dediğin bizim mutfakta kullandığımız folyo değil herhalde değil mi??????

  4. Avatar photo

    nrhnmrl, Allah razı olsun senden ben bu konuda senden fikir soracaktım iyikide anlatmışsın mesaj mı atayım, eski konularında vardır ordan mı bakayım derken hepsi bi arada ayağıma geldi oo be güzel oldu. Bir kere okudum şincik bir daha bakayım olmadı sorarım.

  5. Avatar photo

    gönüldenele güzel sözlerin için teşekkürler arkadaşımyöntem işe yarar umarım bir kere bile görseler anlarlar diye düşünüyorum.krizantem çok sağol canım ne haddime kraliçelik filanalonenescim teşekkür ederim evet eskiden silikonla yapılıyormuş ama bizim hocamız pek taraftar değil silikona insan nasıl alışırsa öyle gidiyor silikon hiç denemedim.mtnaz11 teşekkür ederim umarım işe yarar beklerim seninkileri dehad teşekkürlerbanuca evet tahmin ettiğin gibi mutfaktaki değil o bunun yanında çok çok çok ince kalıyor bu daha kalını işlemeye müsait olacak kadar kalın hem degüzel sözlerin için de çok teşekkürler arkadaşım.

  6. Avatar photo

    nhrnmrl’cim evet sen “hobiperisi” sin:))))çok çok güzeller ve de şirin.. magnet fikrin de muhteşem.öbürlerinden yapamam ama bundan yaparım herhalde…en azından cesaret edebilirim.anlatım da harika öğretmenim perim :))sevgiler.

  7. Avatar photo

    Geçenlerde alüminyum kap içinde gelen pasta bitincekapların düz yerleriyle denerim diye düşünmüştüm.anlatımınız denk geldi.

  8. Avatar photo

    çok zarif… çok şık…. eline-emeğine sağlık,çok güzel olmuş.. sunumun-anlatımın da o kadar iyi olmuş ki folyodan anlamayan ben bile heveslenip kesin yaparım diye düşünüyorum.. ;)paylaşımın için teşekkürler….

  9. Avatar photo

    Nrhnmrl, bana da soruyorlardı, anlatman süper olmuş. Dediğin gibi, farklı teknikler de var ama temel olarak böyle. Magnet fikri de hoşuma gitti. Yalnız ben pergeli anlayamadım. Biz ince uçlu bitmiş tükenmez kullanıyorduk. Bir de ben slikonla dolgu yapıyorum. Daha pratik geliyor. Uzun zamandır yapmıyordum, heveslendim ben de.

  10. Avatar photo

    Öncelikle; bu ayrıntılı anlatım için çok sağ olun! Gerekli bir konuydu :)SevgiyleAyrıca da emeklerinize sağlık ;)

  11. Avatar photo

    bende bakınca hevesleniverdim ama hiç yapmadım:Sellerine sağlık harika olmuş ayrıca hırsızlara karşı aldığınız önlemd çok hoşuma gitti…

  12. Avatar photo

    btugan teşekkür ederim.sevgili kondor amin hepimizden razı olsun .İstemen yeterli her zaman elimden geldiğince dilim döndüğünce her yardıma varım teşekkürlersemyıl ablacım ne demek siz daha güzellerini yaparsınız elinizden bişey kaçmaz güzel sözlere teşekkürler burda herkes ayrı bir periglin teşekkürler bekliyorumdarman teşekkür ederim tabii ki yaparsınız istemek yetersserap teşekkür ederim kalemle tıklama eskiden yapılıyormuş demir pergelle tıklıyoruz ve kalemden çok daha güzel oluyor hele birde muntazam yapıp dikkat edince daha hoş duruyor tabii ki pergelle tıklamak çok zor tıklanacak yer çoksa mesela ,silikona gelince dediğim gibi bizim hocamız taraftarı değil hiç kullanmadım ama bilemem ki küçük desenlere belki ama büyük yapılmış şeylere nasıl olur ona silikon mu dayanır yapmadığım için pek bilmiyorum ama hocamızın bir bildiği vardır diyorum.akoni teşekkür ederim.ozlavinyaişe yararsa ne mutlu bana teşekkürlerküçükgüneş teşekkür ederim valla onlara ne yapılsa azdırsunnyzelo teşekkür ederim bir folyo sever daha ne güzel ne güzeladadenizi bişey değil.

  13. Avatar photo

    Anlatımına da yaptıklarına da bayıldım. Tutmamak mümkün mü? Ellerine sağlık,güle güle kullan….

  14. Avatar photo

    Ben de hep merak ederdim gördükçe,anlatımınız çok açıklayıcı,yapmayı isterim birgün bende,ayrıca yaptıklarınız da çok çok güzeller ellerinize sağlık…

  15. Avatar photo

    kurstan geldim akşama misafirim var ve ev temizleyip yemek yapmam lazım ama yorumlara bakmadan da içim rahat etmedi diğerlerine de sonra artıkufudik teşekkür ederimsubatkahvesi rica edrim ben teşekkür ederimaheng teşekkürler umarım yapmayı denersiniz.

  16. Avatar photo

    Ben folyo çalışması daha önce denedim. Çok ta gördüm. Fakat Nurhan’ınkiler kadar güzelini görmedim. Özellikle bu mini figürler çok hoşuma gidiyor. Çok farklı amaçlarla kullanılabilir. Çok ta güzel anlatmışsın, ellerine,emeğine sağlık Nurhancım.

  17. Avatar photo

    sesicim bu yorgunluğun üstüne bu güzel sözler ilaç gibi geldi :) sağol canım teşekkür ederimacemihobici teşekkür ederim :)

  18. Avatar photo

    sevgili nrhmrl, yüreğine sağlık nasılda güzel tane tane anlatmışsın:)) ben hiç denemeyen biri olarak nasıl heveslendim bilemezsin:) ellerine sağlık hepsi biririnden güzel olmuş.

  19. Avatar photo

    belgin41 rica ederim ne demek zevktihilaltimur birşey değil umarım işine yarar teşekkürleralyacım gel kızartayım ama bir hafta önceden haber vermen lazım ki hazırlayayım :) Bamyayıda çok severim getiremem şekerim sen gelicen erir vallahi :)

  20. Avatar photo

    nrhnmrl ile özdeşleşti bende folyo işleri.. gözüme nerede bir folyo takılsa hep sen aklıma gelirsin, o derece yani. yalnız ben bunu beceremiyorum, yapamıyorum, olmuyor.

  21. Avatar photo

    aaaaaaaaaa süper ya teşekkürler saatonikiBecerirsin ya kimler yapmıyor ki sen alasını yaparsın işlemler uzun olduğu için sıkılıyorum sabırsızımda ondan olmuyor diyorsan ona bişey diyemem tabii ki :)Yoksa inanmam yani yapamadığına

  22. Avatar photo

    saat12 beceriksiz beceriksiz, folyo yapmaz yapamaz.aaa ben mi döktürürüm alimalla…öhömmnrhnmrl nasılsın sanki bayadır görüşmedik hazır görüşmüşken ben sana bi soru sorayım.Folyoyu yapıştırmak için bildiğin uygun bi yapıştırıcı var mı? Ben minyatür için senden bilgi almıştım ya o konuda çakıldım kaldım yaptırmam gerekiyor senin gibi düz bi alanda üzerine işlem yapmadığım için olduramadım(MFÖ)…bir tek şu japon türü yapıştırıcıları deneyemedim.bu sıralarda ara verince kaldı:(

  23. Avatar photo

    iyiyim kondor sağol sen nasılsın.Folyoyu yapıştırmak derken biz peligom bally türü yapıştırıcılar kullanıyoruz ama sen nereye yapıştırıcan ne yapmak için yapıştırıcan amacın ne senin kondor :) şaka şaka dediğim gibi biz dediğim yapıştırıcıları kullnıyoruz.Japon bilmiyorum hiç folyoda denemedim deneyenide görmedim.Sen ne kullandın da olmadı gibi uzayıp giden bir sürü soru sorabilirim.Denersin ya havalar biraz soğusun evlere kapanalım ondan sonra :)

Bir yanıt yazın

Video: İnce metalden magnet nasıl yapılır?

| | 0 Yorum

İnce metalleri de kesme makinesi ile kolayca şekillendirip takı, anahtarlık, magnet vs yapabilirsiniz. Vivi Hanım bu kez bizim için kolay bir magnet yapımını gösterdi. Kısacık videomuza buyrun. Diğer tüm videolarımız...

Kağıda ebru yapımı

| | 0 Yorum

Ebru sanatı sabretmeyi biliyorsanız tam size göre bir hobi diyebilirim. Yapımı baştan sona doğru sizlere sabretmeyi öğretiyor. Ama sonunda yıllarca saklayabileceğiniz çok güzel ve size özel güzel desenler çıkıyor. İlk...

Aslan kostümü yapmak zorundaydım

| | 25 Yorum

Figen sen kafayı mı yedin? Bu aslan kostümü de neyin nesi? Aaaahh ah. Durun anlatıcamm… Belki biliyorsunuzdur, aynı zamanda tiyatro hocalığı da yapıyorum. Bu sezon üç oyunla seyirci karşısında olacağız....

Parlayan Çamur Topları – Hikaru Dorodango

| | 6 Yorum

hikaru dorodango Japonya’da ilkokullarda ve anaokullarında bir “hikaru dorodango” yani “parlak çamur topları” furyasıdır gidiyor. İlk bakışta metalik gibi parlayan bu topların sadece topraktan yapıldıklarına inanmak güç ancak, hadise gerçekten...