Yeni Instagram algoritması neleri değiştirdi?

Instagram hepimiz için oldukça önemli bir mecra haline geldi. El ürünü işlerinizi güzel bir şekilde sergilediğiniz pratik ve görselliği yüksek bir mecra olarak Instagram’ı aktif kulanıyor olduğunuzu biliyoruz. Instagram içinde bezı değişiklikler oluyor ortalama her yıl. Son zamanlarda da yine değişen bir Instagram algoritmasından bahsediliyor. Bu bizleri nasıl etkiliyor peki? Instagram bizi daha mı az gösteriyor artık? Instagram’da daha öne çıkmak, daha sık görünmek için bu algoritmayı alt etmek mümkün mü? Sayfamızı nasıl daha çok takip edilir, daha başarılı hale getirebiliriz? Takip etkinlikleri, keşfet trenleri iyi mi kötü mü? Hadi bunları bir gözden geçirelim.

Instagram algoritması nedir?

Öncelikle, algoritma nedir? Algoritma kısaca, bir sorunu çözmek ya da bir hedefe ulaşmak için belirlenen yoldur, bir sistemler bütünüdür. Bilgisayar dünyasında algoritma bir konuda izlenecek yolları sistematik bir biçimde dizer ve kullanıcıların hareketlerini, davranışlarını ona göre değerlendirir. Bunun detayı bizlere tam olarak hiçbir zaman verilmez. O nedenle bilmeliyiz ki Instagram algoritması hakkında ortada dolaşan bilgiler yüzde yüz doğru ya da gerçek olmayabilir. Ama deneyimlere bağlı sonuçlara dayandığı için de tabii ki mantıklıdır.

Instagram paylaşımlarımızın ne kadarını gösteriyor?

İnsanlar artık paylaşımlarınızın %10’unu görecek, kalan %90’ına bu %10’un etkileşimleri karar verecek deniyor. Bunun tam olarak doğruluğundan emin olamayız. Yine de rakam kesin olmasa da bunun mantıklı olduğunu görüyoruz. Çünkü performanslarda gözle görülür düşüş var. O zaman bunun doğru olduğunu varsayalım ve etkileşimleri artırmaya çalışalım. Bunu nasıl yaparız peki?

1. Instagram etkileşimlerinizi arttırın:

Etkileşim nedir? Instagram özelinde konuşursak, yorum, paylaşım, beğeni, aldığınız mesaj, içeriğinizde kalınan zaman miktarı vs. gibi hareketler, etkileşimdir. Bunların gerçek ve doğal olması gereklidir ve önemlidir. Bunu baştan beri aslında söylüyoruz. Çeşitli beğeni trenleri, mesaj vagonları vs gibi etkinlikleri biz hiç önermedik de yapmadık da. Saçma bulduğumuzu da söyledik. Çünkü organik değil, yani kendiliğinden gelişen bir hareket değil. İyi bir sistem, bu tarz hareketlerin doğal olmadığını anlar. Instagram da oldukça sağlam bir altyapıya sahip. Bu tarz yapay hareketler ile bu sistemi kandırmak mantıklı değil. Yeni söylentilere göre, bu tarz şeyler Instagram tarafından ekstra yanlış bulunuyor ve spam olarak algılanıyor.

Bir post beğeni, yorum ve paylaşım aldıkça, hele bir de hızlı aldıkça hem keşfet hem de hashtag sayfasında yükselir. Keşfet, herkes için farklı. Herkesin kendi ilgisine, takibine göre şekilleniyor doğal olarak. Hashtag sayfası ise o hashtag’i arayan herkese aynı görünüyor. Bunların hepsi önem taşıyor. Yani etkileşim yükseldikçe, bunların ikisinde de yükselir konuma geçmeniz mümkün.

2. İyi içerik oluşturun:

İyi içerik, aslında birincil önemdeki konu. Neden insanlar kötü içeriğe gelsin? Neden kötü fotoğrafa gelsin? Neden faydasız posta gelsin? Karşınızda insan var. Şu durumda yapmanız gerekenler aslında bugün de 2 sene önce olduğundan farklı değil:

Başarılı Instagram sayfası için başka neler yapabilirsiniz?

  1. İçten olun. Yine söylüyoruz: Karşınızda insan var. Duygularına seslenin. Samimi olun. Hem içerikte hem yorumlarda bu şekilde düşünün. Beğeniyorsanız siz de onları takip edin. Yorum yapın.
  2. Çekilişler düzenleyin ve bunu güzelce duyurun.
  3. İçeriklerinizde sorular sorun, cevap verdirin.
  4. Hikaye kullanın. Hashtag, lokasyon, anket gibi özelliklerini kullanmayı ihmal etmeyin. Follow hashtag özelliğini kullanın. Yeni yazı tarzlarını deneyin. Instagram sizin ona sunduklarını kullandığınızı kaydetsin. Bunun bizce faydası var. Hikayeler bile yukarda belli bir hiyerarşi sırasına göre gösteriliyor. Siz insanlarla iletişim halinde oldukça hikayeniz de onlara başta gösteriliyor. Yani yukarıda dediğimiz keşfet ve hashtag sayfalarındaki yükselmenin yanına bir de hikaye sıralamasında öne çıkmak ekleniyor. 
  5. Hikayeyi güzel ve aktif kullanın. Yeni postunuzu hikayede duyurun, sayfaya yönlendirin mesela.
  6. Business – işletme profile geçmek konusu var. Bazılarınız kapalı – private hesap konusunda ısrarlı. İşletme – business hesap sahibi olunca olunca private – kapalı hesap yapamıyorsunuz. Bir de daha göz önünde oluyorsunuz. Son düşüşlerin daha çok business – işletme hesaplardına olduğu gözleniyor. Bunlar dezavantajları. Yine de uzun vadede mantıklı diye düşünüyoruz. Şöyle avantajları var çünkü:


Exit mobile version