İğne oyası kış bahçesi – anlatımlı

-

iğne oyası
Herkese merhaba. İğne oyası ile bu güzel yarışmaya katılıyorum. Her zaman yaptıklarımın dışında bu sefer  ilk olarak, küçük patili ayakları çalıştım. İncecik ipliklerin yanında yün iplik çalışmasını da beraberinde göreceksiniz.
Çok figürüm olduğundan fazla ayrıntıya kaçmadan en basit kalıplarla anlatmaya çalışacağım. Herkese sevgiler.
Malzemeler:
İnce naylon ve floş iplik
Yün iplik çileleri
Dolgu ve kar için elyaf pamuk
Şemsiye için plastik çubuk.

iğne oyası

iğne oyası

iğne oyası

iğne oyası

iğne oyası

iğne oyası

iğne oyası
Sanki Yaz havasındalar…

iğne oyası

iğne oyası

iğne oyası
Benim Kaju sürekli yer:)
O bizim evimizin neşesidir. Patili ayakları yapmak istemem daha çok ondan etkilendiğim içindir. Fakat Kaju’yu iğne oyasına dönüştürmem neredeyse bir seneye yakındır.
Mama tası aynı küçük bir sepet. Tabana bir yuvarlak ve dış kısmına üst üste iki tane tekli zürafa çıkarak, etrafı artırmadan enine dönmek.
Yün ip olunca çok iyi kalıp gibi durdu… İğne oyasını bir kere kalın iple denerseniz gerçekten daha rahat el alıştırmanız olur.

iğne oyası
Burada kedinin kulaklarını çift renkli iple hazırladım. İçi pembe dışı beyaz. Yine üçgen olacak ama üçgenin üst kısmını tam sıfırlamayacağız, üst de üç veya iki kalacak şekilde. Pembe ve beyaz üçgenleri üst üste birleştireceğiz. Hafif kıvrık olarak başa dikeceğiz.

iğne oyası
Şemsiyeyi yumurta beyazıyla kola yaptım. Ve kavanozu kalıp olarak kullandım. 3-4 saatte kuruyor ve çok sertleşiyor. Genelde çiçeklerime de bu şekil kola yapıyorum.

iğne oyası iğne oyası
Şemsiye aynı pelerin modeli gibi iki parçadan oluşuyor. Daha geniş bir şemsiyede üç parça çalışabilirsiniz. İki pelerini yanlardan birleştirip, üst kısmı hafif daraltıyoruz veya bir santim kalacak şekilde büzdürüp biraz etrafını 3-4 sıra dönerek sıfırlıyoruz. Şemsiye oluştuktan sonra etrafını ikili zürafayla enine dönmeliyiz ve bu sefer hiç artırma olmadan yapmalıyız ki bombelik olsun. Enine çıkma aynı sepet ve vücut yapısında resimde gösterdiğim gibidir.
Şemsiye çubuğu,- için plastik çubuk kullandım. Ozalit satan yerlerde istediğimiz mm çaplarında incecik plastik çubuklar bulunuyor….

iğne oyası
Kardan kadının başlama şekli aynı sepette daha ayrıntılı anlattığım gibidir. Her bir yeri bebe yün ile işledim. Büyük objelerde yün kullanmasam inanın bitiremezdim.

iğne oyası
Şapka: 5 zürafa ile başlayıp aralarda artırarak yuvarlak elde ediyoruz.
Dışa iki tane üst üste zürafa yaparak, şekildeki gibi enine örerek beyaz kısmı bitiriyoruz. Pembe ipi de yine aynı enine gidiyoruz. Bu terek kısmında hafif aralarda artırıyoruz ki büzme yapmasın. Çok artırırsak volanlı olur, isteğe bağlı.

iğne oyası
Toplu iğnelerin yerinde hep artırıyoruz. Her artırma pelerini büyütür, genişletir.

iğne oyası

iğne oyası
Pelerin ve şemsiye kalıbı: Pelerinde 12 sıra zürafanın içine her üç zürafada birer artırın. Bu artırmalar pelerini büyütene kadar her sırada konulacak.

iğne oyası
Pelerindeki artırmalar hep aynı zürafa içinde olacak ki, o kısımları uzun uzun gitsin ve genişlesin. Aralarında hep ip götürerek uygulayın.
iğne oyası
İçindeki elyaf siyah olsaydı çok daha güzel olacaktı. Siyah ipi sadece güneş ışığında çalışabildim. Buradaki kedi kafasını hatalı yapınca yeniden yapıp diktim. Kedi figüründe çok yeniyim, bu yarışmada elime aldım.

iğne oyasıiğne oyası
Kol ve bacak kalıpları: Tek zürafanın üstüne üç zürafa yaparak ve yukarı doğru uzun olacak şekilde döne döne çıkıyoruz. Sonra bütün sayıları üçgen olacak şekilde azaltıyoruz ve omuz şeklini alıyor…

iğne oyası
Kedi, köpek vücudu genelde aynı, kuyruk yerinden başlıyoruz. 10 zürafa ile başlamışsak artırmadan karın bölgesine kadar devam ediyoruz.
Karın kısmında tek artırmayı her dönüşte 3-5 sıra yapıp boyun kısmına gelecek şekilde eksiltelim ve büzelim.
Baş: 10’lu zürafa olup hiç artırmadan top şekli olana kadar örüp, her imleği tek tek toplayarak büzelim ve vucuda birleştirelim.

iğne oyası
Dışa çıkıntı yapıp etrafı enine dönüyoruz. Resimde görüldüğü gibi üst üste tekli zürafa. Bunu 2’li,3’lü,4’lü büyütebilirsiniz. Yukarıdaki ikili zürafa…
Sadece vücudu  ilk başlarken, göz kararı ne boyutta istiyorsanız dip kısmı 12’li ya da 14’lü zürafayla başlayın ve artırmadan etrafı sıra olarak gidin.
Orta kısma gelince karın tarafında tek artırmayı hafif büyütene kadar yani karın kısmı oluşana kadar enine giderek yapın.
Boyuna doğru artırmaları yapmayın, artık daralması gerekir boyun kısmına gelene kadar. Hatta bir iki eksilterek boyun kısmına geçin. Boyun kısmı büzdürerek kapatın ve artık yuvarlak başı dikebilirsiniz.
Elinizde de vücut yapısını canlandırarak gitmelisiniz. Küçük boyut, büyük boyut gibi….
Sayılara takılmayın asla! Kendiniz ne kadar boyut istiyorsunuz onu bilin sadece… Ben yaptıklarımda hiç sayı tutamam, tamamen gözümün ayarını kullanırım.
Çiçekleri yapmak daha kolaydır. Bir yaprağın sayısını bilmeniz yeterli olur ve diğer beşini rahatça ezberleyip yapabilirsiniz. Hayvan figürlerinde zorlandığımı itiraf edebilirim. Neyse ki Kaju’da çok alıştırma yaptığım için bu kadar figür çıkartabildim. Bazen bırakmayı bile istedim. Sanırım 15 günde bahçeyi tamamlayabildim. Yün ip kullanmam da kolaylık sağladı. Yoksa düğüm düğüm nereye kadar….

iğne oyası
Vücut aynı enine işleniyor. Enine dönerek giderseniz daha tok durur.

iğne oyası
Yaramaz Kaju’nun kuyruğu dikiliyor. Bir zürafayla başlayıp üç zürafa ile döne döne uzatıyoruz ve kuyruğa yakın 5 zürafaya çıkıyoruz.

iğne oyası
Başı çok zordu… Daha önceleri hep kuzuya benzetirdim yaptıklarımı. Aslında kuzuya çok benzer bizim Kaju.
Kulakları uzun bir üçgen hazırlayıp kıvrık bir şekilde dikiyoruz. Tek zürafadan başlayıp 4 zürafa olacak şekilde üçgenler hazırlayın…. Etrafını bir kat ip geçirerek bir sıra dönün. Böylece kenarlar sert durur.

iğne oyası
Sepetin alt yuvarlağı. Daha sonra çıkıntı yaparak enine işliyoruz. Sepetin altını 5 zürafayla başlayıp, aralarında bolluk yapmayacak şekilde artırmalar yaparak büyütün. Dışındaki üst üste olan 4’lü zürafaya dikkat edin. Dört zürafanın üstünden ipi,  ana yuvarlaktaki dişlere bağlayın ve örmeye devam edin ve hiç artırma olmadan örün ki sepetin içi oluşsun… İp dıştan içe hep atılacak. İşte bu, ENİNE gitme olayıdır. Sepetin etrafını hep böyle dönüyoruz.
Daireyi  bu şekilde tamamlayınca ilk başladığımız 4’lü zürafa ile birleştireceğiz. Eğer daha uzun bir sepet istiyorsanız yine aynı şekilde dışarı kısma üst üste 4 zürafa çıkıp aynı şekilde enine etrafı dönüp birleştirirsiniz. Şapka için de geçerlidir.

İğne oyasını azıcık bilen  bu metodu anlayabilir ama hiç bilmeyene bu şekilde anlatmak öyle güç ki…

iğne oyası
İşte burada sepetin etrafı yarım gözüküyor, şekildeki gibi enine dönüyoruz etrafı, hiç artırmadan. Kardan kadın vücudunu da işte bu sepet gibi başladım ve büyüttüm.

Çit için, enli tahta aradım, iğne ile yapmak çok güçtü bitiremezdim. Hemen aklıma Dantel Angles tığ işi geldi ve hem incesini hem kalın modelini kullandım. Gerçekten çok işime yaradı bu Angles. Sizce çite benzemedi mi?

iğne oyası
Sepet burada da gözüküyor ve tabanını bir sıra koyu renk iple dönüyoruz ki yere tam otursun diye….
Kuşlarda daha çok yeniyim. Boyutlarını çok küçültemedim, kedi kadar var benim kuşlar. Dekor olsun diye koydum. Beyaz kedileri bebe yün ile çalıştım ve yün ile gerçekten çabuk büyüyorlar.
İlk 7’li başlayıp silindir şeklinde yaptım ve yuvarlak baş taktım. Kaşı gözü ince iple işledim.
Atkısını yün iplik ile tekli zürafa olarak üst üste uzattım. Tekli zürafa bile yün iple sanki kocaman bir atkı gibi görünüyor.

iğne oyası
İlk önce yün iple çift zürafayı 10 sıra üst üste uzatıyoruz, yani atkı örer gibi.
Bu uzun şeridin baş ve sonundaki çift zürafalara hep artırma yapıyoruz. Bunu her dönüşte ve aynı artırdığımız zürafanın içine yapıyoruz ki köşeleri iyice belirleyelim.
Aynı dantel kare motif yaparken nasıl köşelerde artırma yapıyorsak bunu da iğne ile yapıyoruz. Etrafı dönerken mutlaka araya ip koyun ve beraber yürütün. Daha kalın olması için. Ben süt bardağı eninde büyüttüm.
Aynı metodu çatı için kullandım ve bardağı taşacak kadar büyüttüm.

iğne oyası

Çatıyı üçgenlerle birleştiriyoruz.

Çatının ön ve arkasına üçgen parçalar yerleştiriyoruz. Yine üst üste tekli zürafayı atkı gibi uzunlamasına örün, 10 zürafa olacak kadar yapın. 10 zürafanın üzerinde eksilterek gidin gelin, üçgen parçalar elde edin. Yani tek zürafa kalana kadar gidin gelin. Üçgenleri şekildeki gibi çatı ve alt kısımla birleştirin.

iğne oyası
Kulübenin en dip kısmını koyu renk iple aralarında artırma yaparak yani hiç büzdürme yapmayacak şekilde üç sıra döndüm.
Ve geniş bir daire olduğundan kulübeye taban ve dayanıklılık verdi kenarlarda. Yün ip kalın olduğundan sanırım kulübem hiç çökmedi. İşte bu yüzden sevdim kalın ipi iğne oyasında. İnce naylon iple yapsaydım eğer kulübenin içine mutlaka plastik çubuk koyardım devrilmemesi için.

Blogum.

15 yorum gelmiş

  1. Avatar photo

    inanmıyorum.bu nasıl emektir .resmen iğneyle kuyu kazmışsınız.elleriniz dert görmesin .emeğinize ve gönlünüze sağlık. sevgiler:)

  2. Avatar photo

    öncelikle sabrınızdan dolayı sizi tebrik etmek isterim..
    ne çok emek var bu işte…bu dünyada yapacağım son işlerden biridir sanırım bu iğne oyası…
    ellerinize sağlık…

  3. Avatar photo

    Sibelim harikasın,facede paylaştım,twetter ile anlaşamadık.Şifreyi kabul etmedi.
    Yarışma linkini ver de oraya ulaşayım .

  4. Avatar photo

    Sevgili basilyus,çok teşekkürler.Lütfen kalın iple deneyin hatta merserize çok daha kolay olur,elimde olsa idi deneyecedtim. Blogunuzu izliyorum,güllü dekopajlara bayılırım…

  5. Avatar photo

    “”sibelim,yarışma ve oylama butonu kartopunu tıkladığımda çıkmadı bulamadım. Oylama zamanı ve linxini bana ozelden hatırlat olur mu?”
    diyerek yazdığım yorumu wordpres yayınlamadı buraya taşıdım.

  6. Avatar photo

    Canım arkadaşım çok teşekkür ediyorum,hocamın beğenmesinden gurur duyarım.Çok daha iyi olabilirdim patilerde ama zor yetiştirdim….

    O linki nasıl vereceğimi bilsem verirdim ama bloğuma kızım koydu,güncelledim fakat yazı yazamadım henüz.

Bir yanıt yazın

Video: İğne oyası zürafa yapımı

| | 0 Yorum

İğne oyasına yeni başlayanlar için, iğne oyası kenar danteli yapmak için bilinmesi gereken ilk aşamayı gösteriyoruz: İğne oyasında zürafa nasıl yapılır? Buna fıstık yapımı da diyen var, ama daha sıklıkla...

İğne oyası havlu kenar dantelleri – Elif Çeyiz

| | 0 Yorum

İğne oyası havlu kenar dantelleri çok incelikli, çok emek isteyen, özenle hazırlandığı zaman gerçekten çok göz dolduran el işleri. Maharetli Instagram arkadaşımız elifpikoceyzi (Elif Çeyiz), diğer el işlerinde olduğu gibi...

İğne oyası 2016 takı modelleri

| | 1 Yorum

İğne oyası emek isteyen, vakit ve dikkat gerektiren bir nakış tekniği. Ama sonuçta ortaya çıkan işleri görünce bu emeğe değiyor galiba. Yemeni ve havlu kenarlarında kullanıldığı kadar takı tasarımda da...

İğne oyası havlu kenarları – sündüshobi

| | 0 Yorum

İğne oyası havlu kenarı dendi mi bir susup saygı göstermek gerekir Bu incelikli ve özel el işinin kültürümüzdeki yeri küçümsenemez. Türk havlusu dediğin zaman iğne oyası kenar danteli olanlar bir...

İğne oyasından boyutlu çiçek yapılışı

| | 0 Yorum

İğne oyası ile 3 boyutlu küçük bir çiçek yapılışını göstermek istiyorum bu kez sizlere. Bu iğne oyası çiçekle istediğiniz süslemeyi yapabilirsiniz ama özellikle takılarda ya da benim yaptığım gibi bir...

İğne oyasından boncuklu çiçek yapımı

| | 0 Yorum

10marifetliler, merhaba herkese. Bugün sizlere iğne oyasından boncuklu çiçek yapımını anlatacağım. Yapımı oldukça basit. Sizler de yapıp yemeni kenarında ya da küpe olarak kullanabilirsiniz. İşte aşamaları: Önce 6 adet boncuğumuzu...

Video: İğne oyası yaprak ve dağ nasıl yapılır?

| | 0 Yorum

İğne oyası videolarımızın yenisi karşınızda. Yine tülbent, yazma, havlu kenarı gibi kumaş kenarlarında iğne oyası çalışmaya devam ediyoruz. Bu kez minik yapraklar ve dağ yapımını göreceğiz. Zürafalar, pupurcuklar arasında güzel bir...

İğne oyası yemeni modelleri

| | 0 Yorum

İğne oyası yemeni kenarı modelleri paylaşmak istiyorum sizlerle. Rengarenk iğne oyaları ile yemenilerin, yazmaların kenarlarına renk kattık; bıcır bıcır ve capcanlı olduklar. Aşağıda sizler de göreceksiniz; buyrun… Bu yemenimiz rengarenk...

Birbirinden güzel iğne oyası yazma kenarları

| | 4 Yorum

İğne oyası yazma kenarlarının inceliği gerçekten göz alıcı. Bu incecik el işinin emek ve zahmet katsayısı tabii ki çok yüksek.  Yazma kenarlarında sık sık kullanılan iğne oyasının renkleri, zarafeti insanın göz...

Video: Parmakta iğne oyası nasıl yapılır?

| | 0 Yorum

İğne oyası videolarımıza devam ediyoruz. Tülbent, yazma, havlu kenarı gibi kumaş kenarlarında nasıl iğne oyası yapıdığına dair giriş videolarımızı izlemiştiniz. Şimdi de parmağımızda nasıl iğne oyası çalıştığımıza dair videolarımızı yayına...