Beş şişle bebek patiği örgüsü

-

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-1
Bu yazımda size çok hoşunuza gidecek ve kolayca örebileceğiniz yenidoğan bebeğe uygun çorap/patik yapımını anlatacağım. Aslında bebek çorabı dediysem de yetişkinler için örülecek çorap da aynı teknikle örülüyor, 15 numara ayakla 42 numara ayağa örülen çorap arasındaki fark sadece ilmek ve sıra sayıları.

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-2
Bu çorapçıkların yeni bebek sahibi olmuş sevdiklerinizi sevindirebileceğiniz, alternatifi olmayan harika bir hediye olacağından emin olabilirsiniz.
Gelelim almanız, yapmanız ve bilmeniz gerekenlere.

Ne lazım? 2.5 numara çorap şişi (beş şiş), 50 gr uygun incelikte ip, yün iğnesi, makas.

Bilmem gereken önemli noktalar neler?

Dikkat edilmesi gereken iki püf noktasına değinmek istiyorum; bunlardan ilki başlangıç ipi, ikincisi ise çift ilmek.

İlmek atıp ilk sırayı ördüğümüzde örgümüz artık halka şeklindedir ve başlangıç ipimiz her zaman için dikkat etmemiz gereken hareket noktasıdır. Başlangıç ipini çorap bitene kadar kesmemenizi tavsiye ederim çünkü başlangıç ipi bulunduğunuz noktayı belirlemenize yarar. Özellikle topuk kısmını örerken sadece başlangıç ipinin hizasının sağında ve solunda kalan şişlerdeki ilmekler örülür yani başlangıç ipinin hizzası topuğun tam ortasıdır.

Yine burun kısmını örerken de başlangıç ipinin hizzasına dikkat edilir. Başlangıç ipinin solunda kalan şiş yani ilk örülen şiş 1. şiştir. Başlangıç ipinin sağında kalan ve son örülen şiş de 4. şiştir. Şişlerin sıra numarasına göre burun kısmında ilmek kesmenin nasıl yapılacağı değişir. Bunu aşağıda resimli ve ayrıntılı olarak anlatacağım. Ve ne kadar kolay olduğunu göreceksiniz.

Çift ilmek ise topuğu örerken karşımıza çıkacak. Topuk kısmına, topuğa tam oturması için bombe yapmak gerekiyor. Bu bombenin oluşabilmesi için topuğu örerken sadece iki şişte bulunan (1. ve 4. şişler) toplam 18 ilmek örülür ve bu 18 ilmeğin hem sağ hem de sol başından 1’er 1’er azalta azalta örülür, en son ortada 6 ilmek kalınca ortaya üçgen görünümü çıkar ve daha sonra da arttıra arttıra örüp başlangıçtaki ilmek sayısına tekrar ulaşırız. Tüm bu azaltma ve arttırma işlemlerinde çift ilmek yapımı oldukça önemli. Topuk kısmında resimleriyle daha detaylı göreceğiniz çift ilmek uygulaması topuğun düzgün ve sıkı durmasına, delik oluşmamasına yarıyor.

Nasıl yapılır? Yapılışını anlatacağım çorap teknik olarak 5 bölümden oluşuyor.

1)Lastik kısmı 2)Bilek kısmı 3)Topuk kısmı 4)Ayak kısmı 5)Burun kısmı

Sakın gözünüz korkmasın çünkü bu kısımların 4’ünün yapımı birbirine çok benziyor ve çok kolay, sadece topuk kısmı diğerlerinden değişik aşamalara sahip. Üstelik örgü yumurta beresi yapımını anlattığım yazıma bakmış ve denemişseniz işiniz daha da kolay çünkü hem yumurta beresinin hem de bu minik çorabın başlangıçları aynı.

1)Lastik kısmı: İşe ilmek atmakla başlanır. Daha önce örgü yumurta beresi tarifinde olduğu gibi 36 ilmek atılır ve bu ilmekler 4 şişe eşit sayıda dağıtılır. İlmek atarken attığımız ilk ilmek ilk sırayı örerken ilk öreceğimiz ilmektir. Lastik kısmında ilk 3 sıra düz örülür (giydirmek çıkartmak daha kolay olacaktır böylece). 3 sıra düz ördükten sonra 7 sıra 1 ters 1 düz lastik örülür; böylece toplamda 10 sıra lastik kısmı için örülmüş olur.

2)Bilek kısmı: 10 sıra düz örülür.

3)Topuk kısmı Topuk kısmı en eğlenceli kısım. Üstelik çoraba çorap havası veren en önemli görüntüyü oluşturuyor. Buraya kadar 5 şişle halka şeklinde ördük, şimdi ise başlangıç ipinin hizzasında sağda ve solda kalan sadece 2 şişteki ilmekleri öreceğiz. Yani toplamda 18 ilmek öreceğiz. Diğer iki şişi bir müddet kendi hallerine bırakıyoruz.

Şimdiye kadar 10 sıra lastik ve 10 sıra bilek kısmını ördük. Her bir sıra 1. şişin başında başlar ve 4. şişin sonunda biter.

Topuğa başlarken 1. şişin bütün ilmeklerini örüp duruyoruz. (1. kare) Örgümüzü tıpkı iki şişle örermiş gibi çeviriyoruz. (2.kare) Şimdi örgümüzün düzünü değil tersini öreceğiz. Fakat başta da dediğim gibi azaltma yapmamız ve çift ilmek oluştırmamız lazım. Bunun için ilk ilmeği örmeden alıyoruz. (3.kare) İpimizi arkaya doğru geriyoruz. (4.kare) Arkaya doğru gerdiğimiz ipimizi sol taraftan öne çekiyoruz ve böylece ilk çift ilmek oluşmuş oluyor. (5.kare) Buradan sonra bu şişi sonuna kadar örüyoruz ve yanındaki şişe geçiyoruz.

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-3
Bu şişteki ilmeklerin de hepsini örüyoruz ve son ilmeği de ördüğümüzde duruyoruz. (1.kare) Örgümüzü çeviriyoruz. Şimdi örgümüzün düzü karşımıza geldi yani düz öreceğiz. Fakat önce azaltma yapmamız ve çift ilmek oluşturmamız gerek. İlk ilmeği örmeden almamız lazım fakat bunu yapmadan önce ipimizi hemen sağ taraftan çekerek öne getiriyoruz (2.kare). İpi öne getirdikten sonra ilk ilmeği örmeden alıyoruz ve ipimizi önden arkaya doğru şişin üzerinden geçiriyoruz böylece çift ilmek oluşturuyoruz. (3.kare) Yine şişteki tüm ilmekleri düz örüp diğer şişe geçiyoruz ve onu da çift ilmeğe kadar düz örüyoruz. Çift ilmeğe gelince duruyoruz, çift ilmeği örmüyoruz, örgüyü çeviriyoruz ve ilk çift ilmeğin yanına ikinci çift ilmeği oluşturuyoruz. Böylece her sırada çift ilmek sayıları birer birer artmış oluyor. Kenarlardaki çift ilmek sayıları arttıkça ortadaki normal ilmeklerin sayısı azalıyor.

Gördüğünüz gibi her iki kenarlarda da çift ilmek oluştururken birbirinden farklı uygulamalar yapıyoruz. Ters örerken önce ilmeği örmeden alıp, sonra ipimizin yerini değiştiriyoruz; düz örerken önce ipi öne alıyoruz, daha sonra ilmeği örmeden alıyoruz ve ipi tekrar arkaya doğru çekiyoruz.

Azaltma ve çift ilmek oluşturma işlemlerini topuk için ördüğümüz her iki şişin kenarında 6 çift ilmek (toplamda 12 çift ilmek), tam ortada ise normal 6 ilmek kalana kadar tekrarlıyoruz. (4.kare)

4.karedeki duruma ulaştığımızda bütün ilmekleri yani 4 şişi birden 2 sıra boyunca örüyoruz. İlk sırada bütün çift ilmekleri örüyoruz. Çift ilmekleri örerken her iki ilmeği de örmeye özen gösteriyoruz (5.kare) yoksa gevşemeler ve delikler oluşur.

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-4
2 sıra boyunca tüm 4 şişteki ilmekleri örüp başlangıç ipinin hizzasında duruyoruz. Artık buradan sonra arttırma yapacağız ve ortadaki 6 ilmeğin her birinin kenarlarındaki ilmekleri her bir sırada 1’er ilmek fazla örmek suretiyle arttıracağız. Bu arttırmaları yaparken yine çift ilmek oluşturacağız fakat ilk başta yaptığımız gibi çift ilmekler yanyana birikmeyecek.

Baştan başlayacak olursak; ortada 6 adet normal ilmek kaldı ve 2 sıra boyunca 4 şişi birden ördünüz ve başlangıç ipinin hizzasına gelip durdunuz. Burada başlangıç ipinin hizzasınının sağında 3 tane ve solunda 3 tane olmak üzere 6 tane normal ilmek var. En ortaya geldiğimize göre ilk 3 normal ilmeği örmüş olmalıyız şimdi diğer 3 ilmeği de öreceğiz ve arttırma aşamasına geldiğimiz için 4. ilmeği de örüyoruz ve duruyoruz. Örgümüzü çevirip ördüğümüz bu 4. ilmeği örmeden alıyoruz ve ipimizi arkaya doğru gerip şişin solundan geçirip tıpkı bir önceki aşamada olduğu gibi çift ilmek oluşturuyoruz ve diğer 3 ilmeği örüyoruz. Diğer şişe geçip ilk 3 ilmeği örüyoruz, burada da arttırma yapmamız gerektiğinden 4. ilmeği de örüyoruz ve duruyoruz.
Örgümüzü çeviriyoruz (1.kare) ve yine çift ilmek yapıyoruz bunun için ipimizi öne alıp ilk ilmeği örmeden alıyoruz (2.kare) ve ipimizi tekrar arkaya doğru elimizle gergince tutup geçiriyoruz ve çift ilmek oluşturuyoruz. Önümüzdeki 3 ilmeği normal şekilde örüp diğer şişe geçiyoruz (3.kare, okun gösterdiği ilmek çift ilmek). Bu aşamada her iki şişte de hem 3 normal ilmek hem de 3. ilmeklerin yanında 4.sırada sağlı sollu çift ilmekler var. (4.kare)
Şimdi 4.karede solda görünen 1 numaralı şişimizin ilk 3 normal ilmeğini ve 4. ilmeği olan çift ilmeğini örüyoruz ve 5. normal ilmeği de örüp duruyoruz ve dönüyoruz. Çift ilmek oluşturup diğer ilmekleri örüp diğer şişe geçiyoruz ve onun da 3 normal ilmeğini 4. ilmek olan çift ilmeğini ve onun yanındaki normal ilmeği örüp duruyoruz ve örgümüzü çevirip çift ilmek yapıyoruz ve tekrar örmeye devam ediyoruz. 4. karede çift ilmekler 4. ilmeklerken, 5. karede çift ilmeklerin 5. ilmekler olduklarını görüyoruz. 6. karede ise topuğun bittiğine işaret eden bir durumla karşı karşıyayız yani çift ilmekler en sondalar. En sondaki çift ilmeklerden 1. şişte olanı yani başlangıç ipinin hizzasına göre soldaki şişin en sonunda olanını örünce artık topuk kısmı bitmiş demektir, tekrar diğer tüm şişleri örmeye devam ediyoruz. Bu esnada sağdaki şişin en sonundaki çift ilmeği halka şeklinde yuvarlak örmeye başladığımızda geçerken alıp örüyoruz.

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-5
4)Ayak kısmı Tıpkı bilek kısmı gibi zahmetsizce örülen kısımdır. Bebek çorabımız için bu kısımda 15 sıra düz örüyoruz.

5)Burun kısmı Artık çorbımız iyice kendini göstermeye başladı ve son aşamaya geldik. Bundan sonrasının nasıl geçtiğini anlamayacaksınız çünkü her sırada her bir şişten 1 ilmek keseceğiz. Bu kesme işlemi sonrasında burun kısmının düzgün görünmesi için 1. şişin ve 3. şişin sondan 2. ve 3. ilmeklerini birlikte örüyoruz (1.kare). 2. ve 4. şişlerinse baştan 2. ve 3. ilmeklerini sanki örecekmiş gibi alıp (2.kare) sonra da birlikte örüyoruz (3.kare). Böylece çorabın burnunun sağ tarafı sola, sol tarafı da sağa doğru kıvrılıp hoş bir görüntü oluşturuyor.

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-6
Şişlerin her birinde 2 ilmek toplamda 8 ilmek kalana kadar (2.kare) her sırada şiş başına 1 ilmek, sıra başına 4 ilmek keserek örüyoruz ve en sonunda toplamda 8 ilmek kaldığında ipimizi 20 cm uzunluğunda kesip yumakla bağımızı koparıyoruz, yün iğnesine ipi geçirip tıpkı yumurta beresinde yaptığımız gibi ipi geçirdiğimiz bu iğneyi tek tek sırayla son kalan 8 ilmekten geçirip şişleri çıkarıyoruz (3.kare). İpi çekip düğümleyerek sabitliyoruz, açılıp da sökülmeye yol açmaması için çorabın içinde ilmek altlarından geçiriyoruz. (4.kare)

bes-sisle-bebek-patigi-nasil-orulur-7
Aynı işlemi ilmek atarken arta kalan başlangıç ipi için de yapıp fazlalıklarını kesiyoruz. Elimizde yıkayıp sererek kurutuyoruz ve paketleyip hediye ediyoruz. Daha başka çorap model ve tarifleri için bu kış blogumu ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

6 yorum gelmiş

  1. Avatar photo

    Teşekkür ederim. Bu kadar uzun olduğunu fark etmemiştim açıkcası :) Topuk kısmından dolayı detaylı anlatınca böyle olmuş sanırım. Umarım örmek isteyenlerin gözü korkmaz, o kadar zevkli ve kolay ki aslında, herkesin denemesini isterim.

  2. Avatar photo

    Şiş ile örgü konusunda çok acemiyim bu benim için süper oldu. Bir boş vaktimde detaylıca okuyup uygulamaya geçmeyi planlıyorum… fotoğraflama anlatım süper süper , ..

  3. Avatar photo

    @gelincikzmn çok teşekkür ederim, çok sevindim işinize yarayacak olmasına
    @leynum çok sevindim beğendiğinize, özellikle beş şişle örgü o kadar pratik bir şey ki, bereler, eldivenler, çoraplar, hırka kazak kolları bir çok şeyi dikişe gerek kalmadan tek parça yapabilirsiniz, şiş çevirmeye gerek yok en sevdiğim kısmı da bu. İlerleyen zamanlarda blogum da video da paylaşmayı planlıyorum, sanırım video ile destekleyince uygulanması çok daha kolay olacak.

Bir yanıt yazın

Ayıcıklı çocuk patiği yapımı

| | 0 Yorum

Ayıcıklı çocuk patiği yapımı videosu. Sosyal medya uygulamalarının birinde denk geldiğim bu modelin görseline birkaç gün bakmışımdır. Doğru sayılarla doğru motif ile bu ayıcıklı çocuk patiği modelini çıkarmak zor oldu....

Örgü bebek çorabı yapımı

| | 0 Yorum

Örgü bebek çorabı yapımı, videolu bir anlatım hazırladım size. Bu kadar minik ve güzel bir örgü daha görmedim. Yapılışının zorluğu boyutu kadar diyebilirim:) Uzun zamandır denk geliyordum bebek çoraplarına, denesen...

Tunus işi bebek botu yapımı

| | 0 Yorum

Tunus işi bebek botu yapımı anlatımlı videosu. Öyle bir bebek botu ya da bebek patiği düşünün ki yaklaşık 3 kez farklı renklerle ördüm. Severek örmek dedikleri bu olsa gerek. Örmeye...

Kilim desenli bebek çorabı örgüsü

| | 0 Yorum

Kilim desenli bebek çorabı örgüsü, etnik havalardan hoşlanan örgü severlere gelsin. Daha önce sade olarak ördüğüm bebek çorap modelini bu defa kilim deseni ile denedim. Kilim deseninin ağırlığı üzerine harika...

Örgü çilek bebek ayakkabısı yapımı

| | 0 Yorum

Örgü çilek bebek ayakkabısı. Ne ara bitti anlamadığım ve keyifle ördüğüm bu güzel patiklerimin yapılışı çok kolay. Uzun süredir aklımda olan bu modeli ipe tığa dökebilmek bugüne nasipmiş. Hep fiyonk...

Bağcıklı bebek botu örgüsü

| | 0 Yorum

Kız bebeklerine çok fazla model olmasına rağmen erkek çocukları için papyon dışında bir süsleme olmadığını düşünüyordum. Bu eksikliği giderebilmek adına modern klasik karışımı bir patik yapmak istedim. Tabii sadece erkek...

Kolay bebek patiği modeli – anlatımlı video

| | 0 Yorum

Kolay bebek patiği modeli. İsminden de anlaşıldığı gibi yapılışı çok kolay olan çocuk ya da bebek patikleri, tunus örgü tekniği ile örülmüştür. Ben 2-3 yaş için uyguladım ama isterseniz sayıları...

Kurabiye Canavarı bebek patiği örgü tarifi

| | 0 Yorum

Örgü bebek patikleri çok tatlı olmuyor mu? Kurabiye Canavarı bebek patiği örgü tarifi paylaşmak istedim bugün sizlerle. Bebek örgülerine özellikle böyle şirin karakter süslemeleri çok yakışıyor. Özellikle üst değiştirirken shuysuzlanan...

Açıklamalı Converse örgü patik yapımı – EbebekOrgu

| | 0 Yorum

Örgü bebek patik modelleri arasında son senelerde çok popüler oldu örgü bebek Converse modelleri. Bebekler için özenle hazırladığı örgülerle tanıdığımız marifetli arkadaşımız EbebekOrgu, daha önce de sitemize konuk olmuştu güzelim...

Koca gözlü bebek patiği örgüsü

| | 0 Yorum

Bebekler için şirin bir patik örgüsü daha. MALZEMELER: İp: nako pırlanta kırmızı, beyaz, siyah, turuncu Tığ: 3.00 numara yün tığı TABAN (KIRMIZI) 13 zincir çekiyoruz. 1.sıra: 2.zincire hdcv, 10hdc, aynı...