Karlar prensesi Karya – kapı süsü

kar-prensesli-geyikli-kizakli-kece-kapi-susu-yapimi-3

Yarışma için ilk çalışmam – sevgili dostumun, halamın kızı Meral’in 2. çocuğu Karya için çok özel çalıştığım bir kapı süsü hazırladım. Meral Hanım tıpkı benim gibi 2002 yılında Türkiye’ye yabancı gelin olarak geldi, 8 yaşındaki oğlundan sonra şimdi bir de kızı olacak  Gündüzleri yoğun tempolu çalıştığım için bazı figür ve detayları akşam ve geceleri evde çalıştım.

Minik Karya’nın kapı süsü için hazırlıklarım 7 gün boyunca sürdü, yapımı ise 2 tam günümü aldı, pazar dahil

Tanıştırayım Karya prensesi. Bu kapı süsünün yapımını merak ediyorsanız, isterseniz nasıl yaptığımı adım adım anlatayım size.

Bu kış temalı kapı süsü/duvar süsü için bize lazım olan malzemeler:

1. adım: Harflerimiz elyaf dolgulu olacağı için ilk önce güzel bir harf yazı türünü bulup harf kalıpları kağıttan kesip ince keçeye uygulamak olur. Kesiyoruz dikkatlice…

2. adım: Karya eski çağlarda Bursa ve Balıkesir bölgesinin adıymış. Aynı zamanda karlar prensesinin adı. Harfleri elde dikiyor, içlerini elyafla dolduruyoruz.

3. adım: Son işlem – harfleri boncukla işlemek olur, ben uçuk pembe ve koyu pembe boncuğu tercih ettim.

4. adım: Çerçeve metal olduğu için sıcak silikon harfleri çerçeveye tutturamaz, o yüzden ben harfleri tek tek çerçeveye arkasından diktim.

5. adım: Şimdi sıra geldi keçeden özel kalıpla kesilmiş kar taneleri boncuk ve inci ile süslemeye…

6. adım: Madem prensesimiz kış prensesi, kızağı da ona yaraşır hale hazırlayacağız. Bunun için kalın keçe plakasından uçuk pembesini alıp kızak kalıbı kesiyoruz.

7. adım: Bir sonraki adım – kızağın ön ve sırt tarafını dikmek olur, böylece kızağımız beklediğimiz şekli alacaktır.

8. adım: Ön ve arka tarafları diktik, şimdi kızak bir şeye benzemeye başlayacak.

9. adım: Elimizde incili broş, incik boncuk, taş ne varsa kızağa uyguluyor, çiçekli aplikeleri dikiyoruz.

 

 

Boncukları da kızağa dikiyoruz. Taşlarla süslü kızağımız yaklaşık olarak böyle görünecek.

10. adım: Eveeet, sıra geldi geyiklere. Hangi kızak geyiksiz kayar ki kutuplarda? Bunun için kağıda geyik çizip kesiyor, kağıt kalıbını açık kahve rengi keçeye uygulayıp keçe geyikleri dikmek üzere dikkatlice kesiyorum.

Kestikten sonra geyikleri elde dikiyor, içlerini elyafla dolduruyorum. Göz dikiyor, allık uyguluyorum. Sonradan kalıcı kar spreyi alıp geyiklerimizi bir güzelce spreyliyoruz karla 1-2 saatliğine karın kuruması için kenara bırakıyoruz.

11. adım: Karya prensesimizi yapmakta sıra. Kar prensesi olacaktı evet, ama yaparken de kar kızın içimi sıcacık sarsın istiyordum. Yapılışı buradan anlatayım size.

İlk önce kafası için keçeden kalıbını kesiyor, elyafla dolduruyoruz; takma kirpik, allık uygulama, saçlar ve saç örgüsü ihtiyacımız arasında yer alır.

Şimdi kalın keçeden elbise ya da paltosu olacak kalın keçe kalıbını kesip dikmemiz lazım, sonra da içini elyafla doldurmak.

Gümüş simli kumaştan dikmiş ve içini elyafla doldurmuş olduğum mavi keçe elbise kalıbıma geçiriyorum. Suni kürk yerine mavi renkte polar kumaşı tercih ediyorum. Damla şeklinde delikleri kesilmiş ince beyaz keçeye bol inci ve kristal taş dikiyorum, bunları simli elbisemize dikkatlice uyguluyorum.

Kar tanesi şeklinde düğme setinden çıkan kar taneleri kışlık elbisemize sonradan uygulayacağız. Taşlarla süslü fiyonku alıp elbiseyi tamamlıyorum.

12. adım: Sarı örgü ipinden saç örgüleri örüyorum kızımıza.

13. adım: Karya bebeğimize şapka ve eldiven örmekte sıra. Yoksa bu denli nazik kız nasıl dayanır bu soğuğa?

Eldivenleri taktık, şapkaya da mavi polardan ponpon dikip şapkanın tepesine uyguladım. Elbiseye hareket katmak ve ona gerçek kar havasını vermek için şu kar temalı düğme setinden çıkan kar taneleri kullandım.

Prensese şapka yerine taç yapacaktım ama kışın ne tacı dedim kendi kendime, ona eninde sonunda şapka yapmayı uygun gördüm

Prensese küpe takmadım – nasıl olsa elbisede bol bol taş var diyerekten.

Prenses elbisesine hafiften kar spreyi yağdırdıktan sonra kuruması için 1-2 saatliğine kenara bırakıyorum.

14. adım: Pamuk ismini verdiğim kutup ayısını dikiyoruz. Bunun için neler lazım? İnce beyaz kaşmir keçe, elyaf ve katacağımız sevgi Ne kadar çok sevgi katarlasak o kadar şirin olur yapacağımız karakterler.

İlk önce ayıyı kağıda çizip kalıp kesiyoruz. Ben aklıma nasıl estiyse öyle çizdim ayımı. Yamuk mu oldu ne? Patiler de sanki keman çalıyormuş gibi

Resmi keçeye uygulayıp kalıplarımızı kestik mi tamamdır! Şimdi sıra dikişe geldi.

Ayı figürümüz hazır olunca ona triko kumaşından şapka ve atkı dikiyoruz. Bakmayın kutup ayısı olduğuna, kim üşemek ister ki?

En sonunda ürünlerimde çok severek kullandığım, kalp baskılı kumaşla kaplı düğmelerden alıp ayımızın atkısını süslüyoruz.

Atkımızın son hali böyle olur.

Şimdi Karya prensesimizin kızak keyfi yapmak için bir arkadaşı oldu bile – bu şirin kutup ayısı Pamuk Ama patileri boş mı kaldı ne? Neyse, kapı süsümüze onu bir yerleştirelim hele, patilere bir şeyler tuttuşturuveririz

Elimde birkaç adet keçe kar tanesi kalmışken onlara da pembe boncuk dikip kar taneleri kapı süsünde kullanılmak üzere hazır hale getiriyoruz. Ayıcık Pamuk’un eline çam ağacı dalını tutuşturuverdim. Aynı çam dallarını da kapı süsünün yani daha doğrusu ferforje çerçevenin üst tarafına diktim, diktim diyorum çünkü sıcak silikon metala pek iyi yapışmıyordu. Kutup ayısının  arkasına mıknatıs kullandım, tak diye metal zemine yapışsın diye. Çam ağaç dallarını minik gümüş toplarıyla süsledim, en sonunda kapı süsündeki her detaya kalıcı kar spreyiyle karı ”yağdırdım”. Kurumaya bıraktım.

Pamuk’un şapkasını kulakları açıkta bırakacak şeklinde diktim, şapkayı tamamlamak için el örgüsü katlı katlı örülmüş çiçeği uyguladım. Çiçeğe pembe boncukları diktim, işte bu kadar. Ne de süslü oldu Pamuk’umuz?

Elyaf dolgulu harflere beyaz fimo hamurundan yapıştırdığım buz sarkıtları kar spreyi yardımıyla boyadım, kurumaya bıraktım.

Geyiklerimizin son hali – kar içinde kaldılar kıyamam ben onlara! Ama  onlar durumdan şikayetçi gibi görünmüyorlar

Kutup ayısı Pamuk’un keyfine diyecek yok! O da kapı süsünde yerini bulmuş oldu çünkü

Kapı süsünü tepesine keçe kar tanesini uyguladım – bitmiş ürünü kapıya astım, Karya prensesin kış temalı kapı süsü hazır nihayet


Kar prensesimiz de kızağında yerini aldı, gezisine devam ediyor… Seni de prenses, yol arkadaşlarını da 100 % sevgimi katarak yaptım. İnanılmaz zevk aldım sizleri yaparken.

Böylece ömrümde ilk defa bir yarışmaya katılmış oldum – hem de ellerimin sayesinde. Birçok figür evde gece diktiğim için oğluşum sana o günlerde gereken ilgiyi veremedim ama sen de anlayışla karşıladın annenin yoğunluğunu, teşekkür ederim sana. Yarışma düzenleyen 10marifet ekibine teşekkürler ve tabii teşekkürler Kartopu

Kar prensesinin kış temalı kapı süsü/oda süslemesi hazır.

Ve tüm katılımcılara sesleniyorum: yaptığınız şey kağıttan kar adam süsü de olsa, perde de olsa, oyuncak da olsa, ne yapsanız fark etmez – sanat üretmektesiniz ve de sanatçının rolü her zaman yeni bir şeyin peşinde koşmak, kuralları çiğnemek, meydan okumak, alışılmamışı yakalamak. Çocuğunuza atkı mı ördünüz, evinize değişik tasarım bir perde mı tasarladınız, her zaman bir adım öndesinizdir demek. El emekçi yani sanatçı yaşamı daha ilginç ya da daha güzel, daha anlaşılır ya da daha gizemli ya da açıkçası daha olağanüstü kılandır. Yeni 2014 yılında herkese yaratıcılık ve ilham dolu günler dileğimle.
Blogum.


Exit mobile version