Kedilerim ve yumaklarım – Rölyef pano yapımı

Rölyef pano yapımı

Tema kış olunca ilk aklıma gelen sobada pişmiş kestanenin tadı oldu doğrusu. Sonra çocukluğuma kadar götürdü bu konu beni. Çünkü çiftçi bir ailenin çocuğu olarak kışlar dinlenme ve bol bol sohbet zamanıdır. Kış gelip sobalar yakılmaya başladıktan sonra hele bir de kar yağdı mı tatil başlar bizimkiler için. Misafirliklere gidilip gelmeler başlar, kitaplar okunur. Annem şişini ipini çıkartır başlar bir şeyler örmeye. Babam gündüzleri terzilik yaparken akşamları kestane pişirip meyve soyarken kedimiz de babamın arkasında sürtünür durur. Kedicik ara sıra annemin yumaklarına saldırıverir ki işte o an kıyametler kopar. Haylaz kediciğin bu hamlesi ile huzur sessizliği annemin çığlıklarıyla bozulurdu. Annem kedinin evde ne işi var diye söylenirken işini bilen kedicik doğru babamın arkasınında alırdı soluğu. Ben ders çalışırken babamın soyduğu meyvelerden otlanır, kestaneleri götürürken ara sıra pencereye koşar yağan karın okulları tatil edip etmeyeceğini tartardım kafamda

Yarışma sayesinde nostalji yaptım Özlemişim galiba…

Gelelim çalışmamıza, kedicik, yumak, kar, kış derken birbirinden yaramaz kediciklerle dolu bir kış günü çıktı ortaya. Kedicik derken evimizde genelde bir kedi olurdu ama ben birazcık abarttım bu kedi işini Scrapframe çalışmalarına takılmışken konuyu en iyi bu şekilde ifade edeceğimi düşünerek başladım çalışmaya.


1) Öncelikle arşivimden kullanacağım materyallerin fotoğraflarını toparladım.
2)Photoshop’da hem bir ön düzenleme yaptım hem de boyutlandırdım.
3-4) İstediğim fotoğrafları A3 kağıdına yerleştirerek 250 gr mat kuşeye baskı aldım.


1) Malzemelerim: Görsellerin olduğu baskılar, makas, cetvel, kumaş, kar spreyi, silikon yapıştırıcı, çift taraflı bant, sıvı yapıştırıcı, ip, maket bıçağı, dekota
2-3) Görselleri tek tek birbirinden ayırarak detaylı kesmeye başladım.
4-5-6) Kestiğim parçalardan pencerenin içlerini de tek tek keserek boşalttım. Bu işlemlerin kaba kesimlerinde makas kullanırken detaylarda maket bıçağı kullandım.


Kullanacağım eşya, kedi ve kuş görsellerini tek tek kestim. Kaba kesimi makasla yaparken detaylarda maket bıçağına benzer bir bıçak kullandım. (Yukarıdaki fotoğraflarda kestiğim fotoğrafların yanında görülen malzeme) Bu malzemeyi kırtasiyelerin mimari maket parçaları satılan bölümlerde görüyüyorum çoğunlukla ama adını ben de bilmiyorum.

1-2-3)
Duvar olarak kullanacağım görselin arkasından pencereyi koyarak işaretledim. İşaretlediğimden yarım cm içten tekrar işaretleyerek içini oydum ki pencereyi bu oyuğa yapıştırabileyim.
4-5-6)Duvarda açtığım oyuk yardımı ile de zeminde bir işaretleme yaptım. Buraya da zemindeki kar görselini yapıştıracağım.


1) Daha sonra pencere camındaki karları yapmak için artık kağıtları kullanarak yukarıdaki şekillerde rastgele kestim.
2) Kestiğim parçaların boyutlarını kontrol edip bazı büyük kestiklerimi küçülttüm.
3) Kestiğim parçalara kar spreyi ile kar efekti verdim. Kestiğim kuş fotoğraflarındaki ağaç dallarına da bu kar spreyinden bulaştırdım. Kar spreyinin kuruyacağını düşünerek beklemeye bıraktım ama düşündüğüm anlamda kurumuyorlarmış


1) Aynı koltuktan iki adet bastırdım ve ilk koltuğu etrafından dikkatlice kestim. İkincisinin ise sadece yastığını kestim ve arkasına kalın çift taraflı bant ile etrafını kestiğim koltuğu yapıştırdım.
2) Aynı yastığı iki kat olarak yapıştırdığımda yastık sanki gerçekmiş gibi boyut kazandı ve derinlik oluştu. Bu şekilde sağda ve solda olmak üzeri iki adet kanepe yaptım.
3) Kenepenin yanına koymak üzere bir de komidin kestim. Bu komidinden de iki adet bastırarak diğerinin yalnızca çekmece kapağını kestim.
4) Çekmece kapağını da kalın çift taraflı bant ile yapıştırdım ve böylece çekmeceye açıkmış etkisi vermiş oldum. Son olarak da orjinal fotoğrafta bir fincanın içinden sarkan kedi fotoğrafındaki kediyi keserek yine kalın çift taraflı bant ile yapıştırdım ve sanki kedicik çekmecenin içindeymiş etkisi oluştu.


1) Minyatür bir şiş ve örgü yapmak için Kartopu ip ve kürdan kullandım.
2)Elimde hiç ince şiş olmadığı için gerçekten de kürdan ile örmek zorunda kaldım.
3) 1-2 cm kadar ördüğüm kazağımı yarım bıraktım ve kalan ip ile de yumağını yaptım.
4) Yumağı sökülmemesi için sıcak silikon ile yapıştırarak sabitledim.
5) Kedileri oynaması için başka yumaklar da yaptım. Tüm yumakları arkadan sıcak silikon yardımıyla sabitledim ki açılmasınlar. Malum kediler var
6-7-8) Yumaklarla oynayan diğer kedilere gerçek yumaklar ekleyerek gerçekçi olmalarını sağladım. Kimisinin kafasından doladım kimisinin ayağına yapıştırdım.


1-2) Fotoblok malzemeyi koltuklarımın arkasına sığacak büyükyükte dikdörtgenler halinde keserek çift taraflı bant ile üst üste 3 kat yapıştırdım. Komidinin koltuklardan daha geride durmasını istediğim için onun arkasına iki kat yapıştırdım.
3-4) Kedicikleri de yapıştırmak için hepsinin arkasına çift taraflı bant taktım. Kimisi önde kimisi geride olacağı için farklı derinlikler sağlamak adına farklı kalınlıklarda yapıştırdım.


1) Manzara fotoğrafının etrafını kestim ve üzerine asetat kağıdı koydum.
2) Asetat kağıdının üzerinden manzarının zeminindeki karın üzerine kar spreyi ile boyutlandırarak kar etkisini güçlendirdim. Asetat kağıdı kullanmamın tek amacı hata yaptığım taktirdi rahatlıkla düzeltebilmek için.


1-2) Manzara fotoğrafını çift taraflı bant ile zemine yapıştırdım.
3-4) Kar efekti verdiğim asetat kağıdını da üzerine koyarak sabitledim.
5-6) Zeminin etrafını iki kat fotoblok malzeme ile hazırladığım şeritleri yapıştırdım. Bu sayede pencere ile manzara arasında derinlik oluşturmuş oldum.


1-2) Duvar olarak kullanacağım baskının arkasından açtığım kesikten pencereyi yerleştirdim ve sabitledim.
3-4-5-6) Daha önce hazırladığım pencere üzerindeki karları tek tek yapıştırarak pencere üzerindeki işlemi bitirdim.


1-2) Karlı zemin üzerine duvarı yapıştırdım.

3-4-5-6-7-8) daha önce hazırladığım eşya ve kedilerimi tek tek yapıştırdım.
Kedileri yapıştırırken zeminde bıraktığım boşluğu da polar kumaştan halı yapıştırarak çalışmamı sonlandırdım.

SONUÇ:


Yarışma duyurusu için blogum.


Exit mobile version