Kış odası – fimodan minyatür örnekleri

minyatür
Merhaba, minyatürüm tam bir kış gününü anlatsın istedim, dışarıda yağan kar, sıcacık soba, fokurdayan çaydanlık, nefis kestaneler, soba başından ayrılmayan uykucu kedi, karı izleyen küçük kız ve örgüsüyle meşgul ninesi. O yüzden yapımı uzun ve çok aşamalı oldu, umarım sıkılmazsınız.

  1- Öncelikle duvarları kesmekle başlıyorum. Malzememiz izolasyon için kullanılan strafor. Maket bıçağıyla kesip kenarlarını zımpara ile düzeltiyorum.

  2- Daha sonra straforu sert bir cisimle (bu herhangi bir şey olabilir, ben polimer kil için kullandığım dişçi setlerinden bir parçayı kullandım) bastırarak tuğla şeklinde bölmelere ayırıp boyut veriyorum ve boyuyorum. Pencereleri karton ve forex karton kullanarak, arasına asetat kağıdı geçirerek yapıp duvara monte ediyorum.

  3- Sıra zeminde, kontrplaktan kestiğim parça üzerine tahta parçalarını parke gibi döşüyorum, üzerini zımparalayıp vernikliyorum.

  4- Arka duvarı da kontrplaktan kesiyorum, üzerine internetten çıktı aldığım duvar kağıdı desenini yapıştırıyorum. Alt kısmını ise yine ahşapla döşeyip boyuyorum.

  5- Maket kartonunu kesip üzerini önce elyafla sonra kırmızı kadife ile kaplayarak koltukları yapıyorum. Ön kısımlarına ahşap parçalar yapıştırıyorum, ayakları ise ahşap boncukları ikiye bölerek yapıyorum.

   6- Soba yapımı için beyaz karton kullanıyorum, üzerine kolye aparatlarıyla kabarma desenler oluşturuyorum ve boyuyorum. İç kısmındaki alev için boyadığım kartonu kullanıyorum. (aslında ışık koysam daha iyiydi ama zamanım yetmedi maalesef) Boruları bulduğum plastik parçaları keserek yapıyorum. Zeminini ise desenli makasla keserek yine kartondan yapıp boyuyorum.

  7- Perdeleri kumaştan kesip iğneyle büzgülü şekilde strafor üzerine sabitliyorum, üzerine sprey vernik sıkıyorum, kuruyunca kendinden düzgün bir büzgü oluşuyor.

  8- Halı yapımı için desenli kurdeleler kullanıyorum, iki tarafındaki ton farkını kullanarak kağıt üzerine yapıştırıyorum, püskülleri ise bir parça maskeleme bandı üzerine ayrı bir yerde yapıştırıp daha sonra halının altına yapıştırıyorum.

  9- İşte parçaların birleşmiş hali

  10- Gelelim çatının yapımına. Yine strafordan kestiğim parçayı beyaza boyuyorum, kenar kısımlarına rölyef macunu sürerek biraz sarkıklık oluşturuyorum, üzerine hazır aldığım kar malzemesini yapıştırıyorum. (maket malzemesi olarak satılıyor, aldığımda aslında evde de yapılabilir diye düşündüm, beyaz süngerin rondodan geçmiş hali gibi, deneyebilirsiniz.)

  11- Pencerelerdeki kar içinse farklı bir malzeme kullanıyorum, önce tutkalı sürüp üzerine karbonat döküyorum, kuruyunca çok güzel yumuşak bir havası oluyor.

  12- Sehbayı ahşaptan resimdeki gibi yapıp üzerini vernikliyorum.

Üzerindeki örtüyü dantel kurdeledan kesiyorum. (daha sonra kestiğim bu parçayı büyüttüm)

  13- Çiçeklerin yapımı için şekilli zımbalarla renkli fon kartonundan kesip hafif ıslatıyorum, şekildeki gibi süngerin üstünde doğal olarak şekillendirip kuru bir dal parçasına yapıştırıyorum.

  14- Bebeklerin yapımı için önce telden bir iskelet hazırlıyorum, el, ayak ve başı polimer kilden yapıyorum. Elbiselerin bazı kısımlarını dikerek, bazı kısımlarını ise yapıştırarak yapıyorum. Kediyi de aynı şekilde polimer kilden yapıp pişirmeden önce kuru pasteli toz haline getirip fırça ile boyuyorum.

  15- Küçük ayrıntılar : Ninenin gözlüğünü telden yaparak, çerçevelerin belirgin olması için boyutlu boncuk boyası ile kontur geçiyorum.


Yumakları, boncuğa ipleri sararak yapıyorum.

Sepeti mumlu iple sık iğne olarak örüyorum.

 Ninenin örgüsü için (bunu yapmak çok zor oldu ama yapıştırınca da pek görünmedi maalesef) toplu iğnelerle küçük bir örgü örüyorum.

 Ninenin saçlarını elyafı elimde top top yaparak yapıştırıyorum.

Kestaneler ve çaydanlığı da polimer kilden yapıyorum.

Çerçeveleri yine boncukçulardan bulduğum bir aparatla yapıyorum (ördüğümde “aa, çerçeve” demiştim, aslında kolye için kullanılıyor herhalde) İç kısmını krem rengi ile boyuyorum, çıktısını aldığım resmi önce bir kartona yapıştıp sonra da çerçeveye yapıştırıyorum.

Yastığı kumaştan dikip içini elyafla dolduruyorum.

   Yapım aşamaları bu kadar, şimdi minyatürümüze biraz daha yakından bakalım.

Yarışma duyurum da burada. Hoşçakalın.


Exit mobile version