Sarı tığ işi bıcırık örgü bebek yeleği

sari-tig-isi-cici-bebek-yelegi-kol-detay-1

Sarı tığ işi bebek yeleği ne kadar güzel değil mi? Nasıl yapılır görmek isterseniz tarifine geçelim: 180 + 3 zincir çekilir. (3 tanesi yukarıya çıkma ayağı).

1. sıra: 45 kutu oluşturulur.

2. sıra: 3 zincir çekilir. (Bu ilk motif için geçerlidir. Diğerlerinde olmayacaktır.) 2 trabzan yapılır ve kutu boşluğuna doldurulur. 3 zincir çekilir. 2 trabzan daha yapılıp aynı kutuya doldurulur. 1 kutu atlanarak 2 trabzan 3. kutuya doldurulur. 3 zincir çekilir. Tekrar 2 trabzan aynı kutuya doldurulur. 1 kutu atlanıp 5.’ye geçilir. Bu şekilde 23 trabzanlı kutu oluşturulur.

3. sıra: 3 zincirle yukarı çıkılır. 1. trabzan alt trabzanların 2.ne batılır. Diğer 2 trabzan 3 zincirlik boşluğa doldurulur. 3 zincir çekilir. 2 trabzan aynı boşluğa doldurulur. 3. trabzan alttaki ilk ayağın üstünde çıkılır.

4 ve 5. sıralar: Bunlar, 3. sıranın tekrarı olacak şekilde örülür.

6. sıra: Trabzan sayısı 4’e çıkar. 3 zincirle yukarı çıkılır. 1. trabzan alttaki 2. trabzan ayağına, 2. trabzan alttaki 3. trabzan ayağına çekilir. 3. ve 4. trabzanlar 3 zincirlik boşluğa çekilip 3 zincir çekilir. 2 trabzan aynı boşluğa, 3. trabzan alttaki ilk trabzan ayağına, 4. trabzan alttaki 2. trabzan ayağına yapılır. Böylece yanlarda 1’er trabzan boş kalmış olur. Bu boşluklar örgü bitinceye kadar devam eder.

7. ve 8. sıralar: 6. sıranın tekrarı olacak şekilde örülür.

9. sıra: Kola geçiyoruz. Baştan 4 motif sırası örülerek (bu 9. sıra oluyor) 4 motif sırası oya ile kapatılır. Arkadan gelen 7 motif sırası örülerek devam edilir. Sonraki 4 motif sırası oya ile kapatılır. Kalan 4 motif sırasına devam edilir. Baş ve sondaki 4’er motif sıraları önleri oluşturur. Arada kalan 7 motif sırası arka bedene aittir. Oya ile kapadığımız 4’er motif sırası ise kolları oluşturur.

11. sıra da dahil, trabzan sayıları 4’tür. Bu sıraya kadar önler ve arkalar ayrı ayrı örülür.

12. sıra: Trabzan sayısı 5’e çıkar. 3 zincirle yukarı çıkılır. 1, 2 ve 3. trabzanlar. (1 trabzan boş bırakılarak) alttaki trabzan ayaklarına batılarak çekilir. 4 ve 5. trabzanlar 3 zincirlik boşluğa doldurulur. 3 zincir çekilerek diğer 5 trabzan ilk yarıdaki gibi yapılır. Burada önler ve arkalar birleştirilerek devam edilir. Yani 15 motif sırası oluşmalıdır. (4+7+4)

13., 14., 15. sıralar 6 trabzanla devam eder. Bundan sonraki sıralar 7. trabzan ile bitirilir. (Örnekte kutuyla birlikte 29 sıra vardır.)


Exit mobile version