Rahim Ağzı Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?


Rahim ağzı kanseri, serviks hücrelerinin kontrolsüz şekilde çoğalması sonucunda meydana gelen malign bir tümördür. HPV enfeksiyonuyla doğrudan ilişkilidir ve cinsel yolla bulaşan HPV türleri, kanserin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Rahim ağzı kanseri belirtileri, erken evrelerde kendini belli etmeyebilir. Bu nedenle düzenli tarama testlerinin yapılması, erken tanı için hayati bir öneme sahiptir. İleri evrelerde ise vajinal ve cinsel ilişki sonrası kanama, anormal vajinal akıntı ya da pelvik ağrı gibi belirtiler gözlenebilir.

Rahim Ağzı Kanseri Çeşitleri Nelerdir?

Kanser çeşitleri arasında en yaygın olanları adenokarsinom ve yassı epitel hücreli karsinom gibi invaziv kanserlerdir. Adenokarsinom, diğer rahim ağzı kanserlerine göre daha nadir görülmekle birlikte saptanması zor ve daha agresif seyreden bir türdür.
Adenokarsinomlar, rahim ağzının dış yüzeyinde oluşmak yerine serviksin iç kanalında gelişirler. Smear testleri, rahim ağzının dış yüzeyinden alınan hücre örneklerine dayanarak yapılır. Bu nedenle adenokarsinom tanısı konduğunda kanser ileri evreye ulaşmış olur. İnsan Papilloma Virüsü (HPV) enfeksiyonları, 16, 18, 45 ve 31 numaralı tipleri, adenokarsinom gelişiminde önemli bir rol oynar.

Rahim Ağzı Kanserinin Evreleri

Rahim ağzı kanserinin gelişim süreci; CIN 1, CIN 2 ve CIN 3 evrelerinden geçerek ilerler. Aşamaların her birinde hastalığın kendiliğinden gerileme ihtimali mevcuttur. Tedavi olmayan hastalarda ise süreç, yıllar içinde ilerleyerek ileri evre kansere dönüşebilir.
Erken evrelerde serviksin tamamen alınmasına gerek kalmaksızın LEEP ve konizasyon gibi basit cerrahi işlemlerle rahim ağzının kısmen çıkarılması tam iyileşme sağlayabilir. Cerrahi işlemler sonrasında hastalar hamile kalıp bebek sahibi olabilirler. Rahim ağzı kanserinin evrelerini aşağıda inceleyebilirsiniz:

Yukarıda evrelerin tanınması ve doğru tedavi yöntemlerinin uygulanması, hastalığın yönetiminde büyük önem taşımaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, erken evrelerde belirgin belirtiler göstermeyebilir. Hastalık ilerledikçe bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Rahim ağzı kanseri belirtileri arasında şunlar yer alır:

Rahim ağzı kanseri belirtileri, başka sağlık sorunlarının da işareti olabileceğinden dolayı ilgili semptomlar yaşayan kişilerin bir uzmana danışması çok önemlidir. Erken teşhis ve tedavi, rahim ağzı kanseriyle mücadelede hayati bir öneme sahiptir.

Rahim Ağzı Kanserinin Risk Faktörleri

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında cinsel yolla bulaşan HPV enfeksiyonu öne çıkar. HPV’nin yanı sıra sigara içmek, bağışıklık sisteminin zayıf olması, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek gibi etkenler de risk faktörleri arasında yer alır.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi

Rahim ağzı kanserinin tedavisi; hastalığın evresine, bireyin genel sağlık durumuna ve yaşına göre belirlenir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, radyoterapi, kemoterapi ya da yer alır. Erken evrelerde çoğu zaman cerrahi yöntemler kullanılırken ileri evrelerde radyoterapi ve kemoterapi tercih edilebilir. Tedavi sonrası takip, hastanın iyileşme durumunun gözlemlenmesi açısından büyük bir önem arz eder. Düzenli kontrollerle hastanın sağlık durumu yakından takip edilir.
Tedavi seçenekleri ve sonuçları, multidisipliner bir yaklaşımla hastanın en iyi sonucu elde etmesi için koordineli bir şekilde planlanır. İnovatif tıp teknikleri ve tedavi yöntemleriyle Anadolu Sağlık, başarılı hekimleriyle hastalarına başarılı hizmetler verir. https://www.anadolusaglik.org üzerinden hastane hakkında bilgi alabilir ve tedavilere yönelik yapılan çalışmaları inceleyebilirsiniz.


Exit mobile version