Mobilya boyama, kimimizin gözünü korkutan, kimimizi de heveslendiren bir ifade. Eski ya da sıkıldığımız mobilyaları yenilemek, tekrar kullanmak için çok iyi bir fırsat. Hem yeni mobilya masrafından kurtulmuş ve az maliyetle yeni bir mobilyaya kavuşmuş oluyoruz hem de yaratıcılığımızı sınama fırsatı buluyoruz. Sevgili marifetli üyemiz Aycan Hanım, internetteki tercih ettiği adıyla Aycanhayatadair, evindeki hiç kullanılmayan komodini boyamış ve yepyeni bir hale sokmuş. Güzel bir video ile de nasıl yaptığını anlatmış. İsterseniz önce ona bakalım, sonra da bu mobilya boyama çalışmasının detaylarını, aşamalarını, malzemelerini ondan öğrenelim:
Mobilya boyama nasıl yapılır?
En üstte, komodinin eski halini görüyoruz. Aycan Hanım, gözden çıkarılmış olan bu eski, kahverengi komodini, mobilya boyama denemesi için seçmiş kendine. Çok da iyi etmiş bizce. Bu tarz eski, koyu renkli, hele ki cilalı mobilyaları boyamadan önce zımparalamak gerekir. Zımpara yapmamak için kullanılan, ecnebi adıyla chalk paint diye geçen boyalar vardır. Aycan hanım da bu tarz bir boya elde etmek için derz kullanmış. Böylece boyanın pütürlü ve mobilyaya daha sıkı tutunan bir hale gelmesini sağlamış.
Gereken malzemeler:
- DYO – beyaz mat dekorasyon boyası
- Derz
- Tiner
- Tiner Wax (bunu balmumu olarak da biliriz, buradaki IKEA’dan alınmış)
- Pamuklu bez
- Rulo fırça
- Kıl fırça
- Dekupaj için peçete ve dekupaj tutkalı
- Eskitme efekti için yaldızlı akrilik boya
Bu tarz çalışmalarda ortalığı kirletmemek için yerlere bolca gazete kağıdı ve naylon sermenizde tabii ki fayda olduğunu hatırlatalım.
Komodin boyama çalışmasının aşamaları:
Aycan Hanım, düz beyaz komodine biraz hareket katmak istemiş de beğendiği bir peçeteden çiçekleri kesip komodinin bir üst köşesine dikkatlice dekupaj yapmış. Bunun için de dekupaj tutkalı ve ayrı bir fırça gerekiyor. Eğer dekupaj konusunda bilginiz yoksa, onun parantezini ayrıca açalım ve bir video ile size yardımcı olmaya çalışalım:
Dekupaj nasıl yapılır – Videolu anlatım:
Bu anlatımdan sonra görelim, peçete dekupaj transfer sonucu nasıl olmuş:
Gerçekten de güzel bir dokunuş olmuş bize sorarsanız. Aycan Hanım komodinin kulplarını da unutmamış ve onları da boyayarak minik peçete parçaları ile onları da dekupe etmiş. Güzel bir detay.
Eskitme efektini sevdiği için, kuruyan mobilyanın özellikle kenar kısımlarında ince bir fırça ile eskitme boyası kullanmış:
Eskitme boyası nasıl kullanılır?
Çeşitli markaların eskitme boyaları mevcut. En pratik eskitme yöntemi, bu boyaları kullanmak. Akrilik eskitme boyasını bir kaba koyun. İnce bir fırçayı biraz ıslatıp fazla suyunu alın. Boyaya batırıp ahşap objenin tahta desenlerini yakip ederek düz bir yolda gidip gelerek boyayı sürün. Ahşap desenleri kapanmışsa ya da yoksa, o zaman siz hayal ettiğiniz düzlem üzerinde hafifçe birkaç kez gidip gelerek boyayı uygulayın. Buradaki komodin örneğinde olduğu gibi, zaten boyanmış bir obje üzerinde bu eskitme boyasını kullanmalısınız.
Mobilya boyama çalışmasının bitirilmesi:
Ahşap mobilyada wax nasıl uygulanır?
Sevgili Aycan Hanım’ın güzel ve faydalı blogunu mutlaka takip edin. Bu çalışmanın yer aldığı adres burası ama siz birbirinden keyifli diğer içeriklerine de göz atın:
Aycanhayatadair – Komodin Boyama Nasıl Yapılır?
Kolay gelsin!
Elinize sağlık Aylin hanım
Benden daha güzel açıklamışsınız ♥
instagram’dan yazamadım, hikayede gördüm teşekkür ederim ♥
Ne demek, işin güzelliği sizin elinizden çıkmasında. Paylaşmaya izin verdiğiniz için sonsuz teşekkürler!